Omakotitalot

Puupalkinto 2020 -yleisöäänestyksen voittajatalo Meteoriitti HOISKO CLT:stä

HOISKO CLT -elementeistä rakennettu puutalo Koivula Meteorite eli Meteoriitti on vuoden 2020 Puupalkinto-kilpailun yleisöäänestyksen voittaja. Puuinfon vuosittain järjestämä kilpailu nostaa esiin korkealaatuista, suomalaista puuarkkitehtuuria ja puukohteita, joissa puuta on käytetty innovatiivisella tavalla.

Meteoriitista ei innovatiivisuutta puutu. Kontiolahdelle, Kolin kupeeseen, rakennuttu talo jäljittelee ulkoapäin siirtolohkaretta hiilenmustaa väriään myöten. Yksityiskoti nousi alun perin vierasmajaksi, mutta siitä tuli omistajiensa Ulla-Maaria Koivulan ja Jonathan Hullin koti ja etätoimisto koronan tuodessa perheen Kalifornian Piilaaksosta Suomeen. Talon on suunnitellut arkkitehti Kivi Sotamaa Ateljé Sotamaasta.

Meteoriitti näyttää, mitä CLT mahdollistaa

Puupalkinto-kilpailuun tulee vuosittain ehdotuksia erilaisista puurakentamisen helmistä. Loppukisaan ja yleisöäänestykseen pääsee mukaan 12 kohdetta raadin tekemän esivalinnan kautta. Meteoriitti kahmi 28 prosenttia kaikista äänistä.

– Voitto tuntuu uskomattomalta, sillä useimmiten voittosijat menevät suurille, julkisille kohteille, harvemmin yksityiskodeille, sanoo Maarit Liikala HOISKO CLT:ltä.

Meteoriitti on hänen mukaansa ääriesimerkki siitä, millaista arkkitehtuurin ilottelua CLT mahdollistaa.

– Vastaavaan ei taida moni muu materiaali pystyä. Arkkitehti on hyödyntänyt kohteessa CLT:tä todella hyvin, hän toteaa.

Meteoriitti syntyi lähes 300:sta CLT-elementistä

Meteoriitti-puutalo on sisältä valoisa ja kodikas. Tiloja on kolmessa kerroksessa.
Kuvan lähde: Puuinfo

HOISKO CLT:n Jukka Peltokangas laskee, että erilaisia osia tehtiin Meteoriittia varten lähes 300. Niiden työstäminen ei ollut ongelma, sillä työstökoneet taipuvat erikoisempiinkin kappaleisiin. Vain kapasiteetti toi haasteita.

Jokainen osa vaati oman säätönsä. Siksi projekti sitoi tuotantoa pitkän aikaa, ja uusia ratkaisujakin piti kehittää esimerkiksi kappaleiden kiinnittämiseen.

– Toteutus vaati tiivistä yhteistyötä arkkitehdin kanssa. Kun tarvittiin uusia ratkaisuja, oli pohdittava, mitä kannattaa toteuttaa. Onhan tämä hyvin erityislaatuinen projekti. Elementtien työstäminen poikkesi paljon tavanomaisesta CLT-rakentamisesta, jossa elementtien valmistaminen on hyvin selkeää ja nopeaa, Peltokangas sanoo.

Peltokangas antaa tunnustusta CLT-elementtien asennuksesta vastanneelle Lahden Puurakentajille, jonka ammattitaidolla haastavan kokonaisuuden pystytys onnistui. Lahden Puurakentajien lisäksi urakoitsijana toimi Joen Kodin Rakentajat.

Moderni CLT-talo eristettiin ilmalla

Mitä Meteoriitti sitten pitää sisällään? Talon harjakorkeus on 11 metriä, ja se on rakennettu kahdesta CLT-elementtikerroksesta. Ulko- ja sisäseinien väliin jää useiden metrien levyinen ilmatila. Se toimii talon eristeenä ja tarjoaa samalla hyvän tilan muun muassa talotekniikalle ja sähkövedoille.

Meteoriitti on paitsi moderni koti, myös perinteisiä rakentamisen lainalaisuuksia kunnioittava rakennus. Esimerkiksi ilmanvaihto on painovoimainen.

Talossa ei ole käytetty lainkaan tavallisia kattomateriaaleja. Elementit on käsitelty ulkoa kauttaaltaan nanoteknologiaa sisältävällä öljyllä, jonka käyttöä Karelia-ammattikorkeakoulu tutki projektin yhteydessä.

Talon sisältä löytyy keittiö ja neljä muuta tilaa. Seinien suojissa on mielenkiintoisia koloja, kulmia ja yksityiskohtia. Seitsemän metrin korkeuteen on viritetty katamaraaniverkko lekottelua ja luovaa ajattelua varten.

Keskellä oleva korkea tila avautuu aina kattoon saakka. Kaiken huipulla on iso ikkuna, joka avautuu tähtitaivaalle – siis sinne, mistä meteoriitit tulevat silloin, kun niitä ei tehdä CLT:stä.

Artikkelit aihealueittain

Uutisarkisto

Tarjouspyyntö dynaaminen


    Huom! Liitteiden maksimikoko yhteensä 20 MB. Suurten liitetiedostojen lähettämisessä saattaa kestää 20-30 sekuntia. Klikkaa lähetä-painiketta kerran ja odota kunnes saat ilmoituksen onnistuneesta lähetyksestä.