Asiakastarinat, Omakotitalot, Sisustus

Linnavuori on sisustajan ja rakentajan oma unelmakoti CLT:stä

Sisustussuunnittelija Riikka Välimäki ja rakennusalan ammattilainen Valtteri Välimäki rakennuttivat kolmannen oman kotinsa CLT-elementeistä. Rakennushankkeeseen he ryhtyivät, koska perhe oli kasvanut ja Valtteria oli jo pitkään kiinnostanut massiivipuu rakennusmateriaalina.

–Valtteri on työssään nähnyt monenlaisia rakennuksia ja halusi selvittää, millaista rakentaminen CLT:stä on ja miten paljon valmiiksi työstetyistä elementeistä rakentaminen todella nopeuttaa rakennusprosessia, kertoo Riikka Välimäki.

Riikalle rakennusprojekti sopi oikein hyvin, ja kiinnostus massiivipuuhun rakennusmateriaalina on vain lisääntynyt uuden kodin myötä.

–CLT rakennusmateriaalina mahdollistaa paljon, hän sanoo.

Talon valmistumisen jälkeen Riikka on kouluttautunut sisustussuunnittelijaksi ja toimii nyt yrittäjänä omassa Sisustan-yrityksessään. Työnsä kautta hän on jo päässyt suunnittelemaan muitakin CLT-koteja.

– Siinä vaiheessa, kun kotiamme alettiin suunnitella, ei CLT-omakotitaloja ainakaan julkisuudessa ollut vielä paljon näkynyt, hän kertoo.

Puu ottaa syliinsä CLT-kodissa

Hämeenlinnassa, upealla, korkealla tontilla seisoo nyt Linnavuori. Unelmien koti, jota monet sisustuksesta kiinnostuneet seuraavat myös Instagramissa.

– Tilin piti olla vain minun rakennuspäiväkirjani, mutta seuraajamäärä on paisunut. Ihmiset ovat kiinnostuneita CLT:stä, hän naurahtaa.

– Tämä on kolmesta rakentamastamme talosta se, josta tykkäämme ehdottomasti eniten. CLT tekee todella rauhoittavan tunnelman. Juuri se on asia, johon hyvin monet vieraammekin kiinnittävät ensimmäisenä huomiota: rauhoittavaan, ihanaan tunnelmaan. Puu ottaa syliinsä.

 

Arkkitehdin valinnasta se lähti

Kodin suunnittelu lähti arkkitehdin valinnasta. Tärkeää Välimäille oli löytää suunnittelija, joka tuntee CLT:n.

– Jos haluaa vähänkin arkkitehtonisempia ratkaisuja, niin etenkin CLT:stä rakennettaessa arkkitehdin käyttäminen on ehdottoman kannattavaa. Hän tuntee detaljit ja tietää, miten asiat kannattaa tehdä, Välimäki vinkkaa.

Sopivaksi kumppaniksi osoittautui oululainen arkkitehti Tapani Takkunen.

– Hänen kanssaan kaikki sujui äärimmäisen hyvin. Samoin yhteistyö HOISKOn kanssa oli kerrassaan loistavaa.

Arkkitehtia Välimäki ajattelee lämmöllä seuratessaan esimerkiksi sitä, miten kauniisti valo tulee ikkunasta sisään eri vuorokaudenaikoina.

 

CLT saa näkyä kaikkialla

Talossa on neliöitä 174 yhdessä tasossa. Kodin keskus on iso keittiö–olohuone, josta aukeaa kaunis maisema metsätontille. Tässä tilassa huoneen harjakorkeus on 4,5 metriä.

CLT-seinät on jätetty kaikkialla näkyviin. Kauniin elementtipinnan peittäminen olisikin sisustussuunnittelijan mielestä suorastaan hullunkurista.

Myös sisäkatto on CLT:stä. Elementit on käsitelty lipeällä ja hieman valkoista kuultoväriä sisältävällä vahalla, jotta puu ei vuosien saatossakaan kellastuisi. Näin käsitelty pinta on osoittautunut lapsiperheessä helpoksi pitää puhtaana, koska jäljet saa pois kevyesti pyyhkimällä.

CLT-koti Linnavuori, olohuone

Arjen toimivuus suunnittelun lähtökohta

Toimivuuteen on satsattu paljon. Perheessä on kahdeksan lasta, joten käytännöllisyys ja arjen toimivuus ovat tärkeitä.

