Asiakastarinat, liiketilarakentaminen, Vastuullisuus

CLT-rakenteinen Marttakahvio on Joensuun Kauppatorin sydän

Pohjois-Karjalan Martat valitsivat arvojaan vastaavan rakennusmateriaalin.

Joensuun vilkkaan Kauppatorin sydämenä on sykkinyt lähes 50 vuotta Pohjois-Karjalan Marttojen Marttakahvio, perinteisten pohjoiskarjalaisten leivonnaisten tyyssija.

Kahvion ykköstuote ovat paikan päällä paistettavat karjalanpiirakat, marttapiirakat, ja erikoisuus Piirakkapaja, jonka suuren ikkunan takaa kesäkansa voi seurata piirakoiden leipomista. Piirakkapajan leipurin apuna talkoilee joka kesä satoja maakunnan Marttoja.

Viime syksynä Piirakkapajan ja Marttakahvion tulevaisuus oli puntarissa. Torialueen muutokset ja silloisten tilojen huono kunto panivat Martat miettimään, laitetaanko jauhot pussiin ja kahvion toiminnalle piste. Asiakkaiden kanta oli voimakas: Marttakahvion pitää löytyä torilta jatkossakin.

Tarvittiin siis uudet tilat – ja äärimmäisen nopealla aikataululla.

Tänä keväänä, vain reilut puoli vuotta myöhemmin, monet kaupunkilaiset seurasivatkin iloisina ja huojentuneina erikoiskuljetusta, joka toi torille kaksi viimeistelyä vaille valmista CLT-rakennusta. Siinä ne olivat: uusi kahvio ja Piirakkapaja.

Rakennukset ovat modernin puuarkkitehtuurin taidonnäyte ja myös osoitus siitä, millaisia konkreettisia mahdollisuuksia on yrityselämän ja ammatillisen koulutuksen yhteistyössä: rakennushanke on ollut samalla Riveria-ammattiopiston ja ammattikorkeakoulu Karelian oppimiskohde.

Marttakahvion rakennukset tulivat torille viimeistelyä vaille valmiina. CLT-pinta on ulkona osittain näkyvissä, osittain verhoiltu hiilletyllä puulla, jota valmistaa Puuartistinakin tutun Miikka Kotilaisen Hiil Oy. CLT-pinnasta ja hiilletystä puusta muodostuu kaunis tumman ja vaalean puun vuoropuhelu, jossa toinen korostaa toistaan.

 

CLT:n kestävyys ja ekologisuus vastaavat Marttojen arvoja

Marttakahvion toimintaa pyörittää yhdistys, Pohjois-Karjalan Martat. Tilat omistaa Pohjois-Karjalan Marttapalvelut Oy, joka vastasi rakennushankkeesta. Yhdistyksen toiminnanjohtaja ja yhtiön toimitusjohtaja Heli Hjälm kertoo, että nopeasti tehdyn rakentamispäätöksen jälkeen oli ratkaistava yhtä nopeasti rakennusmateriaali ja toteutustapa.

CLT-vaihtoehto nousi esiin, koska siitä oli kokemusta sekä arkkitehti Maija Korkeelalla (Arcadia Oy Arkkitehtitoimisto) että rakennesuunnittelija Mika Keskisalolla (KJ Insinööritoimisto Oy). Kun Hjälm kuuli CLT:n ominaisuuksista ja eduista, oli selvää, mitä hän hallitukselle esittää.

– Niin Marttana kuin kuntapäättäjänäkin pidin tärkeänä, että kohde toteutetaan puusta. Joensuutahan kutsutaan Suomen puupääkaupungiksi, josta löytyy monia alan instituutioita ja oppilaitoksia. Toivoisin, että puurakentamista ja –arkkitehtuuria voitaisiin tuoda täällä esille nykyistä enemmän.

Marttojen arvomaailmaan CLT istui täydellisesti.

– Massiivipuuelementin ominaisuudet kulkevat rinnan ajamiemme asioiden kanssa. Martathan ovat kestävien ja ekologisten ratkaisujen airueita ja rohkeita edelläkävijöitä. Kun rakennamme tällaista modernia, puuarkkitehtuurista kokonaisuutta, näytämme mallia – kuten Martat ovat aina tehneet.

Odetetut avajaiset toukokuun viimeisenä päivänä saivat väen liikkeelle, ja uusi Marttakahvio sai positiivista palautetta. Avajaistunnelmissa Pohjois-Karjalan Marttojen toiminnanjohtaja Heli Hjälm (oik) ja hallituksen puheenjohtaja Päivi Leinonen.

Oppilaitokset pääsivät mukaan CLT-projektiin

Aiemmin opettajana toiminutta Hjälmiä kiinnosti ajatus siitä, että rakennushankkeen voisi toteuttaa yhteistyössä alueen oppilaitosten kanssa ja tarjota niille mahdollisuus oppimisprojektiin ammattilaisten mukana. Tämän kiinnostavuutta lisäsi materiaalivalinta, CLT, joka tarjosi oppilaitoksillekin mahdollisuuden nopeasti alaa valtaavan materiaalin ja tekniikan haltuunottoon.

– Paljon puhutaan oppilaitosten ja yritysten yhteistyöstä. Tässä oli paikka konkretisoida se.

Riveria-ammattiopisto ja Karelia-ammattikorkeakoulu lähtivät innolla mukaan.

