Julkinen rakentaminen

Ekologisin arvoin kasvava Kuortaneen urheiluopisto on tyytyväinen CLT-halliinsa

HOISKO CLT sai muutama vuosi sitten toimitettavakseen Suomen ensimmäisen massiivipuisena toteutetun urheiluhallin. Tilaaja oli yksi Suomen keskeisistä ja suurimmista urheiluopistoista, Kuortaneen urheiluopisto eli Kuortane Olympic Training Center. Halli kantaa nimeä Lem-Kem-areena.
Massiivipuuelementtien matka HOISKOsta naapurikuntaan ei ollut pitkä, mutta tilaus oli massiivipuulle ja CLT:lle historiallinen. Se, että tällainen tilaus tuli juuri Kuortaneen urheiluopistolta, ei sinänsä ole ihme, sillä opisto on satsannut viime vuosina suurin panoksin kestävään kehitykseen ja ympäristöystävällisyyteen. Näihin periaatteisiin puurakentaminen ja suomalainen massiivipuu sopivat hyvin.
– Meillä on tehty periaatepäätös, että aina, kun rakennamme, rakennamme puusta, jos se vain on mahdollista. CLT sopii meidän ympäristöömme, sanoo toimitusjohtaja Jussi Töyrylä.

Lem-Kem-areena on Euroopan laadukkaimpia telinevoimisteluhalleja

Lem-Kem-areena on ollut käytössä nyt reilun vuoden ja se on pyhitetty telinevoimistelulle. Halli on suunniteltu yhteistyössä Suomen Voimisteluliiton kanssa ja se on varustukseltaan yksi Euroopan monipuolisimpia ja laadukkaimpia. Kuortane on Suomen telinevoimistelun valmennuskeskus.
Kuortaneella ollaan Jussi Töyrylän mukaan erittäin tyytyväisiä CLT-halliin.
– Kokemukset ovat oikein hyviä. Olemme saaneet paljon positiivista palautetta sekä materiaalista että varustuksesta. CLT on käyttäjäystävällinen materiaali, josta tulee ihan erilainen fiilis kuin halleissa yleensä. CLT-hallissa on paljon parempi akustiikka ja se on kaikin puolin viihtyisämpi. Myös sisäilmaltaan se on käyttäjille miellyttävämpi. Aivan erilainen ja tyylikkäämpi kuin teräsrunkohalli, Töyrylä sanoo.
Myös puun antibakteerinen vaikutus on tällaisessa rakennuksessa etu.

 

Upea halli vetää treenaajia maailmalta

Töyrylä sanoo, että urheilijat osaavat arvostaa laadukkaita harjoitteluolosuhteita. Lem-Kem-areena on lisännyt Kuortaneella leireilevien telinevoimistelijoiden määrää.
Vaikka halli valmistui korona-aikaan, sen käyttöä pandemia ei ole kovasti kurittanut lajin yksilöllisestä luonteesta johtuen. Siksi se on tullut tutuksi jo monen maan kärkivoimistelijoille.
– Halli myy itseään. Esimerkiksi kesällä meillä oli kansainvälinen leiri, jolle osallistunut israelilainen valmentaja sanoi haluavansa tuoda maajoukkueen Kuortaneelle. He ovat täällä juuri parhaillaan.
Maailmalta on tullut paljon palautetta hallista, ja onpa sitä kuvattu muun muassa Itävallan televisioon.

 

Tavoitteena hiilineutraalisuus

Kuortaneen urheiluopiston tavoitteena on olla hiilineutraali viimeistään vuonna 2030. Todellisuudessa hiilineutraalisuus on kuitenkin vuosia lähempänä. Sitä varten opisto on satsannut liki neljä miljoonaa euroa noin seitsemän vuoden aikana.
Viime kesänä tehtiin investoinneista mittavin, kun alueelle asennettiin 130 maalämpökaivoa, joista otetaan lämpö koko 47 000 neliön rakennuskannalle. Aiempi lämmitysmuoto oli turve.
Energiauudistuksessa Kuortaneen kumppanina on toiminut Lem-Kem Oy.
Opiston oma, 2800 paneelin aurinkovoimala tuottaa nyt 15 prosenttia koko vuoden sähköstä. Kokonaisratkaisuun kuuluvat yli 6000 led-valoa ja liiketunnistimilla toimiva valaistus. Myös kiinteistöautomatisaatiota on lisätty.

