Rakennusliikkeet, Rakennusliikkeiden kokemuksia

Konkarirakentaja ennustaa CLT:n suosiolle pystyjyrkkää nousua

Jyväskyläläisellä Rakennusliike Taveka Oy:llä on parhaillaan nousemassa kaksi mielenkiintoista, isoa omakotitaloa massiivipuuelementeistä. Kohteet ovat ensimmäiset, jotka Taveka toteuttaa CLT:stä. Toimitusjohtaja Veikko Kristo ja koordinaattori Jarmo Juusela tarttuivat moderniin massiivipuuelementtiin ilman epäilyjä. Miehet ovat massiivipuurakentamisen konkareita, joilla on vuosikymmenien kokemus hirsirakentamisesta. CLT on heidän mielestään tervetullut kehitysaskel.

– Se on positiivinen hyppäys eteenpäin puurakentamisessa. Se antaa niin paljon mahdollisuuksia, ja asentaminen on helppoa, sanoo Juusela.

– Olen aina pitänyt massiivipuusta. Se on kosteusteknisesti niin hyvä ja turvallinen ratkaisu, koska se on yhtä materiaalia alusta loppuun. Siksi minulla ei ollut mitään ennakkoluuloja CLT:täkään kohtaan. Ominaisuudethan ovat samat kuin hirressä. CLT:stä rakentaminen on vain helpompaa, Kristo kiteyttää.

 

Suomessa CLT:n jalostus pisimmällä

Juusela tutustui massiivipuuelementtiin jo 90-luvulla Saksassa.

Siellä sitä käytettiin pääasiassa välipohjarakenteissa. Samassa käytössä se on kivirakentamiseen painottuvassa Saksassa edelleen. Mielenkiintoista onkin se, miten eri tavalla CLT-elementin kehityskaari on maailmalla kulkenut.

– Monessa muussa maassa sitä käytetään kantavina rakenteina ja siitä tehdään paljon isompiakin kohteita kuin mitä Suomessa on tähän mennessä tehty. Suomessa taas elementtiä on jalostettu pitemmälle kuin muualla ja siitä on tehty näkyväksi pinnaksi soveltuva, viimeistelty tuote. Tähän varmasti vaikuttaa pitkä suomalainen puurakentamisen perinne, miehet pohtivat.

– Ei tarvitse olla kovin suuri ennustaja sanoessaan, että kymmenen vuoden kuluessa CLT nousee Suomessa yhtä suosituksi kuin hirsi. Omakotitalojen rakentajat eivät vielä ole materiaalista niin tietoisia, mutta kun jalansija levenee, CLT lähtee varmasti pystyjyrkkään nousuun, uskoo Kristo.

Yhdessä päivässä ehtii paljon, kun CLT:stä rakennetaan. Tässä nousee erikoinen kahden tontin kohde Jyväskylään.

Ammattilaiset arvostavat reunaliimattua CLT-elementtiä

Juusela ja Kristo arvostavat HOISKOssa sitä, miten yritys satsaa laatuun ja massiivipuuelementin kehittämiseen.

– HOISKO on tuotanto-orientoitunut ja laatuun satsaava tehdas. On helppo luottaa siihen, että sieltä tulee sitä, mitä luvataan, Kristo sanoo.

HOISKOn valmistama reunaliimattu elementti on juuri sitä, missä muodossa he haluavat elementtiä nähdä.

– Reunaliimaus on oleellinen, ehdottoman tärkeä asia niin ulkonäöllisesti kuin toimivuuden kannalta, Juusela painottaa.

Sillä saadaan kaunis, moderni ja viimeistelty, levymäinen pinta. Ulkonäöllisesti se on aivan erilainen kuin reunaliimaamaton elementti, jossa on selkeitä rakoja ja jonka vaikutelma on sama kuin lautaseinässä. Myös jäykkyys on reunaliimatussa parempi.

– Yhteistyö on sujunut HOISKOn kanssa loistavasti. Meillä tuli toisessa kohteessa viivästys perustusten kanssa ja elementtien aikataulujen toimitus piti lykätä sovittua myöhemmäksi. Se ei ollut HOISKOn kanssa mikään ongelma, Kristo kertoo.

Erikoisen kohteen toteuttamisessa CLT pääsi oikeuksiinsa.

Arkkitehdit ja sisustussuunnittelijat innostuvat CLT:stä

Kristo ja Juusela ovat huomanneet arkkitehtien ja sisustussuunnittelijoiden innostuvan CLT:stä, koska se antaa niin paljon mahdollisuuksia ja vapauksia.

