Asiakastarinat, Omakotitalot

Rakentajan tarina: CLT:stä rakennettaessa ei tarvinnut tinkiä toiveista

Perämeren rannalla Oulussa seisoo kaunis ja jykevä kaksikerroksinen CLT-talo, jonka julkisivu merelle on lähes kokonaan ikkunapintaa. Asukkaat haluavat nauttia merinäkymästä ja vuodenajoista merellä täysin siemauksin: siksihän meren äärelle tultiin. Talon suojaavat seinät ovat HOISKO CLT:n elementeistä.

154,5 neliön kodissa on kaksi täyttä asuinkerrosta. Siinä asuu Annin ja Aleksin pian kolmilapsinen perhe ja kotivahtina pikkuinen koira.

 

Muovittomuus ja kauneus kallistivat valinnan CLT:hen

CLT:n lämmin tunnelma viehättää. Kuva: Outi Tuomikoski

Kun Anni ja Aleksi alkoivat suunnitella kotiaan, oli mielessä perinteinen puutalo. Luonnoskuvatkin oli jo piirretty. Talon suunnitteli heidän toiveidensa mukaan Saika Design Oy.

–Meitä alkoi kuitenkin vaivata ajatus muovieristeen käyttämisestä. Puukuitueristeen vaihtoehtokin tutkittiin, mutta sekään ei innostanut, kertoo Anni.

Siksi vaihtoehdoiksi tulivat CLT ja hirsi. Tarjouksia pyydettiin usealta talotoimittajalta. CLT:n puolesta puhuivat monet syyt. Se miellytti enemmän sekä silmää että kukkaroa.

–Tykästyimme kovasti CLT:n ulkonäköön. Itsellä oli myös tunne, että massiivipuinen CLT-elementti on hirttä tiiviimpi ja suojaa siksi paremmin mereltä tulevalta tuulelta. Sitä en tiedä, pitääkö tämä paikkansa, sanoo Anni.

Oululainen Järkikoti pystyi tarjoamaan juuri sitä, mitä perhe halusi eli CLT-talotoimituksen avaimet käteen -kokonaisuutena. Kun perheessä on kaksi pientä lasta, tällainen mahdollisuus tuntui tärkeältä.

CLT-elementeistä voitiin toteuttaa juuri se, mitä haluttiin

CLT:ssä Annia ja Aleksia miellyttävät ekologisuus, hengittävyys ja hyvä sisäilma. Ainakin muutaman kuukauden asumiskokemuksella tämä tuntuu pitävän oikein hyvin paikkansa.

–Iso plussa oli myös se, että CLT:stä talon pystyi toteuttamaan juuri suunnitelmien mukaan. Kaikilla muilla tuli vastaan se, että muutoksia olisi pitänyt tehdä vähintäänkin ikkunoiden malliin ja kokoon.

CLT:stä rakennettaessa mistään suunnitelmissa ei tarvinnut tinkiä, sillä elementeistä on mahdollista tehdä millaisia tahansa.

CLT-pinnan lämpö valloittaa

Perhe ihastui mahdollisuuteen toteuttaa ikkunat ilman karmeja. Kuva: Outi Tuomikoski

Ulkopuolelta talo on vuorattu ulkolaudoituksella. Sisällä isot seinät on jätetty CLT-pinnalle. Puu miellyttää Annin silmää.

–Perheelläni on kelomökki, ja olen aina pitänyt siellä puupinnasta. Aiemmissa kodeissani on puolestaan ollut aina valkoista pintaa, ja se on tuntunut melkein ”sokaisevan”. Valkoinen oli siis nähty, ja kaipasimme elävämpää, lämmintä pintaa.

Mökiltä tuttuun kelohirteen CLT:tä ei toki ole vertaaminen. CLT:n pinta on tasainen ja ulkonäkö moderni. Yhteistä on kuitenkin puusta huokuva lämmin tunnelma.

–Mökkitunnelmaa emme kotiin halunneet.

Yksityiskohta, josta Anni on erityisen iloinen, on se, että ikkunat voitiin jättää ilman karmeja. Se tuo pelkistetyn ja rauhallisen ulkonäön.

–Itse emme osanneet tällaista edes ajatella, mutta Järkikodilta tällaista vaihtoehtoa suositeltiin, ja ihastuimme siihen.

Hyvinhän se meni

Vuosi 2021 alkoi perheellä muutolla uuteen kotiin. Se on nyt juuri sitä, mitä kodilta haluttiin.

–Jos jotakin voisi muille rakentamista suunnitteleville antaa vinkiksi, niin se olisi tietysti hyvä, että jo suunnitteluvaiheessa tiedettäisiin rakennusmateriaali. Meillä näin ei ollut. Materiaali voitiin ottaa huomioon vasta lopullisissa kuvissa.

Mutta hyvinhän se silti meni.

–Arkkitehtimmekin sanoivat, että hyvän valinnan teimme.

Järkikoti toimii Oulun seudulla. Yritys haluaa vaikuttaa puun käytön lisääntymiseen rakentamisessa. Järkikodilla on oma CLT-talomallisto ja se toteuttaa CLT-taloja myös asiakkaiden omien suunnitelmien mukaan halutun laajuisina toimituksina.

Annin ja Aleksin koti Instagramissa #kotimerenrannalla

Kuvat: Outi Tuomikoski. Lisää kuvia kohteesta referensseissämme.

 

 

Artikkelit aihealueittain

Uutisarkisto

Tarjouspyyntö dynaaminen


    Huom! Liitteiden maksimikoko yhteensä 20 MB. Suurten liitetiedostojen lähettämisessä saattaa kestää 20-30 sekuntia. Klikkaa lähetä-painiketta kerran ja odota kunnes saat ilmoituksen onnistuneesta lähetyksestä.