Julkinen rakentaminen, Kunnat

Massiivipuinen siirtokoulu ratkaisee tilantarpeen nopeasti ja laadukkaasti

Ilmajoen Palonkylän koulussa alkoi syyslukukausi vuonna 2019 kirjaimellisesti ahdingossa. Yksi koulun toimitiloista, vuonna 1958 rakennettu kivikoulu, oli joutunut käyttökieltoon, ja neljä luokkaa oli mahdutettava muihin tiloihin.

Tilanne ei ole poikkeuksellinen. Sisäilmaongelmat ovat tehneet väistötiloista arkipäivää päiväkodeissa ja kouluissa ympäri Suomen. Sellaista lisätilaa tarvittiin nyt myös Palonkylässä.

 

CLT-siirtokoulu hankittiin kilpailutuksen kautta nopeasti

Kunnan järjestämän kilpailutuksen voitti Heikius Hus-Talon CLT-siirtokoulu.

– Tarjouskilpailutuksessa painotettiin erityisesti arkkitehtuuria ja toiminnallisuutta, kertoo tekninen johtaja Paavo Perälä.

Materiaalille ei asetettu kriteereitä, mutta se, että rakennus on puuta, on hänen mielestään tietenkin hyvä asia.

– Totesimme, että CLT on hyvin ryhdikäs ratkaisu, ja siinä on puun kaunis, elävä pinta.

Iso bonus oli toimituksen nopeus.

– Toimitusaika oli todella lyhyt. Kaikki oli valmista ja pinnat viimeisteltyjä. Rakennus oli käytössä viikon päästä siitä, kun se tuli tontille. Vain kalusteet kannettiin sisään, Perälä sanoo.

– Hiihtolomalle lähdettäessä pihassa oli vain perustukset, loman jälkeen odottivat käyttövalmiit tilat, kuvaa rehtori Jarmo Kuoppala.

Hän toimi tuolloin sivistysjohtajana, mutta on sittemmin palannut takaisin rehtorin tehtävään.

 

Vuokraamalla saatiin omiin tarpeisiin soveltuvat tilat

Kokonaisuuteen kuuluu neljä samanlaista moduulia, jotka on yhdistetty. Jokaisessa on oma sisäänkäynti. Se on Kuoppalan mukaan erityisen hyvä toiminnan ja työrauhan kannalta.

Tiloissa toimii nyt kaksi eskariluokkaa ja kaksi isompien oppilaiden luokkaa. Jokaisessa viipaleessa on 56–58-neliöinen luokkatila, pienryhmätila ja eteinen.

Seiniä ei ole levytetty sisältä, vaan CLT-pinta on näkyvissä. Se tuo viihtyisyyttä.

Tiloista on tehty vuokrasopimus.

Lopullisia koulutilaratkaisuja Palonkylässä ei ole tehty, eikä niitä tarvitse kiirehtiäkään: vuokraamista voidaan jatkaa juuri niin kauan kuin on tarve.

 

Hyvää sisäilmaa osataan arvostaa oppimisympäristössä

Vanhan koulun sisäilmaongelmat olivat aiheuttaneet käyttäjissä oireita ja sairastumisiltakaan ei vältytty. Rakennus oli remontoitu täydellisesti vasta vuonna 2008, mutta kaksi kertaa lattialle tullut vesi oli saanut sädesienen muhimaan rakenteissa.

Sen jälkeen uuden rakennuksen sisäilmalle annetaan suuri arvo. Se on CLT-rakennuksessa Kuoppalan mukaan todella hyvä.

Palonkylässä ollaan tyytyväisiä myös tilojen valoisuuteen ja toiminnallisuuteen.

– Ihana fiilis. Olen saanut työtilan, jossa on hyvä olla ja hengittää. Tämä on minulle kuin uusi alku, kuvaa tuntemuksiaan esikouluopettaja Anne Mäki.

Hänelle vanhan rakennuksen homeongelma aiheutti niin pahan oireilun, ettei hän pystynyt olemaan tiloissa lainkaan.

CLT-valmiskoulua hän sanoo paitsi viihtyisäksi myös rauhoittavaksi oppimisympäristöksi.

 

Vuokraus mahdollistaa muuntautuvat ratkaisut

Vuokratilaratkaisu on Kuoppalan mukaan tätä päivää koulumaailmassa ja hyvä monesta syystä.

Rahaa ei sidota ikuisiin neliöihin, vaan tilanne elää sen mukaa kuin kylä sen ympärillä. Jos tarvetta tulee lisäneliöille, niitä saa. Vastaavasti osista voi luopua, jos tilantarve vähenee.

