Asiakastarinat, Suunnittelu, Vastuullisuus

Vastuullinen yrittäjä halusi rakentaa toimitilat CLT:stä

Villa Alpa tarjoaa viihtyisät puitteet myymälälle ja henkilökunnalle. Nopea CLT-rakentaminen oli myös ratkaisu rakennushankkeen tiukkaan aikatauluun. 

Heikki Timlin vastaa Alpan liiketoiminnan kehityksestä.

Jyväskyläläisen Heikki Timlinin johtaman ja perustaman Alpan kestävät, laadukkaat alpakanvillaiset Alpa®-neuleet ovat valloittaneet sydämiä sekä menestyneet Suomen ja Ruotsin markkinoilla. Kova kasvu on asettanut haasteita juuri kymmenen vuotta täyttäneen yrityksen toimitiloille.

– Kuuden vuoden aikana olemme muuttaneet viisi kertaa, kun tilat ovat käyneet ahtaiksi. Aina uudessa paikassa on tuntunut, että jotain puuttuu, Timlin kertoo.

Muuttokierteen katkaisee vuoden 2022 joulusesonkiin valmistunut oma liikerakennus Jyväskylän Keljossa. Liki 700-neliöinen, Villa Alpaksi nimetty rakennus on toteutettu HOISKO CLT:n elementeistä.

CLT-elementin elävä puupinta on jätetty näkyviin sekä sisällä että ulkona. Kaikkialla huokuu sen rauhoittava, lämmin tunnelma. Asiakkailta ja työntekijöiltä on tullut ihastelevaa palautetta. Villa Alpaa kehutaan seesteiseksi ja rauhalliseksi. Juuri sitä materiaalivalinnalla haettiinkin.

Villa Alpan liiketilat HOISKOn CLT:stä
Luonnonmateriaalit villa ja puu paiskaavat kauniisti kättä myymälässä.

– Massiivipuussa on sama yksinkertaisuus ja kauneus kuin luonnonmateriaalisissa tuotteissammekin. Se on puuta, ei mitään muuta. Sitä paitsi puuhan kaunistuu vanhetessaan. Samoin meidän neuleemme paranevat ajan kuluessa: ne pehmenevät ja mukautuvat omistajansa käyttöön, Timlin kiteyttää.

Asiakkaat antavat hyvää palautetta uuden myymälän seesteisestä tunnelmasta.

 

Puu antaa kauniit puitteet tuotteille ja työntekoon

Villa Alpan alakerrasta löytyy myymälä, jossa seinien puupinta antaa harmonisen taustan tuotteille. Kahdeksan metriä korkeassa, automatisoidussa varastossa hyllyt kohoavat kattoon asti. Täällä pakataan tilauksia 25 000 paketin vuositahtia.

Puusepän rakentamat, upeat CLT-portaat johtavat yläkertaan, joka on suunnittelijoiden valtakuntaa: yhdeksän kodikkaasti sisustettua työhuonetta, neuvotteluhuone ja iso, viihtyisä oleskelutila. Timlin halusi luovan työn tekijöille puitteet, joissa katse lepää puun elävässä pinnassa ja kauas metsäiseen maisemaan kantavassa ikkunanäkymässä. Yhteisissä tiloissa maisema tulee sisään kokonaisen seinän kokoisesta ikkunasta.

Villa Alpa tähyilee ympäristöön hyvällä paikalla: ympärillä on isoja liikkeitä ja elämää, mutta yläkerran ikkunoista katse yltää kauas metsäiseen maisemaan.

Rakennuksesta löytyy lisäksi oma valokuvausstudio ja kierrätystuotteiden huoltotila.

 

Miksi massiivipuu?

Vastuullisuus ja pitkäikäisyys ovat Timlinille merkittäviä sanoja. Ne kuvaavat yrityksen valmistamia neuleita ja ovat keskeisiä syitä siihen, että hän halusi rakentaa toimitilat massiivipuusta.

– Massiivipuu on massiivipuu. Olen aina pitänyt siitä. Ensikosketuksen CLT:hen olen saanut kesämökistäni, jonka HOISKO CLT toimitti muutama vuosi sitten. Kun sitten aloimme miettiä toimitilojen rakentamista, massiivipuiset toimitilat olivat unelmani. Siksi lähdimme selvittämään massiivipuuvaihtoehtoja, hän kuvaa.

Lähtökohtana oli rakentaa Alpan koti, jossa on hyvä olla ja rauhoittua tekemään työtä.

Villa Alpaan haluttiin luoda rauhalliset ja kodikkaat puitteet luovaan työntekoon. Joka työhuoneesta löytyy korituoli.

– Yrittäjänä koen, että minulla on vastuu ja velvollisuus tarjota työntekijöille hyvät, viihtyisät toimitilat, joissa on mukava tehdä töitä ja olla kuin kotonaan. Uskon myös vahvasti siihen, että kun töissä on hyvä olla ja hengittää, se johtaa pidemmässä juoksussa hyviin ideoihin ja yrityksen kehittymiseen.

 

Kuinka CLT sopii toimitilarakentamiseen?

Timlin painottaa, että kustannustehokkuus on toimitilarakentamisessa tietenkin tärkeää.

– Sitä haettiin erityisenkin paljon. Meillä oli budjetti, josta ei ollut varaa lipsua.

CLT osoittautui monella tapaa järkeväksi ja kustannustehokkaaksi vaihtoehdoksi.

Villa Alpan yksi pääty on kokonaan ikkunaa, josta näkee alakerran kauniin myymälän sisälle jo pihaan tullessa.

