Kysymyksiä ja vastauksia

Mikä on CLT-talon hinta?

CLT on julkisuudessa mielletty kalliiksi tuotteeksi, mutta todellisuudessa se on kustannustehokas materiaali verrattaessa muihin rakenneratkaisuihin. HOISKO CLT:n hinta määräytyy elementin paksuuden ja lamellikerrosrakenteen mukaan. Niitä taas ohjaa elementin käyttötarkoitus kantavuus- tai palomääräystarpeineen. Hintaan vaikuttavat myös elementtiin tehtävien työstöjen määrä sekä pinnan viimeistelyhionnalla. Paras tapa selvittää oman kohteen hinta on lähettää myynnillemme tarjouspyyntö alustavistakin suunnitelmista.  HOISKOn massiivipuinen, reunaliimattu CLT-elementti on eristeetön ja parhaimmillaan ainoastaan pintakäsittelyä vaille valmis seinä, lattia tai katto, jonka suuruus voi työstettynä olla 11,9 m x 3,45 m. Lisäeristeettömästä, reunaliimatusta massiivipuurakenteesta valmistetussa CLT-talossa voidaan hyödyntää myös tavallisesti eristeiden viemät lattianeliöt. Kun työ on tehty tehtaalla ja osat nostetaan työmaalla elementti kerrallaan paikoilleen, säästytään ylimääräiseltä työmaa-ajalta, odotteluajalta sekä materiaalien pitkäaikaiselta suojaustarpeelta.

Kuinka CLT:tä voi pintakäsitellä?

CLT tulee pintakäsitellä, jotta se täyttää käyttöluokan vaatimukset. Koska CLT on täyttä puuta, sen voi käsitellä millä tahansa hengittävällä, puun käsittelyyn tarkoitetulla aineella. HOISKOn reunaliimattu CLT on visuaalinen ja eristävä materiaali, joten sen voi hyvin jättää näkyviin. Jos sen kuitenkin haluaa peittää, sen voi tehdä aivan kuten muissakin puurunkoisissa rakennuksissa: sisällä peitelevyin ja ulkona esimerkiksi pintalaudoituksella ilmaraoin. Ennen ulkopuolista pintakäsittelyä on elementtien ulkopuoliset vaaka- ja pystysaumat hyvä tiivistää vielä siihen tarkoitukseen sopivalla tiivistemassalla. Tutustu tarkemmin huolto-ohjeeseemme.

 

Miten CLT-talo eroaa hirsitalosta?

Sekä CLT että hirsi ovat massiivipuuta eli käytännössä samaa materiaalia. Siksi tänä päivänä käytetäänkin termiä ”massiivipuurakentaminen”, jota koskevat yhteiset säädökset. Molemmissa materiaaleissa on puun hyvät ominaisuudet. Pieniä eroja kuitenkin on. CLT:n rakenne on painumaton, kun massiivihirttä käytettäessä on otettava huomioon ajan oloon tapahtuva painuminen. CLT on kokonainen seinälevy ilman vaakasaumoja ja ylimääräisiä ilmarakoja seinässä, ja se asennetaan paikalleen yhdellä nostolla. Hintaeroa ei materiaaleissa juurikaan ole. Valmistajasta riippuen CLT voi olla edullisempi vaihtoehto. Meillä on mahdollisuus toimittaa HOISKO CLT:n lisäksi myös HOISKO HIRSI -elementtiä, johon on tehty hirren ulkonäköä jäljittelevä uritus, mutta jossa säilyy CLT:n antama parempi ilmatiiveys.

Kuinka kestävä materiaali CLT on?

HOISKO CLT on suunniteltu kestämään vuosisadankin ajan. Rakennuksen käyttöiän päättyessä elementit voidaan valjastaa seuraavaan käyttötarkoitukseen vaikkapa toisessa paikassa ja loppujen lopuksi hävittää ympäristöystävällisesti esimerkiksi polttamalla. Elinkaariajattelussa CLT-talo pääseekin oikeuksiinsa, ei vain kustannustehokkuutensa vaan myös ekologisuutensa vuoksi. Puumateriaalin jalostaminen kaiken kaikkiaan on muita materiaaleja vähäenergisempi valmistusmuoto. Lisäksi puu sitoo ilman hiilidioksidia koko elinikänsä ajan, jolloin koko rakennus toimii hiilivarastona luovuttaen hapen takaisin ilmakehään.

