Yleinen

Voimisteluhalli CLT:stä oli nappivalinta

Kuortaneelle on valmistunut Pohjoismaiden modernein telinevoimistelun harjoittelupaikka. HOISKOn CLT on osa ainutlaatuisen rakennuksen tarinaa.

Etelä-Pohjanmaalla Kuortaneella sijaitsee valtakunnallinen huippu-urheilun valmennuskeskus Kuortane Olympic Training Center. Valmennuskeskus tekee yhteistyötä useiden Suomen lajiliittojen kanssa tarjoten kansainvälisen tason tietotaitoa, maan parhaat kouluttajat, nykyaikaiset olosuhteet sekä edelläkävijän laitteet ja tekniikan. Tällaista palvelulupausta ei täytetä tyhjin käsin – se vaatii konkreettisia tekoja ja investointeja. Yksi tällainen on uusi telinevoimisteluhalli.

– Telinevoimistelu on kasvanut volyymissa suurimmaksi lajiksemme, ja lajin käytössä ollut vanha halli alkoi käydä ahtaaksi. Ryhdyimme suunnittelemaan uuden hallin rakentamista jo joitakin vuosia sitten. Lopulta pääsimme aloittamaan projektia vuoden 2019 toukokuussa maanrakennustöillä. Rakennus pystytettiin heinä-elokuussa ja loppuvuosi tehtiin sisätöitä. Halli otettiin käyttöön helmikuussa 2020, kertoo Kuortaneen urheiluopiston toimitusjohtaja Jussi Töyrylä.

Miksi CLT valittiin rakennusaineeksi?

Projektin suunnitteluvaiheessa mietittiin erilaisia rakennusmateriaaleja ja aloitettiin kilpailutuksia.

– Päätimme, että puurakentaminen on otettava yhtenä vaihtoehtona mukaan prosessiin. Totesimme hyvin pian sen olevan varsin kilpailukykyinen vaihtoehto. Etenkin liikuntarakentamisessa puu on raikas ja terveellinen vaihtoehto. Myös kestävän kehityksen ja ympäristön kannalta päädyimme valitsemaan puun. Päätös oli lopulta melko helppo. Akustiikka on todella hyvä. Lisäksi CLT materiaalina on fiksun ja laadukkaan näköinen. Puumateriaalin bakteerinhylkivyys on etenkin liikuntatiloissa tärkeää, Töyrylä perustelee.

Miksi juuri HOISKO CLT?

Projektissa kartoitettiin ja kilpailutettiin CLT-toimittajia.

– Huomasimme, että HOISKO on selvästi pisimmällä Suomessa CLT-elementtien valmistuksessa. Hallin koko, 70 m x 35 m, oli kaikeksi onneksi sellainen, että sen vielä pystyi CLT-rakentamisella toteuttamaan, kun kantavia väliseiniä ei ole. Olemme tyytyväisiä HOISKOn suunnittelutyöhön. Meillä oli pääpiirrustukset, joissa oli tietyt kriteerit ja HOISKO suunnitteli rakennuksen sen pohjalta valmiiksi. Yhteistyö sujui kaiken kaikkiaan hyvin ja sovituissa asioissa pysyttiin.

HOISKO CLT on ainoa kotimainen massiivipuurakennustuote, jolle on myönnetty vähäpäästöisen rakennustuotteen M1-tunnus. Pystytys on tehokas prosessi: voimisteluhallinkin tapauksessa elementit lähtivät Alajärven tehtaalta järjestyksessä työmaalle asennusporukalle, joka pystytti rakennuksen suoraan kuormasta. Seinien pystytys vei kaikkiaan noin parisen viikkoa työaikaa. Myös kattorakenteet ja -elementit toimitettiin HOISKOsta.

Hallissa ehdittiin harjoitella noin kuukausi ennen koronapandemian aiheuttamia rajoitteita. Kuortaneella ollaan odottavaisin mielin, että treenejä päästään pian jatkamaan upeassa hallissa.

– Käyttö lähti hyvin liikkeelle heti, ja näkymät ovat hyvät. Kyllä tämä meidän hallimme on Euroopankin mittapuulla moderneimmasta päästä ja erittäin korkeatasoinen. Meillä on nyt voimistelun huippu-urheilijoille tarjolla uudemmat, laadukkaammat ja toimivammat tilat. Laji on kasvava ja näemme siinä suuren potentiaalin, Töyrylä lisää.

Katso videolta, mitä mieltä urheilijat ovat hallista.

Artikkelit aihealueittain

Uutisarkisto

Tarjouspyyntö dynaaminen


    Huom! Liitteiden maksimikoko yhteensä 20 MB. Suurten liitetiedostojen lähettämisessä saattaa kestää 20-30 sekuntia. Klikkaa lähetä-painiketta kerran ja odota kunnes saat ilmoituksen onnistuneesta lähetyksestä.