Suunnittelijat tuntuvat arvostavan selkeitä, suoria pintoja ilman saumoja – samoin sitä, että CLT-kohteessa voidaan seiniä levyttää siellä, missä halutaan, tehdä pysty- ja vaakakuviota sillä jaolla kun halutaan. Painumista ja puun elämistä ei tarvitse miettiä, koska sitä ei tapahdu.

Tärkeä on heistä tiedostaa se, että elementteihin liittyvien rakenteiden, ennen muuta perustusten, on oltava millilleen mittatarkkoja. Toinen CLT-rakentamisen erityispiirre on se, että sähkö-, lvi- ja ilmastointisuunnitelmat pitää olla mietittynä jo ennen elementin valmistusta, sillä aukotukset tehdään elementtiin jo tehtaalla.

Näitä seikkoja Kristo ja Juusela eivät pidä kuitenkaan ongelmallisina.

– Se tarkoittaa vain, että asiat valmistellaan oikein ja tehdään tarvittavassa järjestyksessä ja aikataulussa.

 

Päärakennus maatilalle ja kahden tontin talo kaava-alueelle

Tavekan CLT-kohteista toinen on maatilan pihapiirin uusi, 250-neliöinen päärakennus postikorttimaisemassa. CLT-rakennukseen päädyttiin muun muassa sisustussuunnittelijan suosituksesta. Massiivipuuelementti on viety väliseiniin asti.

Toinen kohde on erikoinen omakotitalo, joka koostuu kahdesta eri tonteille rakennetusta osasta ja niitä yhdistävästä isosta kellarista.

Erityisesti tässä kohteessa on pystytty hyödyntämään CLT:n hyviä ominaisuuksia: selkeitä, saumattomia pintoja sekä listattomia ikkunoita ja lattioita. Rakenteet ovat olleet hyvin vaativia, ja niiden totuttamisessa materiaalin palkkimainen rakenne on auttanut hyvin paljon.

Maalaistalon pihapiirin uusi päärakennus saa CLT:stä näyttävät puitteet.

CLT:stä voi rakentaa hyvin edullisesti

CLT-rakentamista suunnitteleville Kristo suosittelee yhteydenottoa suunnittelijaan, jolla on tietoa massiivipuurakentamisesta.

– Tällainen ammattilainen tietää esimerkiksi sen, miten aukotukset kannattaa tehdä. Siinä pystyy säästämään paljon. CLT:stähän voi tehdä mitä tahansa, mutta halutessaan siitä pystyy rakentamaan todella edullisesti. Säästöt tehdään suunnittelupöydällä.

– Rohkeasti vaan, jos materiaali kiinnostaa. Kun siihen tutustuu, niin näkee, mitä mahdollisuuksia se antaa, sanoo Juusela.

 

Tämän takia massiivipuun konkarit pitävät CLT-rakentamisesta

  • Asentaminen on helppoa ja nopeaa.
  • Kosteudenhallinta on työmaalla tavallista helpompaa. Elementit tulevat tehtaalta hyvin pakattuina ja ne pystytään asentamaan suojauksia purkamatta. Asentamisen nopeuden takia päästään nopeasti säältä suojaan.
  • Suunnittelussa on rajattomat mahdollisuudet. Massiivipuuelementti antaa rajattomat mahdollisuudet esimerkiksi aukkojen koolle ja sijoittamiselle. Erilaiset CNC-työstöt ovat mahdollisia, ja siten voidaan toteuttaa vaikkapa upotettuja ikkunoita.
  • Tuote on niin massiivinen, että toimii itse jäykistävänä, kantavana rakenteena. Siksi isompia ja haastavampia kohteitakin on helpompi tehdä. Tuentoja ei tarvitse lähteä väkisin tekemään.
  • Painumista ei tarvitse miettiä, koska sitä ei tapahdu.
  • Ulkonäöllisesti elementti antaa paljon vaihtoehtoja suorasta, sileästä pinnasta pysty- ja vaakaladontaan tai niiden vaihteluun.
  • Isoista elementeistä rakennettaessa tiiveys on helppo hoitaa. Se pitää varmistaa vain elementtien nurkissa yksinkertaisella toimenpiteellä.

 

 

 

Artikkelit aihealueittain

Uutisarkisto

Tarjouspyyntö dynaaminen


    Huom! Liitteiden maksimikoko yhteensä 20 MB. Suurten liitetiedostojen lähettämisessä saattaa kestää 20-30 sekuntia. Klikkaa lähetä-painiketta kerran ja odota kunnes saat ilmoituksen onnistuneesta lähetyksestä.