Arkkitehtien kokemuksia, Asiakastarinat, Omakotitalot, Vastuullisuus

Ympäristöä vaaliva rakennusarkkitehti toteutti oman unelmiensa vapaa-ajankodin CLT:stä

Kun rakennusarkkitehti Tiina Mäntylä alkoi suunnitella omalle perheelleen unelmien vapaa-ajan asuntoa Rokuan kansallispuiston kupeeseen, oli materiaalivalinta selvä, CLT. Se sopii ekologisuutta ja ympäristöä vaalivan arkkitehdin arvoihin.

Rakennusarkkitehti Tiina Mäntylä suunnitteli vapaa-ajan asuntonsa CLT:stä.

–CLT on kiehtova materiaali. Halusin päästä kokeilemaan sen mahdollisuuksia omassa projektissani siksikin, että todella monet asiakkaat ovat nykyään kiinnostuneita CLT:stä, sanoo Mäntylä.

CLT antaa hänen mukaansa suunnittelulle paljon mahdollisuuksia. Talo pitääkin sisällään paljon yksityiskohtia. Mökissä ei ole yläreunastaan suoria seiniä ollenkaan. CLT-levyt ja ikkunat ovat viistottuja. Näin mökki ikään kuin myötäilee maaston muotoja, laskee rinteiden mukaan.

Mökki koostuu kahdesta massasta, päärakennuksesta ja saunarakennuksesta, jotka on yhdistetty toisiinsa lasitetulla terassilla. Asuinpinta-alaa on 85 neliötä.

–Pidän CLT:n yksiaineisuudesta verrattuna monikerroksisiin sandwich-rakenteisiin, joissa on erilaisia materiaaleja. Yhden materiaalin käyttö tuntuu rakennusfysikaalisista syistä turvalliselta ratkaisulta.

Talon toteutti Järkikoti. CLT-elementit toimitti HOISKO CLT. Mäntylä antaa kiitosta siitä, miten osaavat tekijät työmaalle tuli Järkikodin kautta.

 

Luontoon sopiva CLT-kohde rakennettiin ympäröivää luontoa säästäen

Luonto tulvii kauniisti sisään makuuhuoneen ikkunasta.

Villa Jäkälä istuu kauniisti sitä ympäröivään, kumpuilevaan jäkälämaastoon. Se on myös esimerkki siitä, miten talon voi rakentaa maastoa ja metsää liki täysin rikkomatta. Ympäristön kunnioitus ja säilyttäminen otettiin huomioon kaikissa rakentamisen vaiheissa.

–Lähtökohtamme oli, että emme halua pilata kaunista luontoa tullessamme sen keskelle, sanoo Mäntylä.

Jo rakennuksen paikka suunniteltiin niin, että puita ei tarvitsisi kaataa sen tieltä. Vain kaksi puuta jouduttiin kaatamaan. Jäkälä kerättiin rakennuspaikalta tarkasti talteen. Siitä syntyy ensi kesänä taloon jäkäläkatto. Väliaikaisesti jäkälä on varastoitu läheisille poluille.

 

CLT mahdollisti ympäristöä säästävän rakentamisen

Perustukset tehtiin ruuvipaaluihin, jotta maata ei tarvinnut aukoa. Viemäröinti rakennettiin puolestaan suuntaporaamalla. Viemäröintiä varten porattiin siis putki syvälle maahan parkkipaikalta käsin, ja varsinainen viemäröinti tehtiin putken kautta. Kansankielisesti voisi siis sanoa, että viemäröinti vedettiin ”tähystyksellä”.

Elementtien asennusajankohdaksi valittiin talvi, jotta lumikerros suojasi jäkälämaastoa koneiden tullessa tontille. Tämän mahdollisti se, että CLT-elementti sopii hyvin talvirakentamiseen.

Ympäröivän luonnon kannalta etu oli Mäntylän mukaan sekin, että CLT-elementit asennetaan nopeasti eikä niistä rakennettaessa tule tarvetta varastoida isoja rakennusmateriaaleja pitkään tontilla, mikä olisi kuluttanut kasvustoa.

 

Suoria elementtejä ja erikoinen kattoratkaisu

Ikkunat toteutettiin pelkistetysti ilman listoja.

Tavallisesti poikkeava ratkaisu on katon harjan rakentaminen nurkasta nurkkaan.

–CLT:llä tämä oli helppo toteuttaa, sanoo Mäntylä.

Jäkäläkatto vaatii loivan kattokulman ja omat pohjatyönsä salaojamattoineen.

Ikkunat hän halusi toteuttaa kokonaisina pintoina lattiasta kattoon. Näin CLT-elementteihin ei tarvinnut tehdä lainkaan ikkuna-aukkoja, vaan ne ovat suoria, aukottomia ja erillisiä elementtejä. Näin elementin valmistuksessa ei jäänyt hukkapaloja, mikä on järkevää myös kustannusten kannalta.

