Julkinen rakentaminen, Kunnat, Rakennusliikkeet

Petolahden lukio valmistuu CLT:stä

Vaasalainen rakennusliike WasaCon Oy rakentaa parhaillaan upeaa lukiota CLT:stä Maalahden kunnassa sijaitsevaan Petolahden kylään. Projektin elementtitoimittajaksi valikoitui HOISKO CLT etenkin siitä syystä, että HOISKOn elementit olivat juuri rakennussuunnitelmien mukaisia.
– Projektissa oli määritelty, että CLT-elementtien on oltava reunaliimattuja, mikä HOISKOn tuotteiden kohdalla toteutuu, kertoo Petolahden lukiotyömaan vastaava työnjohtaja Janne Kuusela.
Elementtien suunnitteluun HOISKOsta on löytynyt asiantuntevaa apua.
– Suunnittelu on toiminut todella hyvin – pääsuunnittelija Matti Yli-Sissalan kanssa asiointi oli mukavaa ja helppoa, Kuusela toteaa.

Asennus mutkatonta ja siistiä

Lukiotyömaan asentajat ovat olleet iloisia siitä, että HOISKOn toimittamat elementit ovat olleet erittäin mittatarkkoja.
– Yllätyimme positiivisesti tästä, miten hyvin elementit menivät paikalleen. Tämä oli ensimmäinen CLT-kohteemme, ja uskon kyllä, että näitä tulemme toteuttamaan mahdollisuuksien mukaan jatkossakin. CLT:ssä mukavaa on myös se, että asennus on siistiä, ja sen kanssa työskennellessä vältytään esimerkiksi saumaukselta. Elementtien asennus on suhteessa nopeaa. Petolahden kohteessa on spesiaaleja ratkaisuja, joissa on vinoja elementtejä ja kulmia, mikä hidastaa hieman asennuksia. Neliskanttista rakennusta olisi vieläkin nopeampi asentaa, Kuusela jatkaa.
Toimitusaikoihin ja elementtien sopivuuteen Wasaconilla on oltu erityisen tyytyväisiä, joskin muutama toimitus ei onnistunut ihan nappiin elementtien järjestyksen osalta.
– Työmaavaiheen osalta muutaman kuorman järjestys olisi voinut olla paremmin mietitty, mistä tuli pientä viivästystä, mutta onneksi asiat saatiin korjattua.

CLT-kohteen suunnittelussa tarkkana

Yksinkertainen rakentaminen on CLT:llä mahdollista, vaikka monet erikoisratkaisutkin onnistuvat. Tärkeää on kuitenkin huomioida, ettei rakennusta ole kyllästetty tarpeettomilla kiinnikkeillä. Tästä voi rakennusvaiheessa tulla valtavat lisäkustannukset. Petolahden lukion suunnitelleen arkkitehdin Johan Ångermanin mielestä oleellista CLT-rakennuksen suunnitteluvaiheessa on tietää, kuinka kappaleet liitetään kiinni toisiinsa ja miten CLT:n työstäminen mahdollistaa uusia ratkaisuja.
– Talotekniikasta ja siihen liittyvien verkostojen laajuudesta pitää olla jo hyvin varhaisessa vaiheessa tietoa, jotta CLT-elementteihin voidaan jo tehtaalla työstää tarvittavat reiät ja läpiviennit, hän lisää.
Ångerman tuntee CLT:n mahdollisuudet hyvin. Joskus kuitenkin CLT-rakentamista vähemmän tuntevat arkkitehdit saattavat suunnitella rakennuksiin liian monimutkaisia liitoksia. Näin saadaan aikaan pahimmassa tapauksessa satojen tuhansien eurojen lisäkustannukset rakennukselle.
– Tälläkin hetkellä meillä on pöydällä eräs suurempi koulukohde, jossa CLT-elementtien liitoksiin on suunniteltu valtava määrä todella hankalia teräskiinnikkeitä. Elementtien liitosten uudelleensuunnittelulla kohteeseen saadaan kokonaisuutena liki 200 000 euron säästö. Tämän edullisemman mutta yhtä turvallisen elementtien liitosten suunnittelun me osaamme, toteaa Jukka Matti-Tuuri HOISKO CLT:ltä.

Massiivipuu on upea materiaali

Ångerman pitää puurakennusten suunnittelusta.
– Jos saan valita rakennusmateriaalin, niin valitsen puun, koska se on erinomainen materiaali. Ei vain siksi että sen jalostaminen on yksinkertaista ja taloudellista, vaan siksi että sitä valmistuu lähes itsestään. Puun valmistukseen tarvitaan vain aurinkoa, tuulta, vettä ja palanen maata. Valmistuksen aikana sitoutuu hiilidioksidia, minkä ansiosta tuote on ekologinen, melkein inhimillinen. Lisäksi puun jalostuksessa aiheutuu verraten vähän päästöjä, ja se tekee puu rakennusmateriaalina vielä kiinnostavammaksi.
– Petolahden lukiosta tulee valoisa rakennus, jossa on raikas ilma. Rakennuksen keskipiste on avara aula, jossa on paljon näkyviä puupintoja, hän kuvailee.

Artikkelit aihealueittain

Uutisarkisto

Tarjouspyyntö dynaaminen


    Huom! Liitteiden maksimikoko yhteensä 20 MB. Suurten liitetiedostojen lähettämisessä saattaa kestää 20-30 sekuntia. Klikkaa lähetä-painiketta kerran ja odota kunnes saat ilmoituksen onnistuneesta lähetyksestä.