Asiakastarinat, CLT-asennukset, Omakotitalot

Oman CLT-kodin elementtien asennuspäivä oli arkkitehdille hieno näytös

Kun markkinoilta ei löytynyt sopivaa vanhaa taloa rempattavaksi, tarttui arkkitehti Anniina Savisalo toimeen ja suunnitteli perheensä kodin itse. Materiaali oli hänelle itsestään selvä: CLT.

– CLT on kiinnostanut minua kovasti jo vuosia, ja olen työssäni seurannut puutalokohteita, hän kertoo.

Oma taloprojekti on arkkitehti Anniina Savisalolle mahdollisuus mielenkiintoisiin kokeiluihin.

Savisalolla on pitkä kokemus asuntoarkkitehtuurista ja toimisto- sekä julkisesta rakentamisesta. Jo opiskeluaikana nykyisessä Aallossa hän oli hyvin kiinnostunut puurakentamisesta, ja kiinnostus vei hänet muun muassa vaihto-opiskelijaksi puurakentamisen ”mallimaahan” Sveitsiin.

Nykyään hän työskentelee rakennuttajana. Oman talon rakentaminen onkin hänelle samalla kiinnostava mahdollisuus tutustua CLT:hen ja käytännön oppikurssi rakentamisesta.

– Onhan se eri asia suunnitella kuin itse raudoittaa, hän kuvaa.

Savisalo tekee työmaalla mahdollisimman paljon itse, ja myös perheen nuoriso kantaa kortensa kekoon. Tärkeä tukipilari on vastaavana mestarina toimiva oma isä, jolla on rakennusalalta 55 vuoden kokemus.

– Apuna on ollut myös mahtavasti talkooporukkaa, hän kiittää.

Anniina Savisalo ja talkoohommissa auttaneet ihanat ystävät Hele Kaunismäki, Auli Tikka ja Eila Vääräniemi.

Kompakti ja muunneltava CLT-koti

Kuusivilla-talo on suunniteltu äidin ja kahden teinin kodiksi. Suunnittelussa on otettu huomioon tilojen helppo muunneltavuus erilaisille perheille. Tavoitteena oli kompakti, reilun sadan neliön koti, jossa on iso keittiö—olohuone yhteistä oleskelua varten sekä nuorten omat huoneet ja äidin makuuhuone omassa rauhassaan. Neliöitä tuli lopulta 112.

Esteettömyys on yksi lähtökohta suunnittelussa. Terassia on paljon. Aurinkoinen, lämmin tontti takaa sille käyttöä.

CLT jää näkyviin sisällä talossa. Savisalo oli ehdoton siinä, että myös sisäkatto tulee samasta, kauniista massiivipuusta. CLT on hänestä kodikas materiaali, ja samalla puupinta toimii tyylikkäänä, selkeänä visuaalisena taustana kodin arjelle ja elämälle.

– En ole mikään tiukka minimalismin kannattaja, mutta ajattelen, että yksiaineisuus ja simppeliys sisustuksessa tuo tilaa asumisen monimuotoisuudelle ja elämiselle. Tavarat saavat näkyä.

Myös CLT:n tekniset ominaisuudet, rakenteelliset mahdollisuudet ja hiilijalanjälki ovat hänelle tärkeitä.

– Lattia on betonia. Se on hyvä kontrasti, kun seinät ja katto ovat puuta. Muutenkin olen sitä mieltä, että mitään materiaaleja ei ole järkeä kuorruttaa. Betoni saa olla betonia ja puu puuta.

 

HOISKO CLT:ltä hyvä palvelu ja parhaat kontaktit

Elementtien toimittajaksi löytyi HOISKO CLT, jonka neuvoihin ja palvelualttiuteen Savisalo on erittäin tyytyväinen.

– Sain aina vastauksen heti, kun kysyttävää oli, ja kaikki eteni tosi sujuvasti. Juuri kokemus siitä, miten asiakasta palveltiin, oli hintaakin ratkaisevampi kriteeri elementtitoimittajan valinnassa. Tuli sellainen olo, että vaikka minulla on rakenteilla vain pientalo, tätä tehdään kanssani yhdessä.

