Suomessa on neljä mahdollista vuodenaikaa CLT-talon rakentamiseen. Yhä useampi CLT-kohde nouseekin nykyään talvella.
– Juuri talvihan tekee suomalaisesta havupuusta huippulaatuisen rakennusmateriaalin. Kylmän ja pimeän jakson aikana puu on lepotilassa eikä kasva. Se tekee täällä pohjoisissa oloissa kasvaneesta puusta tiheäsyisempää ja lujempaa kuin mistään muusta, sanoo Maarit Liikala HOISKO CLT:ltä.
CLT-elementti on sääolosuhteiden puolesta erittäin joustava materiaali. Se kestää kaiken rankkasateista paukkupakkasiin. Talviasennus onnistuu siten ihan samalla tavalla kuin muinakin vuodenaikoina. Massiivipuurakenteisena toteutettavat kohteet soveltuvat talvirakentamiseen erityisen hyvin, sillä massiivipuuelementissä ei ole lainkaan erillistä eristettä, jota pitäisi suojata kosteudelta.
Perustuksien tekeminen ja maatyöt tulisi kuitenkin suunnitella hyvin etukäteen, koska nämä tulee yleensä tehdä vielä sulan maan aikana. Betonia ja laastia sisältävien rakenteiden lujuuden tulee olla riittävä ennen pakkasia.
Kuten muussakin massiivipuurakentamisessa, on tärkeä varoa liian äkillisiä lämpötilan muutoksia. Siksi esimerkiksi betonivalujen lämmitys kuten muukin rakennusaikainen lämmittäminen on tehtävä aluksi maltilla, jotta puu ei halkeile.
Talvessa on CLT-rakentajalle etuja
Rakentamisen ajoittaminen talvelle tarjoaa varteenotettavia etuja esimerkiksi siksi, että kesäsesongin ulkopuolella aikataulut ovat joustavampia ja sääolosuhteet usein jopa kesää paremmat.
– Perustalvi on rakentajan kannalta jopa muita vuodenaikoja mukavampi aika, sillä lumi on kuiva materiaali. Routa tekee puolestaan maaperästä kantavan koneille ja rakennusmateriaalin varastoinnille, sanoo HOISKO CLT-elementeistä rakennuksia toteuttavan KI-Groupin operatiivinen johtaja Samuel Kankaanpää.
Talvisaikaan kosteus- ja lämpöolosuhteet ovat luonnostaan suotuisat CLT:lle. Lumen etu on sen puhtaus, jolloin elementitkin pysyvät hyvin puhtaina. Myöskään pinnan käsittely ei ole talvella yhtä kiireistä kuin kesällä, sillä auringon UV-säteily on paljon vähäisempää eikä se pääse vaikuttamaan käsittelemättömän pinnan sävyyn niin nopeasti.
Rakennuspaikkakin voi vaikuttaa siihen, mihin aikaan talo kannattaa asentaa. Järkikodin rakentama Villa Jäkälä Rokualla (kuvissa) päädyttiin asentamaan talvella siksi, että sillä tavalla voidaan säästää taloa ympäröivää jäkäläkasvustoa.
CLT-rakennus asennetaan nopeasti säältä suojaan
Koska CLT-elementtien asentaminen on nopeaa, rakennus saadaan hyvin pian säältä suojaan.
– Massiivipuuseinässä on myös se hyvä puoli, että vaikka siihen sataa päälle ja elementti imee kosteutta itseensä, niin kosteus vapautuu takaisin ilmaan. Tämä on massiivipuun luontainen ominaisuus, ja tätä se tulee muutenkin tekemään koko elinkaarensa ajan varmistaen ihmisille hyvän sisäilmaston, sanoo Samuel Kankaanpää.
– Vaikka materiaali kestää hyvin vettä, HOISKO CLT:llä halutaan varmistaa, etteivät elementit joudu alttiiksi sateelle tai lialle kuljetuksen, varastoinnin ja rakentamisen aikana. Elementit pakataan tehtaalla muoviin, joka kiinnitetään teipillä. Elementin asennuksessa pakkauksen teipit voidaan irrottaa siksi aikaa, kun elementit kiinnitetään, ja teipata sen jälkeen takaisin kiinni, kuvaa Maarit Liikala.
CLT-kohteita asennetaan ympäri vuoden
KI-Group Oy on perheyritys, joka työllistää 14 asentajaa. Se toteuttaa rakennushankkeita sekä yksityisille että julkiselle puolelle ja tekee CLT-taloasennuksia HOISKO CLT:n yhteistyökumppanina.
Yrityksellä on CLT-asennuksia ympäri vuoden. Kuluvan talven aikana KI-Groupilla on tiedossa 13 CLT-talon asennusta.
– Rakentamista suunnitteleville voisin antaa sellaisen vinkin, että talvella rakentamisen pelon voi jättää massiivipuun kanssa kokonaan pois. CLT-talvirakentaminen ei vaadi myöskään mitään muuta ennakointia kuin sen, että toimituspäivän tullessa on lumet luotu pihalta ja sokkelin päältä. Mikäli sattuu olemaan märkä talvi ja asennuspäivänä tulee räntää taivaan täydeltä, ei sekään ole itse asentamisen kannalta sen kummempi juttu. Silloin pitää vain muistaa antaa asentajille sadetakit mukaan. Elementit kestävät kyllä, sanoo Kankaanpää.
Miksi rakentaisit CLT-talosi talvella?
- Yleisesti talvella on kuivempaa kuin muina aikoina.
- Kosteus- ja lämpöolosuhteet ovat CLT-elementille hyvät.
- Aikataulut ovat joustavampia ja työvoimaa paremmin saatavilla kuin kesäsesonkina.
- Roudan aikana maaperä kantaa paremmin, jolloin tavaran varastointi tontilla on helpompaa.
- Erityisesti massiivipuurakenteisen CLT-elementin käyttö on vaivatonta, koska elementissä ei ole erillistä eristettä, joka vaatisi suojaamista kosteudelta.
Lähde: Samuel Kankaanpään haastattelu ja HOISKO CLT. Kuvat: JÄRKIKOTI