Omakotitalot

Puun hinnannousu tasaantui – oman CLT-kohteen hankintaan on nyt hyvä aika

Viime keväänä puurakentamista kohtasi ennennäkemätön tilanne. Raaka-aineella oli sellainen veto viennissä, että puun saaminen vaikeutui kotimaassa. Siitä lähti myös raju raaka-aineen hinnannousu. Sama ikävä yllätys koski koko rakennusalaa ja kaikkia rakennusmateriaaleja.

Moni omakotitaloa suunnitteleva laittoi tästä syystä rakennusunelmansa jäihin. Ne, jotka rakensivat, kohtasivat haasteita budjetin ja erilaisten materiaalien toimitusaikojen kanssa. Saatavuusongelmat saattoivat vaikuttaa valintoihin niin, että oli otettava sitä, mitä hyllystä löytyi.

HOISKO CLT:n asiakkaat, jotka olivat tehneet kaupat paljon ennen toimitusaikaa, olivat hyvässä asemassa. HOISKO pystyi turvaamaan sen, että asiakkaan budjetti pysyi elementtien osalta suunnitellussa ja elementit toimitettiin työmaalle ajallaan.

Nyt hinta- ja saatavuusongelmien kärki on onneksi taittunut, ja ollaan palaamassa kohti normaalia.

– Hinnat ovat kääntyneet laskuun ja puun saatavuus on parantunut huomattavasti, sanoo Markku Herrala HOISKO CLT:ltä.

 

Asiakkaiden kanssa sovitusta pidetään kiinni

Hoisko - Laatu ja ympäristö

Herrala sanoo suoraan, että tilanne pisti koville massiivipuisen CLT-elementin valmistajan. Nimensä mukaisesti elementti on täyttä puuta, ja siitä syystä raaka-aineen hinnalla on iso merkitys.

– Se oli meille pohjalaisille itsestään selvää, että lupaukset ja sopimukset pidetään, vaikka omat kustannuksemme nousivat rajusti raaka-aineen hinnan noustua pahimmillaan yli kaksinkertaisiksi. Asiakas on aina ykkönen ja hän sai tilauksensa sovitulla hinnalla ja aikataululla. Yksikään toimitus ei viivästynyt, vaikka varastot kävivät vähiin, sanoo Herrala.

 

Raaka-aineen hinnannousu katettiin omaa toimintaa tehostamalla

Kulunut vuosi on vaatinut massiivipuuelementin valmistajalta monessa mielessä akrobatiaa, mutta siitä on selvitty. Kulut oli pyrittävä kuittaamaan omaa toimintaa tehostamalla. Säästöjä haettiin muun muassa hyödyntämällä puutavara entistä tarkemmin.

Vastaisuuden varalta on Herralan mukaan hyvää se, että tilanne on opettanut varautumaan entistä paremmin.

– Vaikka ei tällaista ole ennen vastaan tullut eikä toivo toiste vastaan tulevan. Aiemmin raaka-aineen hinta on ollut hyvin tasainen.

 

Raaka-aineen saatavuus turvataan sopimuksilla

Yksi saatavuudessa auttanut asia on se, että HOISKO CLT:llä on raaka-aineesta kvartaaleittain tehtävät toimitussopimukset. Se on taannut raaka-aineen saatavuuden paremmin kuin se, jos puuta ostettaisiin ilman valmiita sopimuksia.

Raaka-aineen toimittajia HOISKO CLT:llä on kolme. Saatavuuden turvaamiseksi HOISKO pitääkin entistä tärkeämpänä sitä, että hankinta jakaantuu usealle toimittajalle.

 

CLT-rakentajat ovat nyt liikkeellä

Massiivipuukohteiden kysyntä on jälleen kiihtymässä. Ensi kesän kauppoja on lyöty jo hyvin lukkoon. Nyt onkin hyvä aika lähteä suunnittelemaan omaa CLT-kotia ja kysymään tarjousta, mikäli haluaa varmistaa toimituksen tietylle ajankohdalle. Liikkeellä on hyvä olla ajoissa, sillä patoutumia on purettavana, kun moni rakentamista lykännyt alkaa kaivaa suunnitelmiaan uudestaan esiin.

– Rakentamisen tarvehan ei ole vähentynyt, vaikka poikkeustila on hankkeita lykännyt. Siksi on tärkeä olla ajoissa liikkeellä, sanoo Herrala.

Hän kannustaa suunnittelemaan myös talvirakentamista, johon CLT sopii erityisen hyvin.

– Talvitoimituksissa ruuhkaa ei vielä ole, ja talvella työvoimaa on helpompi saada.

 

Katse kohti tulevaa

Herrala korostaa, että ”poikkeusvuoden” jälkeen entistä tärkeämmäksi nousee tuotteiden laadun rinnalla toiminnan laatu. Se on keino pärjäämisessä etenkin kuluneen vuoden kaltaisessa tilanteessa. Sillä myös turvataan asiakkaalle jatkossakin laadukas tuote kilpailukykyisellä hinnalla.

Nyt HOISKOssa katsotaan jo eteenpäin. Ja näin näyttävät tekevän rakentajatkin.

Oman kodin rakentaminen on aina ihmisen suurimpia hankintoja. Hyvä pohja onnistuneelle hankkeelle on se, että valinnat tehdään ajoissa ja kaupat lyödään lukkoon hyvissä ajoin. Näin markkinatilanteen yllätyksetkään eivät ravistele budjettia.

– Kannattaa kysyä tarjousta, sanoo Herrala.

Artikkelit aihealueittain

Uutisarkisto

Tarjouspyyntö dynaaminen


    Huom! Liitteiden maksimikoko yhteensä 20 MB. Suurten liitetiedostojen lähettämisessä saattaa kestää 20-30 sekuntia. Klikkaa lähetä-painiketta kerran ja odota kunnes saat ilmoituksen onnistuneesta lähetyksestä.