Rakennusliikkeet, Rakennusliikkeiden kokemuksia

Närpiön komean CLT-koulun asennus sujui jopa suunniteltua nopeammin, vaikka ahtaus toi haasteita

HOISKO CLT:ltä on lähtenyt kesän aikana noin parisataa massiivipuuelementtiä Närpiöön, jonne on tekeillä uusi yläkoulu. Kolmikerroksinen, 5300-neliöinen koulu on esimerkki siitä, että massiivipuuelementeistä rakentaminen onnistuu, vaikka rakennuspaikka asettaisi elementtirakentamiseen haasteita.

– Koulu tulee mäelle, ja sen ympärillä on muita rakennuksia. Siksi rakennusta ei voitu levittää niin laajalle, että siitä olisi voitu tehdä yksikerroksinen, mikä olisi tietenkin ollut rakentamisen ja asentamisen kannalta ihanteellisinta, sanoo tekninen johtaja Edd Grahn.

Rakennuspaikan ahtaus on haastanut muutenkin elementtien asennusta. Siitä huolimatta se on sujunut jopa huomattavasti aikataulutettua nopeammin.

Asennuksesta on vastannut kokenut CLT-rakentaja Ab Blockhus Tb.

Rakennus muodostuu kolmesta samankaltaisesta kuutiosta.

 

Hybridiratkaisu

Koulurakennus muodostuu kolmesta kuutiosta. Ulkonäöltään rakennus on kaunis. Symmetriaa tuovat samankaltaiset päätykuutiot. Niitä leimaavat runsaat ikkunat.

Keskelle tuleva osa varustetaan kaikissa kerroksissa suurilla panoraamaikkunoilla. Keskiosan aula on avointa tilaa koko kolmen kerroksen korkeudelta.

Ulkopuolelle tulee vuorilauta, joka on väriltään musta.

Koulu on hybridirakennus, jonka rakenteissa on myös muita materiaaleja. Pilarit ja välipohja ovat betonia, palkit terästä, ulkoseinät ja osa väliseinistä CLT:tä. Hybridiratkaisu nähtiin parhaaksi muun muassa palo- ja äänieristyssyistä.

– Katsoimme, että sillä pääsimme riittävän suuriin jänneväleihin ja siten tässä kohteessa parhaisiin pohjaratkaisuihin, Grahn kertoo.

Puupintaa on haluttu sisällä näkyviin mahdollisimman paljon.

Näinkin iso kohde on mahdollista toteuttaa myös kokonaan CLT:stä ilman muita kantavia tukirakenteita.

Lähtökohtana on ollut, että puupinta halutaan jättää sisällä näkyviin.

 

Väliseinien asennus vesikaton jälkeen toi haasteita

Ulkoseinäelementtien asennus sujui Blockhusin Thomas Byggmästarin mukaan erittäin helposti.

Isot elementit sopivat paikoilleen hyvin ja asentaminen oli helppoa.

Väliaikaisen suojateltan käyttäminen kohteessa olisi ollut hankalaa. Siksi rakennus tehtiin vesikattoon heti ulkoseinäelementtien asentamisen jälkeen.

– Se teki tietenkin väliseinäelementtien asentamisesta haastavampaa. Paljon helpompaa on asentaa väliseinät silloin, kun ne voidaan laittaa paikalleen ylhäältä päin, kerros kerrokselta. Nyt parasta mahdollista ratkaisua piti miettiä ja kokeilla, sanoo Byggmästar.

CLT-väliseinäelementtejä nostetaan yläkerroksiin.

 

Mininosturi osoittautui parhaaksi keinoksi väliseinien asentamisessa

Väliseinäelementit nostettiin ensin oikeaan kerrokseen. Tätä varten muutama ulkoseinäelementti jätettiin alkuvaiheessa asentamatta.

Elementtien siirto ja asennus ahtaassa tilassa kuuluivat niihin hankalimpiin haasteisiin, etenkin, kun kerroksissa oli tässä vaiheessa ymmärrettävästi myös muuta rakennustarviketta.

– Rakennuksen A-osassa kaikki elementit nostettiin ensin sisälle. C:hen edetessä oli todettu, että on helpompaa asentaa aina jokainen elementti kerralla heti oikealle paikalle. Näin elementit veivät kerrallaan vähemmän tilaa.

Väliseinäelementtien asentamisessa ahtaassa tilassa parhaaksi välineeksi osoittautui mininosturi.

