Asiakastarinat, Omakotitalot

Cltsnadi – Kekseliäs ja kaunis CLT-koti

Tikkiset saivat huoltovapaan kodin ja paljon lisää aikaa arkeen. He arvostavat HOISKO CLT:ltä saamaansa opastusta ja huolenpitoa.

Tiina ja Petri Tikkisen uuden kodin ideana on helppo asuminen ilman jatkuvia rakennuksen ja pihan huoltotöitä ja turhia neliöitä. Kuulostaa osakkeelta taloyhtiössä, vai mitä?

Tikkisten koti on kuitenkin upealla paikalla mäen päällä seisova, uniikki CLT-talo. Arkkitehti on istuttanut sen 88 neliöön kaikki asukkaiden toiveet. CLT antaa kodille kauniit, ekologiset raamit, puun lämpimän ja rauhoittavan tunnelman ja niin hyvän sisäilman, että talossa nukutaan kuin tukit.

– Vieraatkin kiinnittävät aina huomiota massiivipuun tuomaan todella hyvään sisäilmaan, sanoo Tiina.

Tilan tuntua on haettu huonekorkeudesta, joka on enimmillään, oleskelutiloissa, liki kuusi metriä. Se tuo valtavasti valoa ja avaruutta.

– CLT on tosi ihana materiaali. Olemme äärimmäisen tyytyväisiä valintaamme, Tikkiset sanovat.

Monitoimitilan peili nostetaan tarvittaessa seinältä alas. Se muuntautuu ison porukan ruokapöydäksi.

 

Toista kertaa rakentamassa

Suotta eivät Tikkiset kutsu kotiaan nimellä Cltsnadi. Neliöitä on vain vajaa kolmannes aiempaan kotiin verrattuna. Hyppy entisestä, 15 vuotta sitten rakennetusta kodista uuteen oli suuri, mutta tarkkaan yhdessä harkittu.

– Ensimmäistä taloa rakentaessamme aloittelimme lapsiperhe-elämää. Talo oli ihana, ja sanoin monta kertaa, etten koskaan tule muuttamaan sieltä pois. Oli kaiken maailman tiloja ja huoneita, Tiina sanoo.

Kääntöpuoli oli se, että Tikkiset huomasivat asuvansa työleirillä, josta tuli taukoa vain talveksi.

– Oli tullut tehtyä materiaalivalintoja, jotka tarkoittivat jatkuvaa huoltoa. Isot terassit ja rimakaiteet oli sudittava uudestaan joka kesä. Ulkomaalauskin ehdittiin uusia jo kahdesti.

 

CLT:n ominaisuudet ja ulkonäkö ihastuttivat

Tiina ja Petri Tikkisen rakennusprojekti lähti tarpeesta karsia neliöt ja kodinhuoltotyöt minimiin.

Tiina oli kiinnostunut CLT:stä lukiessaan sen ominaisuuksista. Materiaalin pinnan näkeminen vahvisti ajatusta siitä, että ollaan oikealla tiellä. Yhteistyö HOISKOn kanssa alkoi ennen kuin toimittajaa oli edes valittu.

– Muihinkin toimittajiin olimme yhteydessä, mutta HOISKOn kanssa syntyi paras keskusteluyhteys. Petri ja HOISKOn Tero Yli-Sikkilä kävivät monia tärkeitä keskusteluja. Saimme Terolta valtavasti tietoa, ja hän nosti esiin asioita, joita kannattaa ottaa huomioon. Huomasimme, että kaikessa ajateltiin meidän ja myös kukkaromme parasta. Se oli iso plussa, Tiina sanoo.

Talotoimitus ostettiin HOISKOn yhteistyökumppanilta, Finnlogilta.

 

Arkkitehti sai neliöt toimimaan

Yhtä tyytyväisiä Tikkiset ovat arkkitehtiinsa Tapani Takkuseen.

– Arkkitehdin käyttö oli meille uutta. Ensimmäisen kodin kohdalla se ei tullut edes mieleen. Nyt ymmärsimme, että suunnitteluun panostaminen on se tapa, jolla kodista saadaan näillä neliömäärillä toimiva. Tapani on suunnitellut paljon CLT:stä, etenkin juuri pieniä omakotitaloja kaupunkiin.

Mahdollisimman vähän huoltotyötä. Se oli tärkein toive arkkitehdille. Ulkopintojen puuosat ovatkin lehtikuusta, joka saa harmaantua rauhassa. Toinen tärkeä toive oli, että kaikille löytyy vetäytymispaikkoja. Tällaisia ovat parvelle tehdyt makuutilat, oleskelutilojen siirtoseinällä suljettava monitoimitila ja kattoterassi.

