Omakotitalot, Sisustus

Vieraskynä: Sisustusarkkitehdin silmin

CLT-kohde Luovillan valinnoissa kunnioitettiin luonnollisuutta ja Lapin mystistä rauhaa. 

Luonnonmateriaaleja ja Lappia rakastava sisustussuunnittelija Inka Pentikäinen kertoo Vieraskynä-artikkelissamme Helsingin Laajasaloon nousseen kompaktin ja idyllisen CLT-kodin suunnitteluista ja valinnoista. Poimi talteen ideat.

Unelmaprojektini puhuttelevan, massiivipuisen CLT-materiaalin parissa alkoi keväällä 2020, kun tuttavani Essi Seppälä otti minuun yhteyttä ja kertoi heidän etsivän sisustusarkkitehtia ateljeeasuntokohteeseensa. Rakennuksen oli tarkoitus toimia sekä ateljee- ja tapahtumakäytössä että Essin osittain Lapissa asuvan Resi-siskon Etelä-Suomen kotina.

Sain nähtäväksi talon piirustukset ja mallinnoksen. Ihastuin veistokselliseen arkkitehtuuriin, korkeaan huonetilaan, avaruuteen ja valon kulkuun. Rakennus oli juuri sellainen, jossa olisin nähnyt itsenikin asumassa. Tilaa ajatuksille ja luovuudelle, puhutteleva materiaali. Jotain sellaista sanatonta selkeyttä, laatua ja kauneutta, jota sakraaleissa tiloissa on. Kuin Lapin erämaakirkko tai Sveitsin Alppien tunturimaja. Tuntui, että tästä saamme jotain poikkeuksellista ja puhuttelevaa aikaan Resin kanssa. Hän ymmärsi myös Lapin mystiikan, rauhan ja selkeyden.

Arkkitehtisuunnittelija oli melkoinen konkari, ARRAK-arkkitehtien Matti Rautiola. Arkkitehtien ammattiliiton (SAFAn) puheenjohtajanakin toiminut herrasmies oli toiminut myös tilasuunnittelun osaston professorina Taideteollisessa korkeakoulussa, jossa itsekin sittemmin opiskelin.

Yhteinen ote projektiin oli meidän suunnittelijoiden ja tilaajien välillä ennakkoluuloton, luova ja toisia tukeva.

 

CLT-kohteen sähköt suunnitellaan ajoissa

Olin itse toiminut vuotta aiemmin CLT:stä rakennetun Suomalais-venäläisen koulun väri- ja materiaalisuunnittelijana ja sisustustöiden yhteyshenkilönä. Hanke voitti Vuoden puurakennus 2021 -yleisöäänestyksen. Oli kiehtovaa hypätä jättimäisen, 800 henkilön julkisen tilan sisustuksesta yhden henkilön kotiin ja noin kymmenen hengen elämyksellisen tapahtumatilan tuottamiseen.

Vierailimme Hoiskon tehtaalla tutustumassa CLT-elementtien valmistukseen. Käynti avarsi tietämystä materiaalista. Kotiin palattuamme alkoi kaiken saadun tiedon hyödyntäminen suunnittelutyössä.

Monta vaihetta piti ennakoida ja nähdä etukäteen, koska tämä veistoksellinen palapeli kasattaisiin sitten hetkessä kokoon paikan päällä. Esimerkiksi tilan sähköt ja valaistukset suunniteltiin etukäteen, sillä niiden reitit porattiin CLT-elementtien sisälle jo tehtaalla.

Kuva: Markus Pentikäinen

Rema-levyllä kalusteisiin CLT-pinnan näköä

Halusin keittiön ja muiden tilojen kiintokaapistojen olevan visuaalisesti samankaltaista pintaa kuin CLT. Siksi päädyimme rema-levyyn. Kiintokalusteiden selkeys ja puhdaslinjaisuus suunniteltiin kunnioittamaan veistoksellista päätilaa.

CLT-pintojen käsittelyä mietittiin pitkään. Vaihtoehtoina pohdimme luonnollista, kuusimateriaalille ajan saatossa syntyvää puupatinaa ja kevyttä, myrkytöntä ja luonnonmukaista käsittelyä. Päädyin suosittelemaan Chips&Bricks:n Jussin minulle esittelemää Rubio Monocoatin kuultokäsittelyä, joka pitää puupinnan vaaleana.

