Tekniset ominaisuudet

HOISKO CLT -elementin tekniset ominaisuudet

Teknisiltä ominaisuuksiltaan ristiinlaminoitu massiivipuu haastaa betonin ja teräksen, sillä kantavuudeltaan se yltää teräksen tasolle ja painoltaan se on betonia kevyempää. HOISKO CLT:n reunaliimatut saumat vähentävät liimaamattomassa materiaalissa tapahtuvaa saumojen rakoilua, mikä vahvistaa tuotteen tiiveyttä ja tekee samalla pinnasta visuaalisemman ja siten myös näkyväksi pinnaksi soveltuvan. Lisäksi reunaliimaus mahdollistaa rakentamisen ilman erillistä höyrynsulkua. HOISKO CLT:tä voidaan valmistaa myös ilman reunaliimausta, joskaan rakenteilta vaadittuja, ilmantiiviyteen ja kosteuskäyttäytymiseen liittyviä teknisiä ominaisuuksia ei reunaliimaamattomassa HOISKO CLT:ssä voida taata.

Tuotetietoa

  • Massiivipuulevyä käytetään sisä- ja ulkoseinärakenteissa sekä ala- ja välipohjarakenteissa.
  • Yleiset levypaksuudet tuotteissamme ovat 90 mm–300 mm. Pystymme valmistamaan 60–400 mm:n vahvuisia levyjä.
  • Valmistamiemme CLT-elementtien raakalevyn maksimipituus on 12 m ja maksimikorkeus 3,5 m (valmis elementti max. 11,9 m x 3,4 m).
  • Käyttämämme puu on kotimaista havupuuta. Se on C24-lujuusluokiteltua ja visuaalisesti lajiteltua, mikä takaa tasalaatuisen pinnan. CLT:n pinnassa hyväksytään puun normaali, terve/kiinteä oksaisuus sekä pieni irtoama.
  • Lamellikerroksien lukumäärä voi olla 3–10.
  • Kolmikerroksisissa levyissä päällekkäiset lautakerrokset ovat kohtisuorasti ristikkäin toisiinsa nähden.
  • Viisi- ja seitsemänkerroksisissa tuotteissa uloimmat lamellikerrokset voivat olla myös samansuuntaisia.
  • Pintalamellit voivat olla joko pysty -tai vaakasuunnassa.

Lataa koko tuoteseloste tästä linkistä.

Materiaalipankistamme löydät kaikki tuotteeseen liittyvät tekniset tiedot, joista on hyötyä suunnittelutyössä.

CLT-elementin käsittely ja hoito

Suosittelemme, että HOISKO CLT -pinnat käsitellään mahdollisimman aikaisessa rakennusvaiheessa, mielellään heti kattovaiheen jälkeen. Tämä käsittely on rakennusaikainen suojaus, joka estää puupintaa likaantumasta, suojaa kosteusvaihteluilta ja tasoittaa puun normaalia elämistä. Pohjustusaineet ja pintakäsittelyaineet suojaavat puuta pienentäen kosteuden ja auringonvalon vaikutusta.

Valmiin pinnan käsittelyssä voidaan käyttää yleisiä, hyväksi havaittuja, puunkäsittelyyn suunniteltuja käsittelyaineita. Käsittelyaine ei kuitenkaan saa olla pintaa ”sulkeva” aine.

CLT on luonnonmateriaali, joten materiaalin elämiseen on hyvä varautua. On normaalia, että elementeissä saattaa kuivumisen seurauksena esiintyä pieniä halkeamia ja muuta tavallista elämistä. Mahdolliset pienet halkeamat eivät heikennä kuitenkaan rakenteellista lujuutta.

Vuodenajat on syytä ottaa asennuksessa huomioon. Talvirakentamisessa rakennusta voidaan joutua lämmittämään. Lämmitystä tai kuivausta voidaan joutua toki tekemään muutenkin rakentaessa, esimerkiksi valujen yhteydessä. Käytä ilmakuivaajia varoen, äläkä altista elementtejä liian nopealle lämpötilan tai ilmankosteuden vaihtelulle.

Täältä näet tarkemman asennus- ja huolto-ohjeen.

Kun rakennat kotisi tai rakennuksesi HOISKO CLT:stä, saat CLT-tuotteille ostopäivästä alkaen viiden vuoden takuun.

Tilatessasi HOISKO CLT -elementit saat kattavan käyttö- ja asennusohjeen, josta löytyvät tarkemmat tiedot pintakäsittelystä, mahdollisesta varastoinnista, asennuksesta ja kuivattamisesta.

Tarjouspyyntö dynaaminen


    Huom! Liitteiden maksimikoko yhteensä 20 MB. Suurten liitetiedostojen lähettämisessä saattaa kestää 20-30 sekuntia. Klikkaa lähetä-painiketta kerran ja odota kunnes saat ilmoituksen onnistuneesta lähetyksestä.