Vinkkinä Byggmästar sanoo, että sisäelementit kannattaa jättää mahdollisuuksien mukaan hieman huonekorkeutta matalammiksi. Kun ne eivät ulotu kattoon asti, on asentaminen helpompaa ja myös työstöjä johdotuksille tarvitaan mahdollisesti vähemmän, kun elementin toista puolta voidaan käyttää niissä hyväksi.

Väliseinien asentamisessa ahtaassa tilassa kokeiltiin erilaisia vaihtoehtoja käsivoimista konevoimiin. Parhaaksi ratkaisuksi osoittautui mininosturi.

Puhtain käsin, varovasti ja oikeilla työkaluilla

CLT-rakentamisen sujuvuudesta kertoo se, että vaikka elementtien asennus päästiin aloittamaan liki kuukautta suunniteltua myöhemmin, asennusaikataulu kirittiin kesän aikana lähes alkuperäisen suunnitelman mukaiseksi.

– Olennaista asennuksen kannalta on, että kaikki läpiviennit ja liitokset ovat elementeissä oikeissa paikoissa. Nämä tehdään jo tehtaalla, Byggmästar sanoo.

Avainasiat massiivipuuelementtien asentamisessa ovat hänen mukaansa puhtaat kädet, sopivat työkalut ja huolellinen, varovainen asennus.

– Puhtaus ja varovaisuus ovat tärkeitä, koska elementti jätetään usein sellaisenaan sisätiloissa näkyviin. Kun korkea elementti on paikallaan, ei ole mukava yllätys nähdä peukalon kuvaa kolmessa metrissä. Hiomalla siitä selviää, mutta viisaampaa on huolehtia siitä, ettei jälkiä tule.

CLT-elementtien asennus vaatii tarkkuutta ja huolellisuutta. Näkyviin jäävä pinta ei saa likaantua tai kolhiintua.

CLT on saanut paljon hyvää palautetta

Kaikkiaan Byggmästar pitää Närpiön hanketta mielenkiintoisena projektina, joka antoi tärkeää kokemusta vastaavanlaisten projektien toteuttamiseen.

Asentajana hän sanoo eri työmaakohteiden opettaneen, että jo suunnitteluvaiheessa on hyvä ottaa mukaan CLT-asentaja, jos se on mahdollista. Asentajan näkökulma antaa rahanarvoista hyötyä.

Närpiön työmaalla moni on törmännyt massiivipuusta valmistettuun elementtiin ensimmäisen kerran. Työntekijöiltä se on saanut Byggmästarin mukaan paljon hyvää palautetta, samoin sivullisilta.

Hän on huomannut saman ilmiön kuin omakotitaloasiakkaita palvellessaan. CLT on elementti, jota halutaan koskea ja tunnustella.

Joillekin moderniin massiivipuuelementtiin tutustuminen on käynyt kohtalokkaaksi.

– On tässä tullut jo yksi uusi tilaus yksityisestä loma-asunnosta.

Thomas Byggmästar on kokenut CLT-asentaja ja CLT-rakentamisen vankka kannattaja.

CLT sopii yksin isoonkin kohteeseen

HOISKO CLT:llä näkyy kuntien kasvava kiinnostus ekologiseen puurakentamiseen ja erityisesti puukoulujen rakentamiseen. Massiivipuuelementin edut korostuvat isossa kohteessa, sillä se säästää rakennustyömaalla paljon aikaa ja antaa suunnitteluun lähes rajattomat mahdollisuudet.

Jukka Peltokangas HOISKO CLT:ltä kertoo, että isoja kohteita voidaan toteuttaa myös kokonaan CLT:stä.

Painumaton, jäykkä massiivipuuelementti sopii kantavaksi rakenteeksi isoihin ja korkeisiinkin kohteisiin: kokorajoja ei ole.

– Meihin kannattaa ottaa yhteyttä jo suunnitteluvaiheessa. Sillä tavalla voidaan pohtia erilaisia vaihtoehtoja ja löytää juuri parhaat ja kustannustehokkaat ratkaisut kohteen suunnittelun tueksi.

Lue lisää Närpiön kouluhankkeesta.

Artikkelin kuvat: Thomas Byggmästar

CLT-elementin asennus vaatii tarkkuuta ja puhtaat kädet.

Artikkelit aihealueittain

Uutisarkisto

Tarjouspyyntö dynaaminen


    Huom! Liitteiden maksimikoko yhteensä 20 MB. Suurten liitetiedostojen lähettämisessä saattaa kestää 20-30 sekuntia. Klikkaa lähetä-painiketta kerran ja odota kunnes saat ilmoituksen onnistuneesta lähetyksestä.