Arkkitehtien kokemuksia, Omakotitalot, Rakennusliikkeet

Professori, arkkitehti Matti Rautiola: CLT on vastaus moneen kaupunkitontin haasteeseen

Näin syntyi citykoti CLT:stä  – suunnittelijan näkökulma

Kun lähdetään rakentamaan kaupungin keskustan tuntumassa, saattaa vastaan tulla monenlaisia rajoituksia.

– CLT on rakennusmateriaali, jonka valitessaan ei törmää rajoituksiin vaan siihen, että materiaali itsessään ratkaisee monia kaupunkirakentamiseen liittyviä haasteita. Siksi se sopii oikein hyvin jopa Helsingin keskusta-alueelle, sanoo professori, arkkitehti Matti Rautiola ARRAK Arkkitehdit Oy:stä.

Tällainen CLT-citykoti on Rautiolan Resi Markkaselle suunnittelema kaunis pikkutalo Helsingin Laajasalossa.

CLT täytti toiveet ja tontin vaatimukset

Rautiola kuvaa, että kun arkkitehti tapaa asiakkaansa, lähtee yhteistyö liikkeelle haaveiden ja tilanteen kartoituksesta. Resi Markkasen haaveena oli ekologisen kodin rakentaminen pienelle tontille, jolla oli jo yksi talo. Hän oli miettinyt muun muassa hirsitaloa. Rautiola päätyi ehdottamaan talon materiaaliksi CLT:tä. Se täytti toiveet ekologisuudesta ja tarjosi ratkaisun, josta saadaan tiivis, kaunis, hyvän tuoksuinen ja akustiikaltaan miellyttävä talo.

– CLT-valinnalla pystyttiin samalla ratkaisemaan kaikki tonttiin liittyvät haasteet: energiatehokkaan rakentamisen vaatimus, liikenteen aiheuttamat meluhaitat ja ahtaan rakennuspaikan tiukat paloturvallisuusvaatimukset. Materiaali antoi mahdollisuudet myös asiakkaan toivomaan edullisella budjetilla rakentamiseen.

Kodissa ei ole mitään turhaa. Puu saa puhua.

CLT täytti tiukemmat paloturvallisuusvaatimukset

Rakennuspaikka oli suikaleen mallinen ja sitä rajasivat tontin toinen rakennus ja toisaalla naapuritontin talo. Rakennusoikeutta oli 80 neliötä.

– Tällaisella kaupunkitontilla talo on käytännössä sovitettava kenkälusikalla paikoilleen, Rautiola kuvaa.

Naapurin ja toisen talon sijainti vain parin metrin päässä teki palomääräyksistä tavallista kovemmat (EI30). Niihin vaatimuksiin tiivis ja paloturvallinen CLT istui kuitenkin täydellisesti.

CLT täytti rakennuspaikan tavallista kovemmat paloturvallisuusmääräykset.

Vahva elementti suojaa liikenteen ääniltä

Koska liikenne aiheuttaa alueella melua, piti myös sen haitat eliminoida.

– Tämä onnistui 240-millisellä CLT-elementillä, joka sulkee äänet kodin ulkopuolelle tehokkaasti.

Rakennuskustannuksiin vaikutti puolestaan simppeli, yksinkertainen rakenne. Rautiolan näkemys onkin, että kun panostetaan perusmateriaaliin ja luodaan sillä mielenkiintoinen, hallittu tilanäkymä, esteettisyys syntyy siitä. Erityisiä kommervenkkejä ja kalliita materiaaleja ei höysteeksi tarvita.

Palolaseilla lisää ikkunapinta-alaa

Markkasen kodissa on monia arkkitehdin ideoita. Listat on upotettu elementin sisään jyrsittyyn roiloon, jonka takana ovat puolestaan sähköjohdotukset. Ikkunoiden suhteen oli sovellettava poikkeavaa ratkaisua: Finnglass Oy:n palolaseja. Tavallista lasielementtiä käytettäessä olisi jouduttu jättämään ikkunat pois tai tyytymään hyvin pieneen lasipinta-alaan. Palolasit upotettiin suoraan runkoon ilman karmeja.

Listat on upotettu elementin sisään jyrsittyyn roiloon.

Rakentaminen siirtyy työmaalta työpöydälle

Rautiola on koko 70-luvulta alkaneen uransa suosinut myös puurakentamista ja on sen puolestapuhuja. CLT:n valtteja on hänestä muun muassa yksiaineisuus ja arkkitehtoninen kauneus, joka vastaa vaatimuksiin ympäristöystävällisyydestä ja hiilineutraalisuudesta.

– Se on myös materiaali, jota käytettäessä suuri osa rakentamisesta siirtyy työmaalta arkkitehdin pöydälle, sillä monet detaljit ja rei’itykset on suunniteltava jo siinä vaiheessa, hän sanoo.

Toiveena moni-ilmeisempi rakentaminen

Professori, arkkitehti Matti Rautiola

Rautiola toivoo, että urakoitsijat oppisivat käyttämään CLT:tä entistä enemmän ja materiaali löytäisi yhä useammin tiensä erilaisiin kohteisiin.

– Rakentaminen on ollut Suomessa kovin yksi-ilmeistä. Toivoisin moni-ilmeisempää rakentamista ja erilaisten materiaalien käyttöä.

Hänellä itsellään on juuri tulossa työn alle niin kerrostaloa kuin lomarakentamistakin CLT:stä. Jokainen puurakennus lisää on konkariarkkitehdin mukaan hyväksi.

ARRAK Arkkitehdit Oy on kansainvälisesti tunnettu julkisten kohteiden, liikerakennusten ja asuinrakennusten suunnittelija sekä korjausrakentamisen sekä aluesuunnittelun asiantuntija. 70-luvulta alalla toiminut Matti Rautiola toimii yhtiön hallituksen puheenjohtajana.

Suunnittelun raamit, joihin CLT oli valmis ratkaisu:

• energiansäästövaatimus
• liikenteen melun eliminoiminen
• rakennuspaikasta johtuvat, tavallista tiukemmat paloturvallisuusvaatimukset
• pieni budjetti
• rungon nopea pystytys.

Lue citykodin asukkaan kokemus.

Artikkelit aihealueittain

Uutisarkisto

Tarjouspyyntö dynaaminen


    Huom! Liitteiden maksimikoko yhteensä 20 MB. Suurten liitetiedostojen lähettämisessä saattaa kestää 20-30 sekuntia. Klikkaa lähetä-painiketta kerran ja odota kunnes saat ilmoituksen onnistuneesta lähetyksestä.