Arkkitehtien kokemuksia, Asiakastarinat, Omakotitalot, Vapaa-ajan asunnot

Arkkitehdin kesäkodissa kaikki on massiivipuuta lattiasta kattoon 

Kun tamperelainen arkkitehti ryhtyi suunnittelemaan uutta rakennusta kesäpaikkaansa Litukan siirtolapuutarha-alueelle, hän puntaroi materiaalivalintaa CLT:n, hirren ja perinteisen rankarakenteen välillä.

Massiivipuulevy CLT osoittautui hänen mukaansa selkeästi nopeimmaksi ja edullisimmaksi vaihtoehdoksi. Nämä ominaisuudet liittyvät pitkälti toisiinsa.

– CLT on rakentamisen nopeuden kannalta ihan eri kategoriaa kuin muut rakenneratkaisut. Siitä rakennettaessa saadaan nopeasti valmista pintaa. Sitä kautta työkustannukset jäävät alhaisiksi. Minua kiinnosti myös rakennuksen yksiaineisuus ja yksinkertainen, pomminvarma rakenne, hän kuvaa.

Elementit toimitti ja asensi Kotilehto. Ne on valmistanut HOISKO CLT.

CLT:tä lattiasta kattoon

Rakennuksessa kaikki on massiivipuulevyä seinistä lattiaan ja kattoon. Tällä haettiin sekä yksiaineisuutta että tunnelmaa. Mökissä on neliöitä 22. Ne pitävät sisällään tuvan, pesutilat, saunan ja nukkumaparven.

Tällaisessa vapaa-ajankohteessa paksu massiivipuulevy voi toimia katossa myös eristeenä.

– Yläpohjassa on siis pelkkä CLT ja sen päällä tuuletusrako ja vesikatto.

Alueen vaatimusten mukainen ulkoverhous ja sisätilojen rakentaminen tehdään itse. Sisällä CLT-elementtiä ei haluta peittää.

 

CLT ei rajoita vaan antaa mahdollisuuksia

Siirtolapuutarha-alueella rakennukset on tehtävä tyyppipiirustusten mukaan. Siksi rakennuksen muodossa ei voi irrotella. Sisällä suunnittelijalla on kuitenkin vapaat kädet.

– CLT on materiaali, joka ei rajoita suunnittelua vaan antaa vapauksia. Esimerkiksi tukirakenteita ei mökissä tarvittu, vaikka tila on korkea. Vain parven kulmassa on pilari, ja se liittyy porrasratkaisuun, hän sanoo.

Tässä kohteessa CLT:n ominaisuuksista oli erityistä hyötyä ikkuna-aukkojen sijoittamisessa. Aukot voi tehdä elementissä mihin vain. Keskellä kaupunkia sijaitsevalla siirtolapuutarha-alueella sillä on suuri merkitys.

– Alueen ympärillä on isoja kerrostaloja. Ikkunoiden sijoittelu ratkaisee, näkeekö parvella herätessään kauniin metsämaiseman vai parkkihallin.

 

Tiedon lisääntyessä myös CLT:n kysyntä on lisääntynyt

Kotilehdon tavaramerkki ovat CLT-mökit, -saunat ja -lisärakennukset, jotka toimitetaan täysin valmiina asiakkaan tontille. Myös isompia mittatilausrakennuksia kysytään.

Tämä kohde toteutettiin asiakkaan kuvista ja elementit asennettiin tontilla. Perustuksena on pilariharkot.

CLT-rakentamisen kasvu näkyy Kotilehdon arjessa. Tänä vuonna Jaakko Sukarin yhden miehen yritys kasvoi, ja hommat jakaa nyt kollega Aarno Rintala.

Tämän päivän asiakas arvostaa heidän mukaansa laatua. CLT istuu näihin vaatimuksiin niin ulkonäkönsä kuin ekologisuutensa ja vastuullisuutensakin puolesta.

– Erityisen tärkeää on kuitenkin asumisen terveellisyys. Se tulee sekä massiivipuun ominaisuuksista että materiaalin vähäpäästöisyydestä, josta kertoo HOISKO CLT -elementin M1-tunnus, he sanovat.

Sukari ja Rintala toteavat, että kysynnän ohella tietämys CLT:stä on kasvanut todella paljon.

– Kun alkuaikoina menin messuille, en juuri tuotetta päässyt esittelemään: aika meni selvittäessä kyselijöille, mitä on CLT. Nyt asiakas tietää yhteyttä ottaessaan jo valmiiksi, mitä se on – ja ottaa yhteyttä juuri siksi, sanoo Sukari.

Lue myös artikkelimme Kotilehdon lisätilaratkaisuista.

Artikkelit aihealueittain

Uutisarkisto

Tarjouspyyntö dynaaminen


    Huom! Liitteiden maksimikoko yhteensä 20 MB. Suurten liitetiedostojen lähettämisessä saattaa kestää 20-30 sekuntia. Klikkaa lähetä-painiketta kerran ja odota kunnes saat ilmoituksen onnistuneesta lähetyksestä.