 

Ympäristöystävälliset investoinnit maksavat itsensä takaisin

Töyrylä sanoo, että tällaisiin suuriin investointeihin on kaksi hyvää syytä. Se ensimmäinen on maapallon tila ja kestävä kehitys, jonka eteen on hänen mielestään välttämätöntä toimia. Toinen syy on raha.
– Nykyään tällaiset investoinnit ovat kannattavia. Ne maksavat itsensä takaisin ja niistä saadaan taloudellista säästöä. Olisi tyhmää, jos näitä ei tehtäisi.
Samaan aikaan asiakkaat tekevät koko ajan enemmän valintoja ekologisuuden mukaan.

Ensimmäisen vuoden ylläpitokulut vain kolmannes arvioidusta

Mitä itse Lem-Kem-areenaan tulee, se yllätti energiakuluissaan ja kokonaiskäyttökustannuksissaan erittäin positiivisesti. Ensimmäisen vuoden ylläpitokulut jäivät vain kolmannekseen siitä, mitä oli arvioitu.
Töyrylä laskee rakennuksen olevan käytännössä energiankulutukseltaan omavarainen: sen lämpö tulee maasta ja sähkö auringosta.
– Areena on vienyt vähemmän energiaa kuin investointivaiheessa arvioitiin. Siinä on päästy yllättävänkin pieniin lämmityskustannuksiin. Toki varmasti tähän vaikuttaa sekin, että arvio oli tehty varovasti, jotta negatiivisilta yllätyksiltä vältyttiin. Tulevalta vuodelta voidaan odottaa vieläkin pienempiä kuluja, sillä rakennuksemme ovat lämmenneet maalämmöllä syyskuusta lähtien.
Koko opiston energiankulutuksesta tehdään vuoden 2022 aikana hiilijalanjäljen auditointi. Sitten saadaan faktalukuja hiilineutraalitavoitteen saavuttamisesta.

Puurakentaminen myös Kuortaneen uusissa suunnitelmissa

Varmaa on se, että Kuortaneen urheiluopisto on Suomen – ja luultavasti koko maailman – ekologisin urheiluopisto. Katse on muutenkin eteenpäin, ja strategia on kasvuhakuinen.
– Meillä on uusi kaava, johon tulevat rakennukset rakennetaan. Siihen on merkitty materiaaliksi puu, eli puurakentaminen siis jatkuu.
Jos kaikki menee hyvin, jo keväällä alkaa alueelle nousta seuraava CLT-halli, joka on kokoluokaltaan Lem-Kem-areenan kokoinen. Se on monitoimi-mailapelihalli.
Kolmen vuoden suunnitelmissa on myös uintikeskus.

 

Suomalaisen telinevoimistelun juhlaa

Palataanpa vielä telinevoimisteluun. Kulunut vuosi on ollut lajille juhlaa. Uusien, hulppeiden harjoitusolosuhteiden lisäksi suomalainen telinevoimistelu on saanut nauttia arvokisamenestyksestä. Suomen miesjoukkueen Emil Soravuo nousi lokakuussa MM-pronssille permantofinaalissa Japanissa. Suomen edellisestä telinevoimistelun MM-mitalista on aikaa noin 24 vuotta.
– Tämä kertoo siitä, että kun urheilija on sitoutunut, ja takana on hyvä lajiliitto ja olosuhteet, niin menestystä voi tulla näinkin vaikeassa lajissa. On hienoa, että meidän kumppanilajiemme urheilija saavuttaa tällaista menestystä ja että voimme tarjota harjoitteluun maailmanluokan olosuhteet, summaa Töyrylä.

 

Katso kohteen tarkemmat tiedot ja lisää kuvia HOISKO CLT:n sivuilta.

Lue lisää Kuortaneen urheiluopiston toimenpiteistä kohti hiilineutraalisuutta.

KUVAT: Kuortaneen urheiluopisto

Artikkelit aihealueittain

Uutisarkisto

Tarjouspyyntö dynaaminen


    Huom! Liitteiden maksimikoko yhteensä 20 MB. Suurten liitetiedostojen lähettämisessä saattaa kestää 20-30 sekuntia. Klikkaa lähetä-painiketta kerran ja odota kunnes saat ilmoituksen onnistuneesta lähetyksestä.