Omakotitalot, Suunnittelu

Asumman konseptilla syntyy moderni, yksilöllinen ja muuttovalmis CLT-koti

Suunnittelun automatisointi ja CLT-elementtien pitkälle viety esivalmistus mahdollistavat kustannustehokkaan ja nopean rakentamisen.

Etätyön arkipäiväistyminen on vapauttanut ihmiset muuttamaan sinne, missä on oma unelmien paikka asua. Mutta kuinka toteuttaa omia toiveita ja arvoja vastaava koti? Kuinka pitää käsissä koko laaja rakennusprojekti? Mistä löytää hyvät suunnittelijat, tekijät ja materiaalitoimittajat? Kuinka hallita monivaiheisen hankkeen kustannuksia?

Näihin kysymyksiin tarjoaa kokonaisvaltaisen ratkaisun HOISKO CLT:n yhteistyökumppani Asumma Group Oy. Se on tuonut markkinoille uudenlaisen omakotirakentamisen konseptin. Asumman modernit, näyttävät CLT-kodit saavat muotonsa arkkitehdin suunnittelemista komponenteista kuin legopalikoista. Nopean ja kustannustehokkaan komponenttirakentamisen mahdollistavat CLT-elementit sekä Asumman vahva teknologia- ja arkkitehtuuriosaaminen.

Asumma on itse suunnittelun ja projektinjohdon ammattilainen, joka huolehtii rakennushankkeesta alusta loppuun. Rakennusmateriaalit tulevat hankkeisiin yhtiön ympäristöarvot ja laatukriteerit täyttävästä verkostosta.

– Tavoitteenamme on, että yhä useammalla olisi mahdollisuus rakentaa korkealaatuinen, omiin tarpeisiin suunniteltu koti ympäristöystävällisistä ja kestävistä rakennusmateriaaleista, kohtuullisin kustannuksin ja suoraviivaisen helpolla osto- ja rakennusprosessilla, kiteyttää Asumman toimitusjohtaja Martti Mela.

”Meidän asiakkaamme ovat oman alansa, mutta eivät välttämättä rakentamisen ammattilaisia. He arvostavat rakentamisen laatua ja helppoutta – sitä, että koko prosessin saa samasta osoitteesta.”
Kuva: Asumma

Pandemian keskellä syntynyt oivallus

Asumma sai alkunsa koronapandemian vyöryessä ympäri maailmaa. Martti Mela seurasi lock downin etenemistä silloisessa kotikaupungissaan Berliinissä. Työpaikat siirtyivät tunneissa etätyöhön. Perhe teki nopean päätöksen ja lähti Suomeen, pieneen kylään Melan kotiseudulle Raaheen. Siellä elämä oli normaalia ja mukavaa samaan aikaan kun Eurooppa oli kiinni.

– Tajusin, että on varmasti paljon muitakin, jotka ovat samassa tilanteessa. Kun työ ei enää sido ihmisiä kaupunkien kalliisiin vuokra-asuntoihin, he äänestävät jaloillaan.

Mela ja yhtiökumppani Vitali Balajevs – kaksi teknologia-alan rautaista ammattilaista – näkivät, että luovan luokan muuttoliike oli synnyttämässä nopeasti ison kysynnän rakentaa uusia taloja. Vanhan talon hankinta riskeineen ja remontteineen ei houkuttele. He selvittivät, mitä tämä porukka talolta ja rakennushankkeelta haluaa.

– Se oli kiteytettävissä kolmeen asiaan: korkea laatu, suuri ympäristöystävällisyys sekä selkeä ja helppo prosessi, jossa koko hankkeen voi saada samasta osoitteesta.

”Näimme, etteivät ihmiset halua enää pakettitaloa, johon mahduttaa perheensä ja elämänsä, vaan yksilöllisen, tarpeitaan vastaavan kodin sopivalla budjetilla.”

Asumman johtavaksi arkkitehdiksi ja samalla kolmanneksi perustajaosakkaaksi tuli arkkitehti SAFA Pekka Airaxin. Kokenut arkkitehti on muun muassa 2021 Arkkitehtuurin Finlandia-palkinnon voittaneen Kirkkonummen kirjaston suunnittelutiimin jäsen, jonka kädenjälkeä löytyy monelta mantereelta.

KUVA: Asumma

Tehdasvalmisteinen CLT-elementti on laadukas

CLT valittiin rakennusmateriaaliksi sen ekologisuuden, sisäilmaa parantavien ominaisuuksien, arkkitehtuuristen mahdollisuuksien ja rakentamisnopeuden takia. Yhteistyö HOISKO CLT:n kanssa alkoi nopeasti. Nyt yhteisiä projekteja on käynnissä jo viisi.

– HOISKO CLT:n nimi tuli esiin nopeasti CLT:stä puhuttaessa, ja sillä oli hyvä maine korkealaatuisena CLT-elementtitehtaana. HOISKOn laatu onkin osoittautunut erinomaiseksi. Koko tiimi on kovia tekijöitä, jotka myös jakavat kokemustaan ja tietoaan aktiivisesti, kiittää Mela.

