Sisustus, Suunnittelu

Sisustussuunnittelija Maru Hautalan käsittely- ja värivinkit CLT:lle

Massiivipuulle sopivat tummatkin sävyt, mutta ethän peitä puun syitä. Sisustussuunnittelija Maru Hautala on tuttu kasvo sisustamisen somevaikuttajana ja blogistina sekä useiden viime vuosien asuntomessukohteiden sisustussuunnittelijana. Hänen suunnittelutoimistonsa, Suunnitteluhuone NIONIO Oy, erikoisalaa ovat täyspuukohteet ja erikoisosaamistaan massiivipuupintojen käsittely, josta hän on julkaissut myös opaskirjan. Suunnittelijan massiivipuurakkauteen on hyvä syy.

– Puussa on oma, ainutlaatuinen tunne ja tunnelmansa. Se on moniaistillinen materiaali: akustoiva, hyvältä tuoksuva ja ulkonäöltään kaunis ja yksilöllinen. Puu oksansyineen on aina uniikki. Sitä paitsi, kun Suomessa ollaan, niin täyspuurunkoinen rakenne on kaikkein luontevin valinta, hän sanoo.

Kuva: Maru Hautala / Suunnitteluhuone NIONIO Oy

Hyvin suunniteltu on onnistuneesti tehty

Hautala painottaa, että sisustussuunnittelu on tärkeä laittaa käyntiin siinä vaiheessa, kun taloakin suunnitellaan.

– Ihannetilanteessa kaikki ratkaisut on mietitty ennen kuin kuokka maahan kapsahtaa. Se, että kaikki on valmiiksi sovittu ja ratkottu, antaa varmuutta ja turvaa niin asiakkaalle kuin tekijöillekin.

CLT-elementin valmistustapa mahdollistaa sen, että kaikki johtojen ja läpivetojen tarvitsemat aukot voidaan piilottaa elementtien sisään tehtaalla, jolloin työmaalla ei tarvitse rikkoa ja työstää seiniä. Tehtaalla voidaan tehdä elementtiin myös pysty- tai vaakasuuntainen uritus.

– Yksi CLT:n hienous sisustuksellisesta näkökulmasta on mahdollisuus tehdä ikkunat ja oviaukot listattomasti. Ikkuna- ja oviaukoista jääviä aukkopaloja voidaan taas hyödyntää pienemmissä sisustuselementeissä. Tätä hauskaa mahdollisuutta kannattaa käyttää hyväksi.

Kuva: Maru Hautala / Suunnitteluhuone NIONIO Oy

Isojen pintojen käsittely ohjaa muita valintoja

Massiivipuukohteessa isot puupinnat ovat isossa roolissa, ja niiden käsittely vaikuttaa muihin valintoihin. Tämän muistaminen ja kokonaisuuden hahmottaminen ovat sisustussuunnittelun onnistumisen avaimia.

– Perustavanlaatuinen kysymys on, millaisia tunnelmia tilaan halutaan luoda. Tunnelman kautta aletaan pohtia sävytystä, Hautala sanoo.

– Massiivipuutaloissa suositaan perinteisesti skandinaavista vaaleutta eli puun pinta jätetään luonnollisen sävyiseksi tai käsitellään hennon vaalealla pigmentillä. Kannustaisin kuitenkin hyödyntämään väripalettia rohkeasti: vähintään niin, että jossakin huoneessa värillä uskalletaan leikkiä enemmän. Isoissa kohteissa vahvojen ja tummienkin sävyjen käyttöön on tietenkin vielä enemmän pelivaraa, hän sanoo.

– Suomessa ajatellaan perinteisesti, että tummia värejä ei saa käyttää pimeässä maassa. Pitää kuitenkin ottaa huomioon myös tila, arkkitehtuuri ja valaistus.

Hautala evästää, että tummilla sävyillä voidaan luoda erilaisia tunnelmia ja intensiivisiä, pesämäisiä tiloja. Tummat seinät antavat myös mahdollisuuden korostaa ja tuoda näkyviin sisustuksen yksityiskohtia valaistuksella.

– Lähtökohtaisesti kannattaa muistaa, että on muitakin sävyjä kuin luonnollinen puu. Väreillä leikkimällä saadaan tosi makeita kokonaisuuksia niin ulos kuin sisällekin. Oleellista on hallita värisuunnittelu.

Vaaleaa pigmenttiä käytettäessä on mietittävä, saako se kellastua ajan kuluessa vai suojataanko se nopeasti UV-suojalla. Entä halutaanko kiiltävää vai mattaa?

 

Mitä kuultavampi, sen kestävämpi pinnoite

CLT:lle sopivat Hautalan mukaan samat käsittelyt kuin muullekin massiivipuulle. Jos tuote sopii hirrelle, se sopii siis myös CLT:lle. Osa pinnoitteista vaatii pohjustuksen, osa ei. Hän suosittelee käyttämään CLT:lle aina kuultavia pinnoitteita, jotka jättävät puun elävän pinnan näkyviin. Puun syitä ei ole syytä peittää. Kuultavilla pinnoitteilla on toinenkin pointti.

– Pinnoitekerros on niissä ohut ja samalla hyvin kestävä. Se ei myöskään estä puun luontaista hengittämistä kuten perinteinen maali.

Hautala painottaa, että isojen pintojen käsittelyssä tärkeää on tarkkuus ja välineiden oikea käyttö.

– Pensselillä ja telalla saa äkkiä aikaan huolimattomuusvirheitä. Jos vetää jostakin kohtaa kaksi kertaa, silloin pigmentti tulee siihen kohtaan tumma raja. Isot, tasaiset pinnat on siis käsiteltävä huolellisesti, kerralla ja tuplavetoja välttäen.

Kuva: Maru Hautala / Suunnitteluhuone NIONIO Oy

Puulajeja voi yhdistää, kunhan tietää, mitä tekee

Erilaisia puulajeja on sisustussuunnittelijan mukaan mahdollista yhdistää CLT:hen, kunhan se tehdään taidolla ja ajatuksella.

– Oleellista on se, että puu saisi olla omana luonnollisena itsenään. Jos pigmentillä yritetään saada eri puulajeja samanlaisiksi, niin siinä ne virheet tulevat. Mieluummin niin, että vaaleampaa puun sävyä haetaan luonnostaan vaaleammasta puusta ja tummempaa puun sävyä tummemmasta. Sekin on hyvä muistaa, että eri puulajit imevät pigmenttiä eri tavoin. Sama sävy toistuu siten niissä erilaisena. Tämä voi yllättää, jos rinnatusten on eri puulajeja, jotka käsitellään samalla pinnoitteella.

Maru Hautala

  • sisustussuunnittelija ja Suunnitteluhuone NIONIO Oy:n yrittäjä
  • suunnittelee sisustuksia koteihin, myymälöihin, messuille, toimitiloihin ympäri Suomen
  • kirjoittanut opaskirjan massiivipuun pintakäsittelystä
  • julkaisee Marulla-blogia
  • toiminut sisustussuunnittelun opettajana
  • harrastaa painonnostoa

 

Maru Hautalan kuva: Emmi Virtanen

Artikkelit aihealueittain

Uutisarkisto

Tarjouspyyntö dynaaminen


    Huom! Liitteiden maksimikoko yhteensä 20 MB. Suurten liitetiedostojen lähettämisessä saattaa kestää 20-30 sekuntia. Klikkaa lähetä-painiketta kerran ja odota kunnes saat ilmoituksen onnistuneesta lähetyksestä.