Julkinen rakentaminen, Omakotitalot, Tuotanto

Plaanaus parantaa maalin tarttuvuutta – HOISKO CLT kehitti erikoishöyläyksen ulkopintoja varten

Tehtaallamme otettiin syksyllä käyttöön uusi erikoishöyläysmenetelmä eli plaanaus perinteisen CLT-pintojen viimeistelyhionnan lisäksi. Plaanaus karhentaa puupinnan, mikä parantaa maalin tarttuvuutta. Menetelmä on kehitetty CLT-elementin näkyviin jääville ulkopinnoille. Tartuntapinnasta saadaan sillä erittäin hyvä ja siisti.

CNC-koneella tehtävä plaanaus perustuu erikoisterien käyttöön. HOISKO CLT on ainut suomalainen CLT-elementtivalmistaja, joka tarjoaa tällaista vaihtoehtoa CLT-pintojen tehdasviimeistelyyn.

– Plaanattu CLT-pinta vastaa hienosahattua pintaa, ja se on suoraan pintakäsiteltävissä. Se ei vaadi hiontaa enää työmaalla. Suosittelemmekin ulkoseiniin aina plaanausta, jos kohteeseen ei tule ulkoverhouslaudoitusta, kertoo Jukka Peltokangas HOISKO CLT:ltä.

Plaanaus on saanut asiakkailtamme suuren suosion. Asiakkaat antavat palautetta siitä, että maali tarttuu pintaan hyvin eikä plaanattu pinta peilaa sileän pinnan tavoin, hän sanoo.

Viimeistelyhiottu pinta soveltuu huonetiloihin

Plaanauksen ohella CLT-elementtien pintoja viimeistellään tehtaalla perinteisesti hiomalla. Hionta on sisäseiniin ja väliseiniin soveltuva koneellinen pintakäsittelymme. Viimeistelyhiottu elementti vaatii työmaalla enää tarkistushionnan ja mahdollisten likatahrojen poistamisen.

CLT-elementtien pintojen tehdasviimeistelyistä sovitaan käyttökohteen ja asiakkaan toiveiden mukaan. Mikäli elementti jää esimerkiksi rakennuksen ulkopintaan asennettavan ulkoverhouslaudoituksen takia piiloon, toimitetaan ulkopinta tällöin tuotantopintaisena, eikä sitä viimeistellä tehtaalla. Samoin myös ne rakennuksen CLT-sisäpinnat, jotka jäävät esimerkiksi levytyksen takia piiloon, toimitetaan tuotantopintaisena ilman viimeistelyhiontaa. CLT-pinnoille voidaankin siis tehdä tehtaalla hionta joko vain yhdelle tai molemmille puolille, riippuen siitä, jääkö pinta näkyviin ja tuleeko se sisälle vai ulos.

Suojaamalla vältät korjaushionnat

Likaantumisen ehkäisemiseksi suosittelemme elementeille aina työmaalla nopeaa pohjustekäsittelyä, joka helpottaa mahdollisten likatahrojen poistamista. CLT-massiivipuuelementeille sopivat samat pohjustusaineet kuin muullekin puulle.

Se, mikä pohjustusaine kohteessa kannattaa valita, riippuu päälle tulevasta maalista tai muusta lopullisesta pintakäsittelyaineesta.

HOISKO CLT suosittelee näkyviin jääville pinnoille seuraavia käsittelyitä:

  • ulkoseinä: plaanaus
  •  sisäpinnat (valmis pintakäsittelyaineille): viimeistelyhiottu

Artikkelit aihealueittain

Uutisarkisto

Tarjouspyyntö dynaaminen


    Huom! Liitteiden maksimikoko yhteensä 20 MB. Suurten liitetiedostojen lähettämisessä saattaa kestää 20-30 sekuntia. Klikkaa lähetä-painiketta kerran ja odota kunnes saat ilmoituksen onnistuneesta lähetyksestä.