CLT-asennukset, Omakotitalot

Teuvarakenne tarjoaa omakotitalojen CLT-elementtiasennuksia vankalla osaamisella

CLT-elementtien asennus on työvaihe, jolloin tontilla tapahtuu paljon ja nopeasti. Elementit tulevat tehtaalta, ja nosturi saapuu nostamaan ne paikalleen. Muutamassa päivässä, talon koosta ja yksityiskohdista riippuen, perustusten päällä seisoo kokonainen talo runkovalmiina ja vesikatossa. Sisällä CLT-seinäpinnat ovat vain pintakäsittelyä vaille valmiita.

HOISKO CLT:n yhteistyökumppaneista löytyy useita CLT-asennuksiin perehtyneitä ammattilaisia.

 

Teuvarakenteen asentajatiimi Jaakko Sukari (vas) ja Aarno Rintala.

CLT-omakotitalojen asennuksia koko Suomen alueella

CLT-omakotitalojen kysynnän kasvaessa asennusammattilaisten tarvekin on kasvanut. Tähän huutoon vastaa eteläpohjalainen Teuvarakenne Oy, HOISKO CLT:n pitkäaikainen kumppani, joka on laajentanut toimintaansa CLT-omakotitalokohteiden myyntiin ja asennukseen.

Teuvarakenne tekee CLT-pientaloasennuksia koko Suomen alueella. Etelä-Pohjanmaan alueella yritykseltä on mahdollisuus saada myös laajempi kokonaisuus.

Yrityksellä on viiden vuoden kokemus CLT-rakentamisesta. Tähän saakka se on keskittynyt tarjoamaan CLT-valmismökkejä, -piharakennuksia ja -saunoja HOISKOn elementeistä Kotilehto-tuotenimellä. Omakotitalojen asennuksiin laajentaminen oli luonteva jatkumo. Toimitusjohtaja Jaakko Sukari on nähnyt kasvavan kiinnostuksen CLT-rakentamista kohtaan ja oppinut tuntemaan materiaalin kuin omat taskunsa.

– Jokainen kohde opettaa lisää, ja siten työtä tekemällä kehittyy koko ajan. Niinhän se on joka alalla, hän summaa.

Laajentamiseen kannusti myös hyvä ja toimiva kumppanuus HOISKOn kanssa. Luottamus on Teuvarakenteelle tärkeä arvo, ja sitä halutaan vaalia asiakassuhteissakin. Se tehdään, mitä luvataan, ja myöhemminkin ollaan tavoitettavissa, jos kysyttävää tulee.

CLT-elementit pystyyn nopeasti ja oikeassa järjestyksessä

Kokenut CLT-asentaja tekee elementtiasennuksen nopeasti ja kustannustehokkaasti, jolloin rakennus saadaan äkkiä säältä suojaan. Hän tietää, mitä tehdään ja missä järjestyksessä ja osaa reagoida yllättäviinkin tilanteisiin työmaalla nopeasti. Osaava asennusporukka hallitsee myös elementtien käsittelyn puupintaa vaalien ja suojaten.

– Ja jos jotain paikattavaa elementteihin työmaalla tai tehtaalla tulee – mikä sekin on inhimillistä ja korjattavissa –, ammattilainen osaa tehdä loppukorjaukset nopeasti ja taitavasti, Sukari sanoo.

Teuvarakenne panostaa myös työmaan siisteyteen.

– Kun lähdemme tontilta, haluamme jättää seuraavana aamuna työmaalle tulevalle siistin työympäristön. Pakkausmateriaalit kootaan siististi yhteen paikkaan illan viimeisinä tunteina.

Kokenut CLT-asentaja osaa minimoida nosturin työtunnit

Isoimman säästön ammattilainen saa Sukarin mukaan aikaan sillä, että hän osaa ohjeistaa nosturia elementtien asentamisessa ja ajatella järkevän järjestyksen siten, että konetta ei jouduta ylimääräisesti siirtämään tai odotuttamaan.