Asummassa arvostetaan rakennusmateriaalin pitkälle vietyä tehdasvalmistusta.

– Siinä elementin tekee osaava, koulutettu porukka ja laadunvalvonta pelaa. Tietokone tekee elementit mittatarkasti suunnitelmien mukaan ja tehtaan kuivissa olosuhteissa. Elementtien asentaminen tontilla on supernopeaa.

”On hienoa päästä seuraamaan elementtien valmistusta HOISKOn tehtaalla. Kokonaisen talon elementit ovat muutamassa päivässä valmiina. Siinä näkee käytännössä tehtaan suuren potentiaalin.”

Elementtien esivalmistus automatisoidussa tehtaassa on hänestä keskeinen avain myös rakentamiskustannusten hallintaan.

KUVA: Asumma

CLT-komponentit kodin suunnittelun pohjana

Samasta syystä Asummalla nähtiin tarpeelliseksi automatisoida myös talojen arkkitehtisuunnittelu teknologisten ratkaisujen avulla. Tämä on Melan omaa pelikenttää. Hänellä on pitkä tausta teknologia-alustojen ja asumisen digitalisointiin liittyvien palveluiden kehittämisestä.

Syntyi ajatus kasvavasta komponenttikirjastosta, joka sisältää erilaisia rakenne- ja arkkitehtiratkaisuja.

– Komponentit ovat yhdistettävissä toisiinsa parametrisen suunnittelujärjestelmän avulla. Näistä palikoista asiakkaalle suunnitellaan juuri hänen toiveitaan vastaava ja tontilleen sopiva talo.

Suunnittelun lähtökohtana ovat mallitalot, mutta jokainen kohde toteutetaan yksilöllisesti. Uusia komponentteja suunnitellaan sitä mukaa kuin tarvitaan.

Asumman verkostosta löytyy laajaa asiantuntemusta myös ympäristöystävällisiin ja käytössä edullisiin energiaratkaisuihin. Tavoitteena on rakennusten mahdollisimman pieni hiilijalanjälki ja suuri hiilikädenjälki.

KUVA: Asumma

Rakennusalan digiloikkaa tekemässä

Yritys on saanut EU-rahoituksen rakennusprosessin ja hankintaketjujen hallintaa tukevan digitaalisen järjestelmän rakentamiseen.

– Digitaalisen alustan ajatuksena on koota koko rakennusprojektin hallinta asiakirjoineen yhteen paikkaan ja tehdä hankkeen seuranta asiakkaalle helpoksi. Samalla alustalla asiakas pääsee myös esimerkiksi tarkastelemaan kotia todentuntuisessa ympäristössä ja kokeilemaan erilaisten muutosten vaikutusta.

Asumman toiminta keskittyy tässä vaiheessa Suomeen. Sen tavoitteena on kuitenkin viedä massakustomoitavat, korkealaatuiset ja ympäristöystävälliset puukodit koko eurooppalaisen keskiluokan ulottuville ja kasvaa Euroopan suurimmaksi pientalojen tuottajaksi. Siihen teknologia antaa Melan mukaan mahdollisuudet.

Asummassa tehdään työtä isolla palolla. Etätyö on mahdollistanut kovien osaajien keräämisen tiimiin monesta eri maasta.

– Tekemisen mielekkyys on siinä, että näemme mahdollisuuden vaikuttaa niin monen ihmisen asumisen mahdollisuuksiin ja samalla ympäristön hyvinvointiin. Aina, kun voimme toteuttaa jollekin superhienon ja hyvälaatuisen kodin, se on kunniatehtävä ja luottamuksenosoitus.

KUVA: Asumma

Miten rakennushanke Asumman kanssa etenee?

  • Asumma tarjoaa asiakkailleen rakennushankkeen kokonaissuunnittelun, projektinjohdon ja hankintaketjun hallinnan. Tästä tehdään kiinteähintainen sopimus.
  • Suunnittelu lähtee Asumman arkkitehdin suunnittelemista talomalleista, joista arkkitehti räätälöi asiakkaan tarpeiden ja toiveiden mukaisen kodin.
  • Asumma tekee asiakkaalle ehdotuksia laatukriteerit täyttävistä eri materiaalien toimittajista hänen budjettinsa huomioon ottaen ja pyytää tarjouksia hänen puolestaan. Kun asiakas hyväksyy tarjouksen, hän tekee sopimuksen suoraan toimittajan kanssa.
  • Asumma on hankkeessa mukana loppuun asti, kunnes asiakkaalle voidaan luovuttaa avaimet muuttovalmiiseen kotiin.

Lue tarkemmin Asumman rakennusprosessista.

Kuva: Asumma

 

Artikkelit aihealueittain

Uutisarkisto

Tarjouspyyntö dynaaminen


    Huom! Liitteiden maksimikoko yhteensä 20 MB. Suurten liitetiedostojen lähettämisessä saattaa kestää 20-30 sekuntia. Klikkaa lähetä-painiketta kerran ja odota kunnes saat ilmoituksen onnistuneesta lähetyksestä.