Karelian kolme insinööriopiskelijaa ovat vastanneet muun muassa kilpailutuksesta, hankinnoista, työmaasuunnittelusta ja massoittelusta. Riveriasta mukana on ollut talonrakennuksen, lvi-, sähkö- ja metsäalojen, pintakäsittelyn ja logistiikan opiskelijoita. Kaikkiaan hankkeen eri vaiheisiin on osallistunut yli 50 opiskelijaa.

Hjälm on erittäin tyytyväinen opiskelijoiden kanssa tehtyyn yhteistyöhön.

– Oli hienoa tarjota oppimisprosessiksi tällainen isompi kohde, jossa on ollut mahdollista nähdä kokonaisuuden rakentuminen eri ammattilaisten yhteistyöllä. Tässä pääsee konkreettisesti näkemään myös suunnittelun, aikataulutuksen ja vuoropuhelun merkityksen, Hjälm sanoo.

Kun Marttakahvion tulevaisuus oli viime syksynä vaakalaudalla, Joensuussa nousi huoli ja häly. Uuden kahvion valmistumista on odotettu kuin lämpimäisiä uunista.

Vaalean CLT:n ja hiilletyn puun kaunis kontrasti

Moderniin, arkkitehtuurisesti kauniiseen kokonaisuuteen kuuluu kaksi 34-neliöistä rakennusta, joista toinen on kahvila, toinen Piirakkapaja. Ne sijoittuvat vastakkain siten, että väliin tulee valokatteellinen pergola. Se tarjoaa kahvilapöydille suojan niin sateelta kuin paahteeltakin.

Osassa ulkoseinistä CLT-pinta on jätetty näkyviin. Vaalealle puupinnalle on haettu kontrastia kahden seinän ulkoverhoilusta, joka on tehty hiilletystä puusta. Sitä valmistaa Hiil Oy, ja materiaalina käytetään kierrätyslautaa. Puun hiiltäminen on vanha japanilainen puunkäsittelymenetelmä, joka kestää sään ääriolosuhteita.

Arkkitehti Maija Korkeelan kaunista suunnittelukäsialaa ovat monet yksityiskohdat kuten monikulmainen katto ja karmittomat ikkunat. Sen mahdollistaa ikkunan upottaminen jo tehtaalla tehtyyn CLT-elementin huullokseen.

Suurin haaste kaikille on ollut tiukka aikataulu. Ratkaiseva päätös tehtiin elokuussa, havainnekuvat olivat kädessä syyskuussa ja rakennuslupa saatiin jouluksi. Elementit tulivat HOISKO CLT:n tehtaalta helmikuun alussa. Siinä vaiheessa torilla ei voitu rakennustöitä vielä aloittaa, joten rakennukset koottiin yhteistyökumppani Puuartisti Oy:n toimipaikassa.

 

Piirakkapajan ja kahvion väliin jää katettu terassi. Paikallisten ja turistien rakastama Marttakahvio ei ole vain kahvila. Se vie eteenpäin perinnettä ja tarjoaa neuvontaa.

Kaupunkilaiset ihastuivat CLT-kahvioon

Uuden Martta-kahvion valmistuminen on joensuulaisille sydämen asia. Se näkyy. Rakennushanketta on seurattu niin alueen lehdissä kuin työmaa-aitojen takana. Hypetystä, huomiota ja julkisuutta on hankkeen ympärillä riittänyt.

– Kaikki, mitä tapahtuu torilla, on joensuulaisille kauhean tärkeää. Siihen on pitänyt tottua, että hanketta seurataan. Yleisöpalautetta tulee paljon, ja ihmiset kommentoivat, että on ihanaa, kun torille tulee tällaista modernia otetta. Toki jonkun mielestä tämä on liian moderni.

Toukokuun lopussa odotus palkittiin ja uusi, upea kahvio avautui yleisölle.

– Toivotaan, että Marttakahvio otetaan omaksi jälleen kerran, Hjälm sanoo.

Hjälm antaa HOISKO CLT:lle kiitokset hyvästä yhteistyöstä.

– HOISKOlta saatiin ehdottomasti parhainta asiakaspalvelua. Oli hienoa, miten tarjouksia kysyneisiin opiskelijoiden suhtauduttiin ja miten hyvää palvelua he saivat. Myös tilaukseen viime metreillä tulleesta muutoksesta selvittiin HOISKOn kanssa hienosti.

Marttakahvio palvelee Joensuun Kauppatorilla arkisin klo 7-17.30 ja lauantaisin klo 8 –16. Kahvilasta löytyvät kaikki perinteiset pohjoiskarjalaiset leivonnaiset, joita myydään myös mukaan. Ennakkovarauksella voi osallistua myös Piirakkapajan piirakkakouluun, joka on etenkin turistien suosiossa.

Marttakahvion löydät Facebookista ja Instagramista.

Lue myös:

“HOISKO CLT:n palvelu teki vaikutuksen ja toi säästöä” – Hoisko CLT

Sadat Martat talkoilevat kesäisin Piirakkapajalla.

Artikkelit aihealueittain

Uutisarkisto

Tarjouspyyntö dynaaminen


    Huom! Liitteiden maksimikoko yhteensä 20 MB. Suurten liitetiedostojen lähettämisessä saattaa kestää 20-30 sekuntia. Klikkaa lähetä-painiketta kerran ja odota kunnes saat ilmoituksen onnistuneesta lähetyksestä.