Omakotitalot, Sisustus

Sisustussuunnittelijan vinkkejä CLT-kotiin

Sisustussuunnittelija-yrittäjä Riikka Välimäki tekee Sisustan -yrityksensä kautta sisustussuunnitelmia ja konsultointeja uudisrakentajille sekä remontoijille. Hän asuu itsekin CLT-kodissa. Tällaisia vinkkejä hän antaa CLT-kotia suunnitteleville.

 

Sisustus lähtee seinistä

Kun valitset materiaaliksi CLT:n, valitset kauniin, lämpimän pinnan. Sitä ei lähtökohtaisesti kannata peittää, vaan ainoastaan suojata ja mahdollisesti sävyttää.

Koko sisustuksen lähtökohta onkin se, miten haluat käsitellä seinät. Se antaa pohjan kaikille muille ratkaisuille.

CLT-seinän käsittelyvaihtoehdot

Hyviä vaihtoehtoja CLT:n käsittelyyn ovat lipeäkäsittely (esim. Tremax), jonka päälle esimerkiksi sävytetty vaha tai öljy seiniä suojaamaan. Markkinoilla on myös valmiita, UV-suojattuja käsittelyaineita.

– Lipeäkäsittely on varma valinta, kun haluat suojata puupintaa kellastumiselta. Sen tehoksi luvataan jopa useita vuosikymmeniä. Lipeäkäsittelyn jälkeen puupinta käsitellään halutun sävyisellä vahalla tai öljyllä. Myös jonkin aikaa markkinoilla olleet UV-vahat ja -öljyt suojaavat kellastumiselta, tosin niistä ei ole vielä pitkäaikaisia kokemuksia. Valmiita UV-tuotteita voidaan myös sävyttää useaan eri sävyyn, Välimäki sanoo.

CLT:lle sopivat samat käsittelyaineet kuin hirrelle. Ole tarkka, että valitset tuotteen, joka ei estä puun luonnollista hengittämistä.

 

Mikä sopii CLT-kodin sisustukseen?

CLT-elementti on luonnonmateriaali, jonka kaveriksi sisustuksessa sopivat muut luonnonmateriaalit, esimerkiksi pellava, puuvilla, villa, kivi ja betoni. Laminaatti- tai vinyylilattiaa Riikka ei lähtökohtaisesti yhdistäisi puuelementin kanssa.

– Lämpimälle puulle antaa hyvää kontrastia pieni rouheus jossakin muussa materiaalissa. Tällaista saa vaikkapa laatoista, kivestä tai tiilestä. Myös ripaus mustaa esimerkiksi ikkunanpuitteissa tuo kivasti särmää sisustukseen.

Miten onnistun sisustamisessa?

Ota sisustussuunnittelija mukaan kotisi suunnitteluun. Se maksaa itsensä takaisin, koska vältytään hutihankinnoilta ja jopa turhilta neliöiltä. Sisustussuunnittelijan käyttö ei tarkoita välttämättä laajaa, koko talon sisustuksen kattavaa suunnitelmaa. Monilta sisustussuunnittelijoilta saa lyhyitä konsultaatioita, joista saa jo muutamalla sadalla eurolla monia hyviä vinkkejä sisustuksen pulmiin.

Sisustussuunnittelijaan kannattaa ottaa yhteyttä jo siinä vaiheessa, kun talon rakentamista aletaan suunnittelemaan. Hän osaa pohtia tilan tarvetta, jolloin voidaan saada neliöt tehokkaammin käyttöön.

– Etenkin CLT-kodissa on pohdittava aikaisessa vaiheessa muun muassa valaistusta, koska elementteihin voidaan tehdä valaisimille aukot valmiiksi jo tehtaalla ja niiden paikat on syytä miettiä tarkkaan jo suunnitteluvaiheessa. Monet sisustussuunnittelijat tekevät myös valaistussuunnitelmia, Välimäki neuvoo.

 

Punainen lanka

Pidä sisustuksessa punainen lanka, joka toistuu koko kodissa. Vältä sekoittamasta liikaa erilaisia materiaaleja. Tämä ei silti tarkoita, että sisustus olisi tylsä tai väritön, vaan hyvin pienillä asioilla saa helposti muutettua kodin ilmettä, kuten vaihtamalla sisustustyynynpäällisen tai maalaamalla vaikka jonkin kalusteen uudella värillä.

Varo erilaisten puumateriaalien käyttöä eli esimerkiksi kuusen, tammen ja muiden lajien sekoittamista. Niiden käytössä on hyvä kysyä apua ammattilaiselta.

Seuraa Riikka Välimäen omaa CLT-kotia, Linnavuorta, Instagramissa.

Artikkelit aihealueittain

Uutisarkisto

Tarjouspyyntö dynaaminen


    Huom! Liitteiden maksimikoko yhteensä 20 MB. Suurten liitetiedostojen lähettämisessä saattaa kestää 20-30 sekuntia. Klikkaa lähetä-painiketta kerran ja odota kunnes saat ilmoituksen onnistuneesta lähetyksestä.