Myös jotain tavallisesta poikkeavaa toivottiin.

– Onkohan liian hullu idea, jos tiilikate jatkuisi katolta alas julkisivulle, arkkitehti kysyi.

Se kuulosti Tikkisten mielestä vain juuri sopivan hullulta.

Tiiliverhoilu jatkuu julkisivua pitkin alas asti.

 

Nuoren unelmahuone kahdessa kerroksessa

Talon L-muoto takaa sen, että terassi jää joka suunnasta täysin suojaan. Kirjaimen lyhyempi sakara on talon varsinainen yllätys, monitoimitila. Tavallisena arkipäivänä se näyttää tavalliselta, nätiltä työhuoneelta, mutta sen kymmenkunta neliötä muuntuvat tarvittaessa myös vierashuoneeksi, ruokailutilaksi ja jumppatilaksi.

Muunneltavuuden avain on kalusteissa. Salpaa kääntämällä seinästä saa laskettua alas mukavan sängyn yövieraille. Vastakkaisella seinällä oleva kaunis peili on myös suuren ruokapöydän kansi, joka nostetaan alas, kun kaverit kutsutaan syömään.

Perheen nuoren kaksikerroksinen huone ei taatusti jätä kylmäksi. Sen alakerrassa on työtila, yläkerrassa nukkumasoppi ikkunanäkymällä kodin alakertaan. Parven kruunaa seinien väliin pingotettu oleskeluverkko.

Nuoren huone on kaksikerroksinen. Yläkerran oleskeluverkolla kelpaa loikoilla.

 

Kodin seinät valmistuivat silmien edessä tehdasvierailulla

Arkkitehdin kautta taloa kysyttiin mukaan MTV3:n Grand Designs Suomi -ohjelmaan. Osin siihen liittyen suunniteltiin vierailu HOISKO CLT:n tehtaalle Alajärvellä päivänä, jona siellä valmistuivat CLTsnadin elementit.

– Olihan se huikeaa nähdä, miten puutavara ajettiin halliin sisään ja kuinka se kulki läpi koko prosessin, Tiina sanoo.

Heidän silmiensä edessä sahatavara muuttui kokonaiseksi, kaunispintaiseksi elementiksi, johon CNC-kone leikkasi ikkunat ja porasi sähköjohtojen aukot.

– Voi vitsit, tuossahan on nyt meidän olohuoneen seinä, saivat Tikkiset huomata.

Sillä reissulla sovittiin, että elementtien mukana lähtee tontille myös ikkunoiden ja oviaukkojen aukkopaloja, joista Tiina voi rakentaa kotiin huonekaluja.

Monitoimikaluste kätkee sisäänsä säilytystilaa, työpöydän ja parisängyn vieraille. Tiina on suunnitellut sen itse; toteutuksesta vastasi opiskelukaveri puusepänlinjalla. Muut talon puukalusteet ovat Tiinan itse tekemiä.

 

Omin käsin tehdyt kalusteet

Yksi taloprojektin hedelmistä onkin se, että se sysäsi Tiinan toteuttamaan pitkään mielessä kyteneen ajatuksen käsillä tekemisestä ja puusepän taitojen opiskelusta. Hän on suunnitellut ja valmistanut kotiin 15 upeaa huonekalua ja esinettä. Vaikka päätyö onkin ihan muuta, käsillä tekeminen tulee jatkumaan piharakennuksen verstaassa.

Siellä hääräämiseen on nyt aikaa.

Talon kuulumisia voi seurata Instagramista.

– Sain itse valtavasti apua ja ideoita projektiimme toisten somessa jakamista kokemuksista. Siksi jaan vuorostani omia kokemuksia ja ideoita mielelläni muille rakentajille somessa, Tiina sanoo.

 

Katso myös Grand Designs Suomi -sarjan jakso Cltsnadin rakennusprojektista.

Keittiön ja ruokailutilan tunnelmaa.

 

 

 

Valo heijastelee hauskasti seinille olohuoneen lampun kuvioiden läpi.

 

 

 

Nuoren huoneen alakertaa.

 

 

 

 

Artikkelit aihealueittain

Uutisarkisto

Tarjouspyyntö dynaaminen


    Huom! Liitteiden maksimikoko yhteensä 20 MB. Suurten liitetiedostojen lähettämisessä saattaa kestää 20-30 sekuntia. Klikkaa lähetä-painiketta kerran ja odota kunnes saat ilmoituksen onnistuneesta lähetyksestä.