Keittiön sisustuksessa päädyttiin kauniisiin, metallisiin, kotimaisiin Stalan rosteritasoihin. Vaalean kuusiseinän ja rosteritasojen liitto oli meidän mielestämme onnistunut yhdistelmä. Lämpimän puun ja kylmän metallin kontrasti nostaa molempien materiaalien ominaisuudet esiin.

Lattiassa päädyimme betonia jäljitteleviin, pintatekstuuriltaan eläviin jättilaattoihin.

Kylpyhuoneeseen haluttiin hämyinen, metsäinen tunnelma kontrastina vaalealle avaralle päätilalle. Valitsimme metsänvihreän, eläväpintaisen kaakelin.

Kuva: Markus Pentikäinen

Perusvalaistusta täydentää Lapin mystiikka

Perusvalaistuksessa haettiin huomaamatonta ja eleetöntä linjaa. Kattoon upotetut spottivalaisimet ja liian tekniset led-tekniikat hylkäsimme: niistä puuttui pehmeyttä ja runollisuutta.

Tilaa tultaisiin käyttämään muun muassa jooga- ja äänimaljahoidoissa, joissa katse olisi selällään maatessa kohti kattoa. Sainkin idean tuikkivasta tähtitaivaasta, jossa valot olisi ripoteltu vapaasti kattoon eri korkeuksille, ja niiden sävyä, väriä ja voimakkuutta, sattumanvaraisuutta ohjailtaisiin Philipsin HUE -systeemillä. Näin voitaisiin luoda erilaisia valaistuksia, tunnelmia ja sävymaisemia tapahtuman luonteesta riippuen. Lapissa on ihan oma satumainen valomaisemansa, jota halusimme rekonstruoida myös Luovillaan.

Kuva: Markus Pentikäinen

CLT:n pinta on kuin luonnon oma tapetti

Talon kasaaminen syksyllä 2020 oli jännittävää. Isot elementit aseteltiin jättinosturein paikoilleen sokkelin päälle ja ruuvattiin yhteen paikallaan. Sisustustyöt etenivät pikkuhiljaa syksyn, talven ja kevään aikaan.

Lopputulos on käytännöllinen, puhutteleva ja harmoninen kokonaisuus. Resin ja Essin Luovilla on sielukas ja tunnelmallinen koti ja paikka elämyksille. CLT – kuusipuun luonnollisine kuvioineen – on upea, esteettinen pinta, kuin luonnon oma tapetti. Valo kulkee Luovillan tilassa kauniisti läpi vuorokauden ja nostaa tekstuurin esiin.

CLT antaa tilaan omanlaisensa, raikkaan sisäilman. Siinä on puhdas tuoksu, ja puun pehmeä pinta toimii hyvin tilan akustiikkana.

Mieleeni on jäänyt kytemään unelma omasta CLT-talosta, jossa olisi vastaavaa visuaalista ja materiaalista laadukkuutta. CLT on skandinaavinen pioneeri arkkitehtuurin ja rakentamisen materiaalipaletissa. Se on tulevaisuuden rakentamista, sekä esteettisesti, rakenteellisesti että kestävän kehityksen periaatteiden mukaan. Tätä materiaalia ei unohda koskaan sen koettuaan.

Kuva: Markus Pentikäinen

Inka Pentikäinen

  • kokenut ja palkittu sisustusarkkitehti ja muotoilualan näkemyksellinen ammattilainen
  • työskennellyt sekä kotimaisissa että kansainvälisissä korkean profiilin hankkeissa sisustusarkkitehtina, projektipäällikkönä, tuottajana ja myyntipäällikkönä
  • tuorein projekti Messukeskuksen Habitarematerials-vientinäyttelyn tuottaminen ja rakentamisen johtaminen Milanon Design Week -tapahtumassa Italiassa huhtikuussa 2023 yhteistyössä NEMO arkkitehtien ja Habitare-tapahtuman tiimin kanssa.

 

Lue myös Luovilla-talon asukkaan haastattelu ja arkkitehdin ajatuksia:

Lapintytön CLT-citykoti on rauhan ja retriittien tyyssija – Hoisko CLT

Professori, arkkitehti Matti Rautiola: CLT on vastaus moneen kaupunkitontin haasteeseen – Hoisko CLT

Artikkelit aihealueittain

Uutisarkisto

Tarjouspyyntö dynaaminen


    Huom! Liitteiden maksimikoko yhteensä 20 MB. Suurten liitetiedostojen lähettämisessä saattaa kestää 20-30 sekuntia. Klikkaa lähetä-painiketta kerran ja odota kunnes saat ilmoituksen onnistuneesta lähetyksestä.