Mitä liimaa CLT:n valmistuksessa käytetään, ja miten se vaikuttaa rakenteen hengittävyyteen ja terveellisyyteen?

HOISKO CLT:n valmistuksessa käytetään allergiavapaata, formaldehyditöntä polyuretaaniliimaa, jota on myös lamellihirren valmistuksessa käytetty jo vuosikymmenten ajan. HOISKO CLT on ainoana kotimaisena massiivipuurakennustuotevalmistajana saanut vähäpäästöisen rakennusmateriaalin M1-tunnuksen. Koska liima reagoi kosteuden kanssa puun solutasolla, se ei muodosta kalvoa rimojen tai lamellien väleihin, ja puu pääsee hengittämään normaalisti. Puun hengittävyydellä tarkoitetaan puun luonnollista kosteudentasaamisominaisuutta, joka takaa puurakennuksen terveellisen sisäilman. HOISKOn reunaliimatusta CLT:stä voidaan rakentaa eristeettömästi, ilman ylimääräisiä muoveja, jotka hengittämättöminä materiaaleina ovat usein ongelmien aiheuttajia.

Lue artikkelimme elementtiemme liimausprosessista ja käyttämänne liiman ominaisuuksista.

Haluan talon HOISKO CLT:stä. Miten etenen? Onko teillä talomallistoa?

Kun sinulla on piirustukset, joista ilmenevät tarvittavat neliömäärät, voidaan niistä laskea alustava tarjous. HOISKO opastaa elementtien ja asennuksen suunnittelussa sekä tarvittaessa itse asennuksessa paikan päällä. Omaa talomallistoa meillä ei ole, mutta yhteistyökumppaneidemme kanssa voimme tarjota sinulle kaikki haluamasi rakennushankkeen vaiheet: myös talopaketin, pidemmälle vietyjen huonemoduulien ja avaimet käteen -ratkaisun toimittaminen on mahdollista. Yhteistyökumppaneiltamme löytyy myös valmiita CLT-talomalleja.

Miten vertailla CLT-tarjouksia?

CLT-tarjouksien vertailu voi olla vaikeaa. Tässä muutamia asioita, jotka kannattaa ottaa huomioon tarjousten vertailussa:

  • Tarkista, onko CLT-valmistajalla voimassa oleva tuotesertifikaatti.(www.sertifikaattihaku.fi )
  • Tarkista, mistä materiaalista CLT on valmistettu ja mikä on puumateriaalin lujuusluokitus.
  • Mistä puumateriaali tulee? (Suomalainen puu on ylivoimainen visuaalisuudessa ja lujuudessa.)
  • Tarkista, että tarjousten tuotteet ovat samaa vahvuutta.
  • Mikä viimeistelytaso on tarjouksen tuotteilla? (Esim. onko pinnat hiottu samalla tavalla ja onko tuote reunaliimattu?)
  • Sisältääkö hinta kaikki tarvittavat lisätyöstöt?
  • Aiheutuuko elementin koosta jotain lisämaksuja?
  • Ovatko elementtisuunnittelu, rahti, pakkaus, ruuvit ja tiivisteet mukana tarjouksessa?

HOISKOn tarjouksen hintaan sisältyvät aina elementtien saumojen pontit ja ikkuna- ja oviaukkojen työstöt. Lisäksi hintoihin on laskettu elementtien hionta. Tarjouksen hinta on siis mahdollisimman lähellä lopullista hintaa. Ainoastaan LVIS-työstöt laskutetaan toimituksen jälkeen, toteutuneen määrän mukaan, ennakkoon sovitulla kappalehinnalla. (Nämäkin voidaan laskea mukaan tarjoukseen, mikäli tarjousvaiheessa on elementtikuvat valmiina.) Lisäksi HOISKOn tuotanto tehdään aina millilleen asiakkaan suunnitelmien mukaan, joten asiakas ei maksa ylimääräistä, mikäli elementin koko ei ole vakiomittainen. HOISKOn käyttämä raaka-aine on jokaisessa kerroksessa C24-lujuusluokiteltua, visuaalisesti lajiteltua suomalaista havupuuta. Tämä parantaa tuotteen kantavuutta, tiiveyttä ja visuaalisuutta.