Kiitollinen hän on myös siitä, että HOISKOn antamasta vinkistä löytyi osaava ja hyvällä asenteella työskentelevä asennustiimi, Teuvarakenteen Jaakko Sukari ja Aarno Rintala.

– Minulla oli ensin epäonnea asennusporukan etsimisessä, ja useampi oharikin minulle tehtiin. Siinä alkoi olla neuvoton olo. Rakennusalalla on valitettava ongelma, että aina ei voi luottaa luvattuihin aikatauluihin.

Teuvarakenteen asennustiimi oli sen sijaan luottamuksen arvoinen ja lisäksi alan rautainen ammattilainen.

– Kaikki meni sujuvasti. Kaverit tiesivät, mitä tekivät. Myös nosturissa oli ammattilainen, Turun Nostopalvelu. Nosturifirman ja asentajien yhteispeli toimi hyvin. Se on myös todella tärkeä asia.

Ystävät ovat olleet iso apu. Tässä imuroimassa Aino Koivunen.

CLT-elementtien asennus oli hieno näytös

Runkoa ja sisäkattoa asennettiin kaksi päivää. Ne olivat Savisalolle itselleen taukoa rakentamisesta.

– Otin lomapäivän voidakseni seurata asennusta. Istuin vain ja ihailin seinien nousemista ja ammattilaisten tekemistä. Sitä oli tosi hienoa ja jännittävää katsoa. On aina mahtava seurata, kun porukka tekee hommaa ilolla. Se näkyy.

Kun elementit olivat pystyssä, tunne oli Savisalon mukaan uskomaton. Vaikka hän arkkitehtinä oli osannut hahmottaa mielessään sen, miltä tilassa tulisi näyttämään, seinistä katonharjaan ulottuvan puun kauneus pääsi kuitenkin yllättämään.

Ennen elementtien asennusta jännitti se, ovatko perustukset tarpeeksi tarkat. Pientä viilausta tarvittiin, mutta kaikki meni hyvin.

– Mittatarkassa CLT-kohteessa toleranssi on tosi pieni: sentin tai parin heitto mitoissa on jo merkittävä. Se on erilaista, mihin perustusten tekijät ovat meillä tottuneet. Mittatarkkuudessa onkin monella tekijällä vielä opittavaa ja omaksuttavaa, eikä sitä voi perustuksia tehdessä koskaan painottaa liikaa.

Maalämpöä uudella tavalla

Oma talohanke tarjoaa rakentamisen ammattilaiselle mahdollisuuden moniin kiinnostaviin kokeiluihin. Yksi tällainen on maalämpökeräimien yhdistäminen talon kantaviin, 18 metrin syvyyteen meneviin paaluihin.

Jotta energian kulutus saadaan mahdollisimman pieneksi, on apuna ollut energiakonsultti. Energiaoptimoinnin teki kohteeseen NollaE. Hankintavaiheessa lisäkustannuksia poikivat u-arvoltaan tavallista paremmat ikkunat. Energiakriisin keskellä on helppo olla tähän satsaukseen tyytyväinen.

Yksi kokeilu on luvassa julkisivulaudoitukseen.

– Olen ajatellut kokeilla rautavitrillikäsittelyä, joka edistää puun harmaantumista. Tai ehkä jätän ulkoverhouslaudoituksen kokonaan käsittelemättä.

Savisalon CLT-kodin rakentamista voit seurata Instagramissa tilillä Kuusivilla.

Artikkelit aihealueittain

Uutisarkisto

Tarjouspyyntö dynaaminen


    Huom! Liitteiden maksimikoko yhteensä 20 MB. Suurten liitetiedostojen lähettämisessä saattaa kestää 20-30 sekuntia. Klikkaa lähetä-painiketta kerran ja odota kunnes saat ilmoituksen onnistuneesta lähetyksestä.