– Yksi keskeinen hyöty tällaisissa tiloissa on se, että vuokrasopimuksiin kuuluu rakennuksen huolto tarpeen mukaan, sanoo Kuoppala.

Kunnan talouden kannalta taas iso merkitys on sillä, että vuokraaminen ei sido rahaa yhtä paljon kuin koulurakennuksen rakentaminen.

– Vaikka väistötilana CLT-rakennus ei ehkä ole usein halvin, kokonaisuus on tärkeä ottaa huomioon. Edullisuus koostuu monesta asiasta, sanoo Kuoppala.

 

Väistötilat voidaan toteuttaa monella tavalla

Ilmajoella on paljon väistötiloja. Samaan aikaan, kun Palonkylän homerakennuksen ovet suljettiin, oltiin samassa pisteessä peräti viidellä muulla koululla.

Muissa kouluissa päädyttiin eri ratkaisuihin: yksi suljettiin kokonaan kouluverkkomuutoksessa, neljään tuli muunlaisia lisätiloja. Niistä yhdellä on nyt alkanut uuden koulun rakentaminen.

– Henkilökohtainen mielipiteeni on, että muihin väistötiloihin verrattuna meidän CLT-koulumme on paras ratkaisu niin ulkonäöllisesti kuin sisältäkin. Se ei ole laatikkomainen tasakatto kuten perinteisemmät väistötilat. Myös pedagogisesti tila on toimiva, sanoo Kuoppala.

Kiitosta saa myös prosessin nopeus ja puun kauneus.

CLT-väistötilaan ollaan siis pelkästään tyytyväisiä.

Heikius Hus-Talo toteuttaa massiivipuusta moduuliratkaisuja

Heikius Hus-Talo on tehnyt pitkään omakotitaloja ja rivitaloja moduuliratkaisuina. Viime vuosina mukaan ovat tulleet koulu- ja päiväkotimoduulit. Niiden kysyntä on koko ajan kasvava.

Hyvin varustellut moduulit toimitetaan täysin valmiina: sähköjohdot, vesi- ja viemäröintiputket, tietoliikenne ja kalusteet asennettuina.

Asiakkaat ovat kokeneet hyväksi systeemiksi sen, että kokonainen luokkahuone lisätiloineen tulee kerralla valmiina.

– Yrityksemme sekä myy että vuokraa moduuleita, kertoo toimitusjohtaja Göran Heikius.

Hankinnoista puolet on ostoja, puolet vuokraamista.

– Vaikka moduulimme ovat siirrettäviä, yhtäkään ei ole vielä siirretty se jälkeen, kun ne on meiltä paikalleen toimitettu, hän kertoo.

Rakennus voikin jäädä myös pysyväksi, koska se täyttää pysyvän rakennuksen määräykset.

 

Valmismoduuleista toteutettaessa saadaan joustavia ratkaisuja

Valmiskoulu ja -päiväkoti ovat nopeita ja kustannustehokkaita ratkaisuja kuntien lisätilatarpeisiin.

Moduuleita hankitaan usein silloin, kun koululla tulee nopea tarve väistötiloille sisäilmaongelmien takia.

Positiivisempi tilanne on se, että koulun oppilasmäärä kasvaa ja lisätilaa tarvitaan sen takia.

– Joskus kauppaa tehdessä asiakas tietää jo ennakoida, että seuraavan moduulin tarve on edessä parin vuoden päästä, kertoo Göran Heikius.

Moduulin etu onkin juuri se, että koulua on helppo laajentaa tai pienentää tarpeen mukaan.

 

CLT-rakenteisten valmiskoulujen kokemukset ovat hyviä

Ensimmäisen CLT-valmiskoulun Heikius Hus-Talo rakensi, kun asiakkaan tilauksessa määriteltiin rakennusmateriaaliksi CLT.

– Siinä huomasimme, että CLT sopii valmiskouluihin todella hyvin. Siitä rakennettava moduuli on tukeva, suora, hyvä kuljettaa ja helppo rakentaa. Käyttäjien palaute CLT:stä on ollut valtavan hyvää, kertoo Göran Heikius.

Puu on rakennusmateriaalina ekologinen. Äänieristys toimii hyvin CLT-moduuleissa, ja äänimaailma koetaan tavallista rakennusta paremmaksi. Käyttöominaisuuksiltaan rakennus on turvallinen. CLT-rakennuksessa koetaan olevan miellyttävä olla.