Mitä tarkoittaa C24-lujuusluokiteltu materiaali?

Rakenteissa käytettävän sahatavaran lujuusluokittelu voidaan tehdä silmämääräisesti oksaisuuden, halkeamien, kierouden ja vääryyden perusteella tai koneellisesti. Koneellisessa luokittelussa puuta taivuttamalla saadaan selville sen jäykkyys, ja siitä voidaan päätellä puun lujuus. Standardissa SFS-EN 338 on havupuille 12 mahdollista lujuusluokkaa. Mitä suurempi lujuusluokka, sen parempi on puutavaran kestävyys.

HOISKO CLT:ssä on haluttu panostaa lujuuteen ja turvallisuuteen. Siksi olemme nähneet tärkeäksi käyttää korkean C24-lujuusluokan puuta elementtiemme kaikissa, myös sisemmissä kerroksissa. Näin kantavuus on paras mahdollinen. Myös liimauslaatu paranee, kun materiaali on kauttaaltaan samaa lujuusluokkaa.

Mitä eroa on LVL, MHM ja CLT -elementeillä?

Yhteistä kaikille on raaka-aine, puu, ja lujuutta antava kerroksittaisuus. LVL (Laminated Veneer Lumber) tunnetaan paremmin viilupuuna. Sitä käytetään mm. kantavissa palkeissa ja lattia- ja seinälevyinä. MHM (Massiv Holz Mauer) ja CLT (Cross Laminated Timber) ovat elementtejä, joita käytetään erityisesti rakennusten kantavina rakenteina. Niiden suurin ero on visuaalisuudessa, johon CLT:ssä on panostettu. Siksi CLT sopii esiin jääväksi rakenteeksi kaikenlaisiin kohteisiin. MHM (samoin kuin LVL) jää yleensä piiloon. CLT:ssä kiinnitys tehdään liimaamalla, MHM:ssä naulaamalla.

Mitä eroa on reunaliimatulla ja reunaliimaamattomalla CLT:llä?

CLT-elementin valmistustekniikasta riippuen jokaisen laudan syrjä on liimattu tai liimaamaton. Reunaliimatussa CLT:ssä elementin pinta on visuaalisesti tasainen eikä elementtiin jää rakoja yksittäisten lautojen väliin. Reunaliimatussa CLT:ssä rakenne pystytään toteuttamaan ilman höyrynsulkumuovia. Reunaliimaamattomassa CLT:ssä lautojen välit jäävät näkyviin. HOISKOssa pystymme valmistamaan molempia vaihtoehtoja. Reunaliimaamattomaan rakenteeseen suosittelemme höyrynsulkumuovia. Valmistustavan valinnalla ei ole vaikutusta puun normaaliin elämiseen: puu käyttäytyy reunaliimatussa ja reunaliimaamattomassa elementissä samalla tavalla. Tiiveys on reunaliimatussa CLT:ssä parempi.

Mikä on CLT-elementtien toimitusaika?

Kysyntätilanteesta riippuen keskimääräinen toimitusaikamme on 6-8 viikkoa tilauksesta. Pyrimme mahdollisimman joustavaan toimitusaikaan, mutta varsinkin isoissa toimituksissa on tärkeää olla liikkeellä hyvissä ajoin. Ajan tasalla olevan toimitusajan saat tietää myynnistämme.

Muuttuuko CLT:n ulkonäkö vuosien kuluessa?

CLT-elementissä tapahtuu normaalia puun elämistä, ja pieniä halkeamiakin saattaa tulla. Puun oikeaoppisella, UV-suojan sisältävällä käsittelyllä voidaan suojata elementti puun tyypillisiltä värimuutoksilta. Käsittelemätön puun pinta kellastuu sisätiloissa ja harmaantuu ulkona.

Tarjouspyyntö dynaaminen


    Huom! Liitteiden maksimikoko yhteensä 20 MB. Suurten liitetiedostojen lähettämisessä saattaa kestää 20-30 sekuntia. Klikkaa lähetä-painiketta kerran ja odota kunnes saat ilmoituksen onnistuneesta lähetyksestä.