– Yksi sen etu on, että elementti on suoraan kantava runko. Tämä mahdollisti myös korkean varaston toteuttamisen yksinkertaisesti, ilman erillisiä palkkirakenteita. Varaston toteuttamisen helppous vaikutti siihen, että hirsivaihtoehto jäi pohdinnasta pois jo alkuvaiheessa.

Toinen CLT:n etu oli rakentamisen nopeus, mikä merkitsee myös kustannustehokkuutta. Liiketilan piti olla valmis puolen vuoden päästä siitä, kun kaivurin kauha raapaisi maata.

CLT:llä päästiin molempiin tavoitteisiin: liki 700 neliötä oli valmiina aikataulun ja budjetin mukaan.

 

Suunnitteluun panostaminen kannattaa

Kohteen suunnittelusta vastasi arkkitehtitoimisto arkTimlin Oy:n arkkitehti SAFA Eevamaria Timlin. Toimisto on kokenut CLT-kohteiden suunnittelija. Rakennesuunnittelija oli HavuPlanin Tomi Aho, jonka erikoisosaamiseen kuuluu niin ikään CLT. Sisustuspuolen rakentamisesta vastasi Rakennuspalvelu Henura Oy.

Jo luonnosvaiheessa, ennen tarjousten kysymistä ja lopullisia valintoja, lähdettiin siitä, että suunnitelma toimii erityisesti CLT:lle. Suunnittelussa avainasia oli hyvä yhteistyö arkkitehdin, rakennesuunnittelijan ja rakennushankkeesta itse vastanneen Timlinin kesken.

– Lähtökohtana oli miettiä, millaisilla mitoilla ja ratkaisuilla hukkaa syntyisi elementtivalmistuksessa mahdollisimman vähän. Tilojen mittoja ja toimivuutta pohdittiin 3D-mallinnuksen avulla. Esimerkiksi ikkuna-aukot pyrittiin tekemään elementtijaolla. CLT:n mahdollisuudet avautuivatkin toden teolla suunnitteluvaiheessa, Timlin sanoo.

Myymälätiski Villa Alpan myymälässä

Yksi kantava ajatus alusta asti oli se, että ovi- ja ikkuna-aukoista jäävät aukkopalat hyödynnetään kalusteissa. Työhuoneiden oviaukoista jääneistä levyistä onkin syntynyt puusepän käsissä pöytiä, istuimia ja portaikon kauniit askelmat.

– Se toi huomattavaa kustannussäästöä, että kalusteita ei jouduttu paljon hankkimaan.

Arkkitehtuuri haluttiin pitää yksinkertaisena ja tuoda siihen näyttävyyttä pienillä, yksinkertaisilla ja edullisilla ratkaisuilla. Esimerkiksi yläkerran käytävään tuo ilmettä pieni kaarevuus.

 

HOISKO CLT:n plaanaus on hyvä pohja pintakäsittelylle

Se oli selvää, että CLT-pinta jätetään rakennuksessa näkyviin sekä ulkona että sisällä. Ulos haettiin vielä näyttävyyttä tehtaalla elementteihin tehdystä pystyurituksesta.

Ulkopinnoille on tehty tehtaalla HOISKOn itse kehittämä viimeistely, plaanaus. Se karhentaa pinnan siten, että käsittelyaine tarttuu hyvin.

– Se osoittautuikin hyväksi pinnaksi. Käsittelyaineet tarttuivat todella hyvin.

Uritus tuo näyttävyyttä julkisivuun. Ulkopinta on käsitelty HOISKOn omalla plaanausmenetelmällä, joka saa pintakäsittelyaineen tarttumaan erittäin hyvin.

Villa Alpassa on nyt puitteet kunnossa kasvutarinan jatkamiselle ja uusien markkinoiden valloittamiselle.

– HOISKO CLT:n palveluita tulen käyttämään jatkossakin, kun tarvetta tulee, sanoo Timlin.

Alpan tarina

  • Alpan tarina alkoi reilut kymmenen vuotta sitten, kun Heikki Timlin reissasi Perussa reppu selässä ja paikallinen alpakanvillaneule yllään. Alpakanvillan ainutlaatuisen hyvät ominaisuudet valkenivat kelien vaihdellessa. Siitä syntyi liikeidea, joka johti vaikeuksien jälkeen hurjaan kasvuun. Yritys on nyt kolmen omistajan osakeyhtiö.
  • Alpasta lähtee 25 000 neuletilausta vuodessa Suomeen ja Ruotsiin. Koemarkkinointia tehdään parhaillaan useissa Euroopan maissa.
  • Viiden viime vuoden aikana liikevaihto on kasvanut 700 000 eurosta kolmeen miljoonaan.
  • Palkkalistoilla on 16 työntekijää, jotka vastaavat suunnittelusta, markkinoinnista ja Jyväskylän myymälän toiminnasta. Neuleet valmistetaan Liettuassa, langat tulevat Perusta. Laatu ja vastuullisuus leimaavat kaikkea toimintaa.
  • Valtaosa myynnistä tulee verkkokaupasta. Alpan oma myymälä palvelee Jyväskylässä uudessa toimitalossa.

 

Artikkelit aihealueittain

Uutisarkisto

Tarjouspyyntö dynaaminen


    Huom! Liitteiden maksimikoko yhteensä 20 MB. Suurten liitetiedostojen lähettämisessä saattaa kestää 20-30 sekuntia. Klikkaa lähetä-painiketta kerran ja odota kunnes saat ilmoituksen onnistuneesta lähetyksestä.