Ajankohtaista, Julkinen rakentaminen, Kunnat

CLT sopii julkiseen rakentamiseen – kaavoitus on hyvä keino edistää puurakentamista

Puurakentamista kunnissa voidaan edistää monin tavoin, mutta kaavoitus on yksi konkreettinen keino tukea sitä. Oikeanlaisella kaavoituksella voidaan muodostaa puurakentamisalueita, kun tietyt alueet tai tontit osoitetaan puurakennuskohteiksi. Kunnilla on mahdollisuus – ja myös oikeus kaavoittaa alueita, jotka on varattu pelkästään puurakentamiselle. Syyskuussa aiheesta julkistettu opas kunnille on kattava tietopaketti puurakentamisen edistämiseen.

 

Tampereella ollaan hyvässä vauhdissa

Puurakentamiseen kaavoitettu tonttivaranto antaa positiivisen signaalin jatkuvuudesta rakennuttajille ja kehittäjille. Tästä on positiivisia kokemuksia Tampereen kaupungilla.

– Puurakentamisen taustalla on kaupunkimme tavoite olla hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä. Kestävä Tampere 2030 ohjelma on kaupungin päättäjien suunnittelema. Tampereella on meneillään ja suunnitteilla useita rakennushankkeita, joissa materiaalina on puu. Monia hankkeita on jo valmistunutkin, kertoo projektipäällikkö Pertti Tamminen Tampereen kaupungilta.

– Kaavoitus ja tontinluovutus ovat olleet keinoja edistää puurakentamista ja tässä on onnistuttu. Puurakentamisen kehittämisohjelmalla, joka oli käynnissä vuosina 2016–2020, tuettiin tätä. Ohjelma päättyy, mutta puusta rakentaminen ja puurakentamisen alueiden kaavoittaminen varmasti jatkuu, hän jatkaa.


Kuusikko-hankkeessa on suunnitteilla moderneja puukerrostaloja. Asuntoja valmistuu Isokuusen alueelle lähes 200.

Kerrostalot, päiväkodit, koulut puusta

Puunkäytön edistämisestä on Tampereella keskustelu aloitettu jo 2010-luvun alkupuolella. Tuolloin vielä huolestuttivat kosteudensieto, paloturvallisuus ja akustiikka, mutta nykyään alasta tiedetään enemmän. Puu on tullut jäädäkseen. Hiilineutraalius ja ekotehokkuus alkavat Tammisen mukaan näkyä nyt jo myös isoilla rakennusliikkeillä ja rakennussijoittajilla tavoitteissa.

– Myös kaupungin omistama Tampereen Vuoratalosäätiö on jo rakennuttanut kerrostaloja puusta. Tampereen kaupunki on toteuttanut ensimmäisen puurakenteisen päiväkodin 2020, ja Vuoreksen Isokuusen CLT-rakenteisen koulu-päiväkodin rakentaminen on käynnissä. Isokuusen alueen kehittäminen on Tampereen puurakentamisen edistämisohjelman 2016–2020 tärkein osaprojekti. Isokuuseen rakennettavasta 2500 asukkaan puukaupungista tulee Suomen suurimpia puurakentamisen kohdealueita. Kuusikko-nimellä kutsuttu 200 asunnon ja kuuden kerrostalon kokonaisuus on käynnistänyt Isokuusen puukaupungin toteutuksen kesällä 2020. Tampereella eri hankkeissa on vireillä yli 1000 puukerrostaloasunnon toteutus – kuulemma olemme puurakentamisessa jo Suomen kärjessä, Tamminen toteaa.

Tampereella on käytetty monissa kohteissa materiaalina CLT:tä.


Kuusikon viereen toteutettava koulu-päiväkoti toteutetaan niin ikään puusta.

Oppaasta apua puukaavoittamiseen

Kaavamääräyksillä voidaan määrätä puun käytöstä sekä rakennuksen rungossa että rakennuksen julkisivussa. Esimerkiksi asemakaavan määräysteksti voi olla joko yleispiirteinen tai yksityiskohtaisempi. Yleispiirteinen määräys mahdollistaa myös muiden materiaalien käytön niille paremmin soveltuvissa rakennusosissa kuten perustuksissa tai väestönsuojissa. Määräys on joustava, mutta välittää tahtotilan puurakentamisesta.

Voit ladata oppaan tästä linkistä.

Artikkelit aihealueittain

Uutisarkisto

Tarjouspyyntö dynaaminen


    Huom! Liitteiden maksimikoko yhteensä 20 MB. Suurten liitetiedostojen lähettämisessä saattaa kestää 20-30 sekuntia. Klikkaa lähetä-painiketta kerran ja odota kunnes saat ilmoituksen onnistuneesta lähetyksestä.