Julkinen rakentaminen, Omakotitalot

Langaton valaistuksenohjaus on löytänyt tiensä CLT-rakentamiseen

Rakentamista suunnitteleva saattaa hämmästyä sitä, miten varhaisessa vaiheessa tulee vastaan myös sähkösuunnittelu ja siten esimerkiksi valaisimien ja niiden kytkinten sijoittamisesta päättäminen. Sähkösuunnitteluhan kulkee rinnan muun suunnittelun kanssa. Harva osaa miettiä valaistustarpeita ja -toiveita yksityiskohtaisesti ennen kuin seinät ovat pystyssä ja huoneet paremmin hahmotettavissa.

Nykyaikainen teknologia antaa valaistuksen suunnitteluun ihan uudenlaista pelivaraa ja muunneltavuutta. Langattoman valaistuksenohjauksen ansiosta valaisimien ja niiden kytkinten lopullisen paikan voi ratkaista vasta myöhemmässä vaiheessa.

Moni CLT-rakentaja onkin jo valinnut kotiinsa langattoman valaistuksenohjauksen.

 

KVS uskoo Casambin voimaan

KVS Oy on valaistukseen ja sähköön erikoistunut yritys, joka suunnittelee ja toteuttaa terveellisiä ja muuntojoustavia valaistusratkaisuja. Toimitusjohtaja Jukka Asp on toiminut 23 vuotta alalla ja uskoi, että ei tule näkemään enää mitään sellaista, joka säväyttäisi.

Maailmalta löydetty suomalainen Casambi-teknologia teki kuitenkin häneen lähtemättömän vaikutuksen. Asp näki heti sen tarjoamat mahdollisuudet. Nyt hän on suunnitellut Casambi-järjestelmiä nelisen vuotta erilaisiin kohteisiin.

Casambi on järjestelmä, jossa kodin valaistusta ohjataan langattomasti millä tahansa verkkoon liitetyllä älylaitteella kuten puhelimella, tabletilla tai jopa kellolla. Valaistusta voidaan säätää myös patterittomilla ja langattomilla valokytkimillä, jotka asennetaan kaksipuolisella teipillä tai pienellä ruuvilla haluttuun kohtaan valmiissa rakennuksessa.

Casambi-järjestelmään on olemassa omia valaisimia, joissa teknologia on jo valmiina, mutta se on yhteensopiva kaikkien valmistajien laitteiden kanssa, joten siihen saadaan liitettyä mikä tahansa valaisin.

Langattomuus tuo joustavuutta ja muunneltavuutta

Casambista tekee erityisen se, että valaistuksenohjaus tehdään ohjelmallisesti eikä perinteisellä menetelmällä. Siten valaistus voidaan säätää kodin arjen ja käyttötarpeiden mukaan, ja säätöjä voidaan muuttaa tarpeiden muuttuessa.

–Toki hyppysähköä ei tämäkään järjestelmä vielä tue. Valaisin tarvitsee siis jatkuvan sähkön suoraan sähkökeskuksesta, sanoo Asp.

Valaistus ja valon määrä voidaan ohjelmoida toimimaan automaattisesti perheen rytmissä ja luonnonvalon vaihtelu huomioon ottaen. Jokaista valaisinta voidaan säätää yksilöllisesti tai halutut valaisimet voidaan saada toimimaan ryhmänä.

 

Valaistus viimeistellään vasta talon valmistuttua

Kun järjestelmä valitaan uuden CLT-kohteen valaistukseksi, vähenee elementteihin tehtaalla tehtävien aukkojen määrä huomattavasti. Valaistuksen läpivientejä ei tarvitse elementteihin porata. Valaistuksen johdotus voidaan tehdä pitkälti sisäkaton rakenteiden välissä.

–Käytännössä ensin rakennetaan talo valmiiksi, ja vasta sitten säädetään valaistus käyttöön ja viimeistellään asiakkaan arjen mukaan, kuvaa Asp.

Tarpeiden kartoitus on järjestelmän käyttöönottovaiheessa tärkeässä roolissa. Toisaalta järjestelmän yksi parhaimpia ominaisuuksia on sen muuntojoustavuus: muutokset ja säädöt ovat aina helposti tehtävissä.

 

Maailmalla jo johtavia langattomia valaistuksenohjauksia

Casambi on entisten Nokian insinöörien kehittämä, BLE-teknologiaa hyödyntävä järjestelmä. Vaikka keksintö on suomalainen, se on vasta löytämässä tiensä suomalaisille markkinoille. Maailmalla teknologia on sen sijaan jo noussut havittelemaan markkinajohtajuutta langattomissa valaistuksen ohjauksissa. Asp on varma siitä, että meilläkin se tulee mullistamaan alaa.

