Omakotitalot, Rakennusliikkeet, Rakennusliikkeiden kokemuksia

Blockhus tekee CLT-kodin rakentamisesta helppoa

CLT on materiaali, johon pitää saada koskea. Sen on huomannut rakennusliike Blockhusin veturi Thomas Byggmästar. Hänen toimistonsa pöydällä on CLT-elementtipaloja, joihin asiakkaat tarttuvat usein vaistomaisesti. Moni ostopäätös onkin sinetöity sellaista pyöritellessä.

– CLT koetaan terveelliseksi ja raikkaaksi luonnonmateriaaliksi. Siinä on luomutunnelmaa, hän sanoo.

Asiakas valitsee, paljonko haluaa vastuuta projektista

Blockhusin toiminta-ajatuksena on toteuttaa terveitä puutaloja asiakkaan toivomaan valmiusasteeseen. Thomas ja Jonas Byggmästarin yrityksen päätoimipaikka löytyy Pietarsaaresta. Yritys toteuttaa omia CLT-kohteita myyntiin ja rakentaa CLT-omakotitaloja ja isompia kohteita asiakkaiden toivomusten mukaan. Blockhus välittää HOISKO CLT:n elementtejä myös myyntiin ja tekee tarvittaessa CLT-asennuksia.
Yksi viime vuoden suurimmista CLT-kohteista oli Närpiön yläkoulun CLT-elementtien asennus.

Asiakas voi valita urakointitavan sen mukaan, kuinka suuren vastuun haluaa ottaa projektista ja minkälainen kustannustaso hänelle parhaiten sopii. Riippumatta siitä, minkä laajuisen toimituksen asiakas haluaa, Blockhus opastaa häntä koko projektin ajan ja avustaa esimerkiksi yhteydenpidossa viranomaisiin ja muihin urakoitsijoihin.

– CLT-talon hankkiminen ei ole perinteistä talopakettia vaikeampaa. Suunnittelu on hyvin tärkeää. Jos se on tehty hyvin, niin hankinta on jopa helpompaa kuin tavallisen talopaketin, sanoo Byggmästar.

Vancouverin 18-kerroksinen CLT-talo vakuutti

CLT:hen perehtyessään Byggmästar kiersi tutustumassa siihen Ruotsissa ja Kanadassa eli siellä, missä elementti oli löydetty jo ennen Suomea. Vaikuttavin kokemus oli Kanadan Vancouverin 18-kerroksinen CLT-talo.
Kun CLT tuli Suomen markkinoille, Byggmästar tarttui siihen heti. CLT-talojen kysyntä on hänen kokemuksensa mukaan viime vuosina lisääntynyt.

– Koska materiaali on uusi, moni kaipaa siitä kuitenkin konkreettisia kokemuksia.

CLT-tulevaisuuden hän näkee valoisana. Mitäpä muuta voisi ajatella luonnonmukaisesta ja terveellisestä rakennusmateriaalista, josta rakentaminen on helppoa ja nopeaa.

Suunnittelu maksaa vaivan

Joitakin käytännön asioita on hänen mukaansa hyvä tietää, kun valitsee materiaalikseen CLT:n.

– CLT-kohteissa sähkörasioiden paikat tehdään tehtaalla jo elementteihin. Siksi sähkösuunnitelmat tehdään jo tavallista aikaisemmassa vaiheessa. Nämä asiat kannattaa harkita hyvin. Yksi ylimääräinen päivä katkaisimien paikan miettimiseen ei ole koskaan huono.

– Rakennusvaiheessa on tärkeä varoa elementin liian nopeaa kuivumista ja puhaltimien käyttöä, sillä se voi altistaa CLT:n pintalamellin halkeilulle.

Jos elementtiä maalataan itse, hän suosittelee olemaan tarkkana pensselinvetojen kanssa.

CLT-kodissa taulun ja hyllyn saa mihin kohtaan tahansa

Asumisvaiheessa CLT tuo sellaisia konkreettia hyötyjä, joita ei tule ehkä edes ajatelleeksi. Sisustajalle se antaa muun muassa mahdollisuuden sijoittaa tauluja ja seinään kiinnitettäviä hyllyjä hyvin vapaasti ja miettimättä, rikkooko naula mahdollisesti muovisulun tai missä se piiru onkaan. Taulujen ja hyllyjen ruuvien jäljet voi tarvittaessa peittää massalla ja pintakäsitellä uusiksi.

– On hyvä huomata myös se, että CLT:n pintaa voi hioa. Jos siis haluaa muuttaa aiempaa sävyä, niin seinän voi käsitellä uudella värillä.

Blockhusin asentajat tuntevat CLT:n. Artikkelin kuvat ovat tammikuussa pystytetyn omakotitalon asennustyömaalta. Talo sai seinät ja katon päälle vain kuudessa tunnissa. Yläkuvassa vasemmalta Mose Fagerholm, Thomas Byggmästar, Jonas Byggmästar, Joakim Eklund ja Johan Berglund. Tässä kohteessa CLT-elementin pintaan on haluttu uritus.

Blockhusin toteuttamista HOISKO CLT -kohteista voi lukea lisää myös näistä artikkeleista:

HOISKO-CLT:n verkostosta saa CLT-omakotitalon kuin talopaketin

Närpiössä haluttiin rakentaa puusta: CLT-koulu täytti toiveet ja alitti kustannusarvion – Hoisko CLT

Närpiön komean CLT-koulun asennus sujui jopa suunniteltua nopeammin, vaikka ahtaus toi haasteita – Hoisko CLT

Artikkelit aihealueittain

Uutisarkisto

Tarjouspyyntö dynaaminen


    Huom! Liitteiden maksimikoko yhteensä 20 MB. Suurten liitetiedostojen lähettämisessä saattaa kestää 20-30 sekuntia. Klikkaa lähetä-painiketta kerran ja odota kunnes saat ilmoituksen onnistuneesta lähetyksestä.