Makuuhuoneita on kaikkiaan viisi. Yksityisyyttä on saatu lapsille kekseliäillä ratkaisuilla, kuten kerrossängyillä, jotka jakavat tilaa ja toimivat samalla väliseininä. Toinen sänky avautuu huoneen toiselle puolelle, toinen toiselle.

Arjen sujuvuutta lisää kodinhoitohuone, jonka yhteydessä on iso vaatehuone. Sen kauemmaksi ei siis tarvitse puhtaita pyykkejä kuskata.

Keittiön luksusta on noin kahden neliön ruokakomero. Se on säilytyspaikka niin keittiön koneille, kierrätysastioille, kuiva-aineille kuin kaikelle sille, joka muuten ajelehtisi keittiön tasoilla.

Saunaa ei haluttu päärakennukseen, vaan se on tehty erilliseen piharakennukseen. Ideana on, että saunominen on aina kuin pieni retki. Myös saunarakennuksen materiaalina on CLT.

Puolapuut ja kiipeilyseinän saa CLT-talossa mihin vain

Yksi idea, johon Välimäki on erittäin tyytyväinen, on iso leikkiaula, jossa on tilaa puuhata ja leikkiä. Aulan seinille on kiinnitetty niin puolapuut kuin kiipeilyseinä ja huoneen keskellä roikkuu isot voimistelurenkaat.

– CLT-talon yksi hienoista puolista on myös se, että tällaisetkin välineet saa mihin tahansa kiinni tukevasti, turvallisesti ja vaivattomasti.

Iso leikkitila mahdollistaa sen, että varsinaisten makuuhuoneiden ei tarvitse olla niin isoja.

Aito materiaali kaipaa rinnalleen aitoa

CLT:n ulkonäön lisäksi Välimäki rakastaa materiaalissa muun muassa sitä, että lattia- ja ikkunalistoja ei tarvita. Talossa on betonilattia, joka sopii rouheutensa puolesta mainiosti lämpimän puun kaveriksi.

Rouheutta tuovat myös vanhoista punatiilistä rakennetut väliseinät. Punatiiltä löytyy keittiön työtason takaa; toiselta puolelta sama tiili loihtii tunnelmaa makuuhuoneeseen. Toinen tiiliseinä on eteisessä ja luo tunnelmaa myös ruokakomeroon ja pieneen vessaan.

Sisustuksessa Välimäki arvostaa luonnollisuutta ja luonnonmateriaaleja: esimerkiksi pellavaa, villaa, puuvillaa, murrettuja sävyjä.

– Aito vaatii kaverikseen aitoa. Vinyylilattiaa en CLT:n kanssa yhdistäisi.

CLT-koti tekeillä vuokrattavaksi

Massiivipuuelementistä syntyi perheen unelmakoti. Kaikkein mieluisin paikka siellä Riikalle itselleen on olohuoneen rottinkinen riipputuoli, jossa istuessa silmä lepää, katsoi sitten ulos tai sisälle.

Molemmille CLT-koti antaa paljon eväitä myös ammatillisessa mielessä, sillä materiaalin tuntemisesta on hyötyä sen yleistyessä. Valtteri sai oman kodin rakentamisesta varmistuksen sille, että CLT on tosiaan kätevä ja nopea materiaali rakentaa. Riikka taas on erityisen iloinen siitä, että on saanut olla suunnittelemassa sisustuksia jo kolmeen CLT-kohteeseen.

Parhaillaan pariskunnalla on rakenteilla Hämeenlinnan keskustaan CLT-omakotitalo vuokrattavaksi tai airbnb-kohteeksi. Siihenkin taloon puuelementit tulevat Hoiskolta.

 

Sisustussuunnittelijan kodin tärpit

  • ruokakomero: ovella suljettava tila pienkodinkoneille, kuiva-aineille, kierrättämiselle ja kaikelle, joka olisi muuten laskettu siihen keittiön työtasolle
  • vaatesäilytys kodinhoitohuoneessa: minimoi matkan pyykkihuollosta vaatekaappiin
  • leikkiaula: antaa tilaa yhteisille leikeille, jolloin myöskään omien nukkumahuoneiden ei tarvitse olla isoja
  • ulkosauna: saunan voi sijoittaa kokonaan ulos, jolloin saunassa käynti on aina kuin pieni retki

Artikkelit aihealueittain

Uutisarkisto

Tarjouspyyntö dynaaminen


    Huom! Liitteiden maksimikoko yhteensä 20 MB. Suurten liitetiedostojen lähettämisessä saattaa kestää 20-30 sekuntia. Klikkaa lähetä-painiketta kerran ja odota kunnes saat ilmoituksen onnistuneesta lähetyksestä.