– Tehtaalla suunniteltu asennusjärjestys on asentamisessa lähtökohta. Ammattilainen pystyy kuitenkin näkemään työmaalla, milloin tästä suunnitelmasta voi jossain kohdassa poiketa – jos se on työmaasta, nosturin sijainnista tai kuorman purkujärjestyksestä johtuen järkevä ja taloudellinen ratkaisu. Elementtejähän ei voi tehtaalla aina pakata kuormaan täysin asennusjärjestyksessä niiden vaihtelevasta koosta ja muodoista johtuen, Sukari kuvaa.

Hän painottaa, että ilman ammattilaisen silmää ja kokemusta tällaisia asennusjärjestyksen muutoksia ei pidä tehdä, sillä seurauksena voi olla ylimääräisiä nostoja.

 

Millainen nosturi sitten tarvitaan CLT-elementtien asennukseen?

HOISKO ja asennustiimi laskevat sen, miten iso nosturi kohteen elementeille tarvitaan.

–Liian pientä tai suurta konetta ei kannata hankkia, Sukari muistuttaa.

Sekin on tärkeä miettiä, että nosturille kasataan kaikki tarvittavat työt samalla käynnillä. Asentajan on tärkeä ottaa huomioon, jos kohteeseen tulee esimerkiksi isoja, nosturivoimaa vaativia ikkunoita.

 

Hyvät perustukset takaavat sujuvan asentamisen

Jaakko Sukari painottaa CLT:stä rakentavalle kahta asiaa: hyvää, ajoissa tehtyä suunnittelua ja huolellisia, tarkkoja perustuksia. Ne maksavat itsensä takaisin ja mahdollistavat kodin toteuttamisen juuri sellaisena kuin on haluttu.

Hyvin tehtyjen perustusten merkitys korostuu CLT-kohteissa elementtien mittatarkkuuden takia. Perustukset, jotka ovat mittatarkat niin ulkomittojen osalta kuin myös korkeussuunnassa, ovat lähtökohta sille, että CLT-elementtien asentaminen sujuu nopeasti ja ongelmitta. HOISKO CLT ohjeistaakin, että korkeussuunnassa perustuksen tarkkuuden tulee olla +/- 2 mm.

Kun CLT-elementit asentuvat tasaisten perustusten päälle, mahdollistuvat myös erityistä mittatarkkuutta vaativat ratkaisut, kuten erilaisten rakenneliitosten tai esimerkiksi ikkuna-aukkojen listattomuus. Nämä viehättävät osaa asiakkaista erityisesti arkkitehtonisissa, moderneissa kohteissa.

– Huolellinen ja ajoissa tehty suunnittelu, mukaan lukien sähkö- ja lvi-suunnittelu, mahdollistaa puolestaan sen, että kaikki aukot ja läpivientikanavat pystytään tekemään elementteihin jo niiden valmistusvaiheessa tehtaalla. Se on paljon nopeampaa ja edullisempaa kuin että työstöjä tehdään jälkikäteen työmaalla, Sukari sanoo.

CLT:n laadukas, viimeistelty jälki yllättää

Sukari kertoo nähneensä CLT-mökkien kohdalla kerta toisensa jälkeen sen, että materiaali ja lopputulos yllättävät asiakkaan positiivisesti – siitä huolimatta, että CLT:n valitsevat ovat hyvin perillä sen ominaisuuksista.

– Kohteen luovutushetkellä asiakas sanoo usein saavansa vielä laadukkaamman ja paremmalta näyttävän lopputuloksen, mitä on osannut odottaa. CLT:llä päästään niin viimeisteltyyn, hyvään jälkeen. Se on yksi tämän materiaalin etu.

Mikäpä sellaisia elementtejä on asentaessa.

Artikkelin kuvat: Teuvarakenne

Artikkelit aihealueittain

Uutisarkisto

Tarjouspyyntö dynaaminen


    Huom! Liitteiden maksimikoko yhteensä 20 MB. Suurten liitetiedostojen lähettämisessä saattaa kestää 20-30 sekuntia. Klikkaa lähetä-painiketta kerran ja odota kunnes saat ilmoituksen onnistuneesta lähetyksestä.