CLT:n etuina hän pitää myös hyvää sisäilmaa.

 

Rakentaminen kuivissa sisätiloissa nopeaa ja turvallista

Moduulit rakennetaan kokonaan valmiiksi sisätiloissa, kuivasta materiaalista kuivassa tilassa. Isoin moduuli on ollut 80 neliötä.

– On hyvä ottaa yhteyttä heti hankkeen alkaessa eikä viedä suunnitelmia yksin eteenpäin, sillä moduuliratkaisussa on omia piirteitään, jotka on otettava huomioon, Heikius neuvoo.

Puuelementit soveltuvat monenlaisiin ratkaisuihin. Asiakkaalla on hyvät mahdollisuudet vaikuttaa tilojen toiminnallisuuteen, pintojen viimeistelyyn ja ulkoasuun.

Yksi haaste on se, että vaikka rakentaminen on nopeaa, kokonaisaikaa lisää se, että elementit on valmistettava tehtaalla.

– Tässä HOISKO CLT on tullut hienosti vastaan ja ajoittanut tilauksiamme tuotannossa muun tuotannon väliin.

 

Käyttökokemuksia ei kannata unohtaa kilpailutuksessa

CLT-väistötilan hinta on hieman perinteistä rakennetta kalliimpi. Siksi sitä on Heikiuksen mukaan tällä hetkellä vielä vaikea tarjota tarjouskilpailuissa, joissa painotetaan pelkästään hintaa.

Göran Heikius uskoo ja toivoo kuitenkin, että tulevaisuudessa yhä useampaan tarjouspyyntöön liitetään materiaalitoiveeksi massiivipuu. Näin ainakin siinä tapauksessa, jos ajatellaan käyttöikää ja miellyttävyyttä ja kuullaan käyttäjäkokemuksia.

Ilmajoen lisäksi Heikius on tehnyt kaksi muuta CLT-siirtokoulua.

Niistä viimeisin oli vuokrakoulu, jonka materiaalina Heikius päätti käyttää CLT:tä mahdollista myöhempää siirtoa ajatellen.

– Yllätys oli asiakkaalle iloinen.

 

Mikä on siirtokoulu?

  • Nopea ja kustannustehokas ratkaisu kunnille, joilla on usein tarve löytää nopeasti tilapäisiä tiloja julkiseen käyttöön.
  • Valmispäiväkoteja ja -kouluja voi tilata sekä pitkäaikaisiksi ratkaisuiksi että tilapäiseen käyttöön esimerkiksi remontoinnin tai saneerauksen ajaksi. Molemmissa tapauksissa rakennukset ovat siirrettäviä.
  • Asiakas voi hankkia rakennuksen ostamalla tai vuokraamalla. Käyttötarpeen muuttuessa rakennuksen voi siirtää pois ja vuokrarakennuksen palauttaa vuokraajalle. Vaihtoehtoisesti rakennusta voi myös laajentaa tarpeen vaatiessa.

Näin tilaus etenee Heikiukselta tilattaessa

  • Suunnittelu tehdään asiakkaan tarpeiden mukaisesti. Heikius tekee niiden perusteella piirustukset, jotka hyväksytetään asiakkaalla. Sen jälkeen kunta voi hakea rakennuslupaa ja prosessi voi alkaa.
  • Asiakas valitsee materiaalit, kalusteet ja lämmitysjärjestelmän.
  • Asiakas tekee perustukset itse, tai palvelun voi saada Heikiuksen yhteistyökumppanilta.
  • Tilaelementit rakennetaan tehtaalla.
  • Moduulit kuljetetaan täysin valmiina tontille. Asennus kestää 1–2 viikkoa.
  • Moduulien varustetaso on korkea: sähköjohdot, vesi- ja viemäriputket ja tietoliikenne on valmiiksi asennettuna, samoin kiinteät kalusteet, kaapit ja lavuaarit.
  • Valmiiksi asennetut ilmanvaihtokoneet takaavat hyvän ja terveellisen ilman oppimisympäristöön.
  • Rakennus on muuttovalmis heti asennuksen jälkeen.
  • Koko prosessi kestää noin kahdeksan kuukautta.

Artikkelit aihealueittain

Uutisarkisto

Tarjouspyyntö dynaaminen


    Huom! Liitteiden maksimikoko yhteensä 20 MB. Suurten liitetiedostojen lähettämisessä saattaa kestää 20-30 sekuntia. Klikkaa lähetä-painiketta kerran ja odota kunnes saat ilmoituksen onnistuneesta lähetyksestä.