Ajankohtaista

Talo pystyyn talvella? CLT:stä se sujuu

Kun valitset CLT:n, valitset rakennusmateriaalin, josta rakentaminen onnistuu hyvin ympäri vuoden. Rakentamisen ajoittaminen talvelle tarjoaa varteenotettavia etuja.

Kesäsesongin ulkopuolella aikataulut ovat joustavampia, rakennusvalvonnassa ei ole ruuhkaa ja rakentamisen ammattilaisia rakentamisprojektin toteuttamiseen on myös yleensä tarjolla kesää paremmin.

CLT-elementti on sääolosuhteiden puolesta erittäin joustava materiaali. Rakenteellisesti massiivipuinen CLT kestää kaiken rankkasateista paukkupakkasiin. CLT-elementtien asentaminen on hyvin nopeaa, ja rakennus ja rakentajat saadaan nopeasti säältä suojaan. Tavallisen omakotitalon elementtien asennus tehdään noin päivässä.

Talvi on yleensä kesää kuivempi

Vaikka sitä ei tulla ajatelleeksi, talvi on usein kuivempi ja vähemmän ”rapainen” aika rakentaa kuin kesä sateineen. Massiivipuuelementti sietää kuitenkin hyvin kosteutta. Jos sen päälle pääsee satamaan ja elementin pinta kostuu, mitään vaarallista ei ole päässyt tapahtumaan. CLT-elementin kuivuessa kosteus vapautuu takaisin ilmaan. Tämä on massiivipuun luontainen ominaisuus. Yksiaineisen massiivipuurakenteen etuihin kuuluu se, ettei siinä ole erillistä eristettä, jota pitäisi suojata kosteudelta.

Vaikka massiivipuurakenne kestää hyvin kosteutta ja suoraa vesisadettakin, on CLT-elementit ja keskeneräinen rakennus aina suojattava sateilta vesikattovaiheeseen saakka. Tämä kannattaa tehdä siksikin, ettei näkyviin jääviin valmiisiin CLT-pintoihin pääse syntymään kastumisesta johtuvia vesivalumajälkiä eivätkä ne muutenkaan pääse likaantumaan.

Kuten muussakin massiivipuurakentamisessa, on tärkeä varoa liian äkillisiä lämpötilan muutoksia. Siksi esimerkiksi betonivalujen kuivatus, kuten muukin lämmittäminen, on tehtävä aluksi maltilla, jotta puuhun ei synny pintahalkeamia.

Routa suojaa ja kantaa

Talven routa tekee maaperästä kantavan koneille ja rakennusmateriaalin varastoinnille. Tämä säästää myös ympäröivää maastoa ja sen kasvillisuutta. Tästä syystä esimerkiksi jäkälämaastoon noussut Villa Jäkälä pystytettiin talvella. Talvella myös auringon UV-säteily on paljon vähäisempää eikä se pääse vaikuttamaan käsittelemättömän pinnan sävyyn niin nopeasti.

Talvikohteen perustukset

Talvirakentajan on tärkeää suunnitella perustuksien tekeminen ja maatyöt ajoissa, koska ne tulee yleensä tehdä vielä sulan maan aikana. Betonia ja laastia sisältävien rakenteiden lujuuden tulee olla riittävä ennen pakkasia.

Elementit suojataan tehtaalla

HOISKO CLT:llä halutaan aina varmistaa, etteivät elementit joudu alttiiksi sateelle tai lialle kuljetuksen, varastoinnin ja rakentamisen aikana. Siksi ne pakataan tehtaalla muoviin, joka kiinnitetään teipillä.

Elementin asennuksessa pakkauksen teipit voidaan irrottaa siksi aikaa, kun elementit kiinnitetään, ja teipata sen jälkeen takaisin kiinni.

 

Miksi rakentaisit CLT-talosi talvella?
• Aikataulut ovat joustavampia ja osaavaa työvoimaa paremmin saatavilla kuin kesäsesonkina.
• CLT kestää hyvin erilaisia kosteus- ja lämpöolosuhteita.
• Yleisesti talvella on kuivempaa kuin muina aikoina.
• Roudan aikana maaperä kantaa paremmin, jolloin tavaran varastointi tontilla on helpompaa.
• Lumi pitää työmaan puhtaana ja suojaa tontin kasvillisuutta.
• Massiivipuinen CLT-elementti on varma ja turvallinen rakenne talvirakentamiseen, koska yksiaineisessa elementissä ei ole eristettä, joka vaatisi erityistä suojaamista kosteudelta.

Kuvat yhteistyökumppanimme Blockhusin työmaalta tammikuulta 2022.

Artikkelit aihealueittain

Uutisarkisto

Tarjouspyyntö dynaaminen


    Huom! Liitteiden maksimikoko yhteensä 20 MB. Suurten liitetiedostojen lähettämisessä saattaa kestää 20-30 sekuntia. Klikkaa lähetä-painiketta kerran ja odota kunnes saat ilmoituksen onnistuneesta lähetyksestä.