–Erityisesti suurissa julkisissa kohteissa ja saneerauskohteissa järjestelmä tarjoaa monia etuja perinteiseen ohjaukseen verrattuna. Casambilla on maailmalla tehty suuria sairaaloita, museoita ja esimerkiksi BBC:n pääkonttorin valaistus, luettelee Asp.

Hän näkee, että Casambissa on myös omakotikohteisiin ja uudisrakentamiseen sopivia ominaisuuksia, jotka lisäävät erityisesti käyttömukavuutta.

 

Valaistusta säätämällä hyvinvointia ja vireyttä

KVS Oy:n toimitiloissakin valaistuksen määrää säädetään tietenkin älykkäällä Casambi-järjestelmällä.

Valaistusta on tutkittu paljon, ja sen vaikutuksista hyvinvointiin on olemassa lukuisia tutkimuksia. Esimerkiksi illalla sinisen valon määrää vähentämällä saadaan unen laatua parannettua. Casambilla saadaan käyttäjäkohtainen, optimoitu valaistus vietyä ihan uudelle tasolle ja parannettua muun muassa vireystasoa.

Casambin ohjausjärjestelmä tarkkailee tilan valaistusta ja muuttaa valaistuksen tehoa ja sävyjä haluttuun lopputulokseen.

Koska säätäminen tehdään ohjelmallisesti, on valaistusta mahdollista analysoida tarkasti ja säätää käyttötarkoituksen tai eri vuoden ja vuorokaudenaikojen mukaan.

 

Casambi on kustannustehokas valinta

Casambi on Aspin mukaan hyvin kustannustehokas järjestelmä valaistuksen ohjaukseen. Yksittäinen valokatkaisija saattaa olla hieman kalliimpi, mutta Casambia käyttävissä kohteissa niitä tarvitaan vähemmän.

Tarvittavan sähkökaapelin määrä on huomattavasti perinteistä kohdetta vähäisempi, kun valaisimen ohjauskaapelointia ei tarvita ollenkaan. Tämä säästää rakennusaikana paljon myös sähköasentajien työkustannuksissa ja lyhentää rakennusaikaa. Elementtien vähäisempi työstötarve tuo puolestaan säästöä CLT-elementtien kustannuksiin.

Käyttöönoton jälkeen järjestelmä säästää sekä laitteita että energiankulutusta, koska järjestelmä toimii täyden tehon sijasta vain tarvittavalla teholla.

 

Kehittyvä ja päivitettävä valaistusjärjestelmä

Casambi-järjestelmässä valaistuksen säätöjä voi muuttaa ohjelmallisesti tarpeen mukaan.

Koska Casambi on ohjelmisto, voidaan siihen tehdä päivityksiä ja säätöjä, joilla uusia ominaisuuksia ja laitteita saadaan otettua käyttöön. Järjestelmä pitää sisällään valaisimien lisäksi muun muassa jännitelähteitä, ohjauslaitteita, himmentimiä, antureita, kytkimiä ja sovittimia.

Casambi-laitteiden muodostama verkko on salattu, joten sen käyttö on myös tietoturvallisesti hyvin suojattua.

Asp näkee Casambi-teknologian tulevaisuuden hyvin valoisana.

–Järjestelmää kehitetään kovaa vauhtia ja siihen tulee koko ajan lisää uusia laitteita ja ominaisuuksia. Käyttäjien ei tarvitse kuitenkaan pelätä, että teknologia vanhenee, sillä uudet ominaisuudet ja laitteet saadaan otettua myöhemminkin käyttöön ohjelmistopäivityksellä.

KVS Oy suunnittelee, neuvoo ja opastaa omakotitalojen, yritysten ja julkisten tilojen sähkö- ja valaistusratkaisuissa koko Suomen alueella. Yrityksellä on toimitilat Seinäjoella ja Tampereella.

Artikkelit aihealueittain

Uutisarkisto

Tarjouspyyntö dynaaminen


    Huom! Liitteiden maksimikoko yhteensä 20 MB. Suurten liitetiedostojen lähettämisessä saattaa kestää 20-30 sekuntia. Klikkaa lähetä-painiketta kerran ja odota kunnes saat ilmoituksen onnistuneesta lähetyksestä.