Omakotitalot

Christian Söderlund brinner för CLT-trä

Christian Söderlund ville introducera CLT-bygge på Åland och för att hitta rätt samarbetspartner forskade han noggrannt kring ämnet. Slutresultatet blev att han kontaktade HOISKO CLT. Nu har Söderlunds företag CLT Åland samarbetat med HOISKO CLT i ett år.
– Jag har stor respekt för HOISKOs långa erfarenhet och kunnande inom träbygge, berättar han, och samarbetet har fungerat som väntat, utmärkt, trots olika språk!
Söderlunds entusiasm för CLT framkommer tydligt. Som bekräftelse på viljan att lära sig allt inom branschen, berättar han bl.a om en utbildingsresa till Italien.

– Vill man veta mer om att bygga med CLT är det bara att ringa! Jag talar gärna om det och jag lär mig också någonting nytt under varje diskussion, säger han. Vi har som mål att erbjuda allt som ingår i att bygga med CLT, från själva materialet till planeringen, infästning, membraner, allt. Vi vill helt enkelt ha ett helhetsgrepp och bjuda på bästa material och service, säger Söderlund, som från tidigare jobbat inom byggnadsvård.

– Övergången från stockhus till CLT är lätt, säger han, de beter sig väldigt lika och håller länge. Vi är ju skickliga på att bygga i trä här i Norden, men fortfarande så kunde man utnyttja träbygge mer även i större projekt. CLT Ålands byggprojekt på Silverskär har fått mycket uppmärksamhet. Turistanläggningen är byggd i CLT men ”så snett som vi kunde” för att det ska passa in i den traditionella miljön och se ut som om den vore en gammal bodlänga, berättar Söderlund.
Möjligheterna är många.

Miljöaspekterna de viktigaste

Söderlund blev intresserad av CLT speciellt på grund av materialets miljövänlighet.
– Kort sagt är materialet tryggt för de som bygger och för de som ska använda byggnaden, och bidrar därför till en hälsosam miljö. Gamla ytbehandlingar som linoljefärg och äggtempera lämpar sig utmärkt på CLT, vilket bidrar även till mindre kemikaliebelasting i huset. Andra fördelar är att konstruktionen tar upp buller och avger dessutom fukt, vilket bidrar till ett behagligt inneklimat. Man trivs bra i hus av trä, det har även forskning bevisat, berättar han.
Då materialet dessutom är mycket hållbart samt lämpar sig väl för olika byggprojekt ser han ljust på framtiden.
– CLT kommer definivt att vara det material som man bygger av i framtiden, säger Söderlund.

Vattentåligt material för den som älskar trä

Intresset för materialet har varit väldigt stort under vårt första verksamma år på Åland och de första projekten har lyckats bra.
– Ett av husen hade lite motvind, ett vattenrör gick sönder kort efter att huset stod färdigställt och under sex timmar forsade 27 kubikmeter vatten in. Det tog oss ett par veckor att fixa huset och efter ytterligare några månaders uppföljning har sex opartiska undersökningar bevisat att fuktighet inte finns kvar i stommen. CLT tål otroligt bra vatten och får det lite vatten på sig så är det i skick för användning efter att materialet har torkat. Det är helt enkelt inte så känsligt som traditionella byggmaterial av trä, vilket man kanske inte känner till ännu, berättar Söderlund.
– Vill man bygga riktigt invid stranden med risk för stänk av havsvatten, rekommenderar jag att man skyddar fasaden, annars åldras den litet snabbare. För övrigt är det inte nödvändigt att skydda fasaden, svarar Söderlund på frågan om det finns någonting speciellt man behöver ta i beaktande.
CLT lämpar sig bra även för större byggen, som hallar och höghus. I Sverige har man t.ex. byggt hus med upp till tjugo våningar.

Gillar man trä är CLT absolut det bästa valet! tycker Söderlund.
– Och låt det synas, träytan är vacker. Det är ingen idé att täcka den med gipsskivor, tillägger han, eftersom man samtidigt tappar träets goda egenskaper. Då priset på andra byggnadsmaterial har gått upp, har priset på CLT sjunkit, vilket gör det väldigt konkurrenskraftigt just nu. Dessutom har feedback från kunderna varit strålande. Det finns inga nackdelar!
Är du intresserad av att bygga av CLT på Åland är det bara att kontakta Christian, som även lovar bjuda på en kopp kaffe.

Läs mer om Stedox monteringsstöd som visas på bilderna.

Artikkelit aihealueittain

Uutisarkisto

Tarjouspyyntö dynaaminen


    Huom! Liitteiden maksimikoko yhteensä 20 MB. Suurten liitetiedostojen lähettämisessä saattaa kestää 20-30 sekuntia. Klikkaa lähetä-painiketta kerran ja odota kunnes saat ilmoituksen onnistuneesta lähetyksestä.