CLT:stä oli helppo toteuttaa ikkuna-aukkojen reunojen pelkistetty ilme, joka miellyttää Mäntylän silmää. Ikkuna- ja CLT-elementtien reunat ovat harmonisia, eikä niissä ole listoja. Lasielementti on istutettu CLT-elementtien ulkolaitoihin tehtyihin uurteisiin.

Ulkoapäin ikkunan reuna piiloutuu ulkovuorauksen sisään. Mäntylän silmään olisi sopinut hyvin myös CLT-pinnan jättäminen näkyviin myös ulkona.

–Ulkovuoraukseen päädyin siksi, että se suojaa rakenteita ja pidentää siten talon käyttöikää. Halusin lisäksi piilottaa sadevesijärjestelmän sen taakse. Nyt ulkovuoren ja CLT-elementin välissä on tuuletusrako, joka kätkee sisäänsä rännit. Näin ulkonäöstä sai minimalistisen.

 

CLT-seinä hivelee silmää ja yllättää

CLT-seinän pinta muuttuu voimakkaassa sivuvalossa eläväksi.

Sisällä CLT:tä ei ole peitetty.

–Meille oli tärkeää säilyttää alkuperäinen puun sävy ja puun tuntu mahdollisimman hyvin. Siksi elementin pinta on käsitelty Rubio Monocoat -öljyllä.

Silmä lepää materiaalin kauneudessa. CLT:n suojassa rauhoittuu ja rentoutuu. Vapaa-ajan asunto on perheen mielestä unelmien täyttymys.

–Uni tulee täällä todella hyvin. Se, mikä oli itselle yllätys, niin voimakkaassa sivuvalossa CLT:n pinta näyttää kolmiulotteiselta. Se muuttuu kuin eläväksi metsäksi.

Tontti sijaitsee upeiden ulkoilumaastojen varressa. Kotiin Ouluun on tunnin ajomatka, ja vapaa-ajanasunnolla vietetään aikaa joka viikko.

 

Viherkatto on pitkäikäinen ratkaisu

Ensi kesänä tehtävä jäkäläkatto on Villa Jäkälän erikoisuus. Tietoa etsiessään Mäntylä ei löytänyt yhtään aiemmin toteutettua jäkäläkattoa.

–Viherkattoja kyllä on, mutta ei jäkälästä tehtyjä. Muihin viherkattoihin verrattuna jäkälä vaatii vaatimattomana, juurettomana kasvina vähän erityyppisen pohjan. Yleensä käytettävää lekasorakerrosta ei tarvittu. Juurisuojattua huopaa tuli kuitenkin kattolevyn päälle kolme kerrosta mahdollisten rikkakasvien varalta.

Jäkäläkaton valintaan on Mäntylän mukaan monta hyvää syytä. Paitsi että se on kaunis ja persoonallinen, se on myös pitkäikäinen ratkaisu. Viherkatto pidentää katon iän jopa kaksin-kolminkertaiseksi, sillä se suojaa kattoa auringolta sekä sitoo vettä ja saasteita.

Vapaa-ajan asunnon suunnittelun ja toteuttamisen rinnalla on kulkenut myös Mäntylän opinnäytetyön tekeminen jäkäläkaton toteuttamisesta ja luonnon ehdoilla rakentamisesta. Opinnäytetyöhön voi tutustua täältä.

 

CLT on puuta modernissa muodossa

Mitä arkkitehti sitten voisi sanoa vinkiksi CLT:stä kiinnostuneille?

–No ennen kaikkea sen, että CLT on uudenlainen tapa rakentaa puusta. Puuta, etenkin hirttä, on aina käytetty paljon vapaa-ajanrakentamisessa. Tähän CLT antaa uusia mahdollisuuksia: se on puurakentamista modernissa muodossa. CLT antaa myös mahdollisuuksia erilaisempiin rakenteellisiin ratkaisuihin.

Sitä on Mäntylästä turha pelätä, näyttääkö sitten liikaa ”puulta” tai tuleeko puusta rauhaton tunnelma.

–Meillä puuta on kaikki katosta lattiaan. Sileänä pintana CLT ei tuo rauhatonta tunnelmaa, vaan päinvastoin sen vaikutelma on hyvin rauhallinen. Luulen, että sileydessä on se ero perinteisen hirsi- tai paneeliseinän vaikutelmaan.

Tiina Mäntylän yritys Arkite D toimii Oulussa ja on erikoistunut pientalojen ja vapaa-ajan asuntojen suunnitteluun. Hän tekee myös sisustussuunnittelua.

Kuvat: Tiina Mäntylä. Lisää kuvia kohteesta referensseissämme.

Artikkelit aihealueittain

Uutisarkisto

Tarjouspyyntö dynaaminen


    Huom! Liitteiden maksimikoko yhteensä 20 MB. Suurten liitetiedostojen lähettämisessä saattaa kestää 20-30 sekuntia. Klikkaa lähetä-painiketta kerran ja odota kunnes saat ilmoituksen onnistuneesta lähetyksestä.