Ajankohtaista, Kunnat

Metsätähden CLT-päiväkoti on käyttäjiensä toiveiden täyttymys ja samalla Porvoon kaupungin uusi matkailuvaltti

Kultalistankatu 12 sijaitsee keskeisellä paikalla Porvoon keskustan tuntumassa. Tälle tontille on noussut juuri Suomen tiettävästi toiseksi suurin puinen päiväkoti, CLT-massiivipuuelementeistä rakennettu Metsätähti.

Lapset muuttivat päiväkotiin 10. tammikuuta. Koronaohjeistukset estävät toistaiseksi vanhempia tutustumasta sisätiloihin, mutta onneksi on suuret ikkunat. Niistä äidit ja isät ovat uteliaina kurkistelleet, miltä upean rakennuksen sisällä näyttää.

”Kurkistelijoita” tulee tulevaisuudessakin riittämään, sillä päiväkoti on myös Porvoon uusi matkailuvaltti. Ihan perinteisiä turisteja sinne ei toki odotella, vaan päiväkotirakennusta tullaan markkinoimaan koulutusmatkailukohteena, jossa esitellään suomalaista osaamista koulutus- ja asiantuntijavieraille. Tätä vie eteenpäin kehitysyhtiö Posintra ja sen EDUTECH-tuotteista elinvoimaa matkailuun -hanke.

– Tätä kautta Porvooseen odotetaan sekä kansainvälisiä että kotimaisia vierailijoita, kertoo Porvoon kaupungin suunnittelupäällikkö Annica Matilainen.

Oleskelutila. KUVA: JANI JUNTIKKA

Porvoossa luotetaan massiivipuuhun

Kun päiväkotia ryhdyttiin suunnittelemaan, oli CLT selkeä valinta.

– Halusimme ilmastoystävällisen ja kestävän kehityksen mukaisen rakennuksen. Se on meidän linjauksemme, sanoo kaupunginarkkitehti Markku Partanen.

Porvoolaiset päiväkodit ovat pääasiallisesti puurunkoisia. Vaikka CLT on vielä melko uusi tuttavuus, päättäjät ottivat uudenlaisen puumateriaalin hyvin vastaan.

– Koettiin, että täyspuinen rakennus on hyvä. Meillä Porvoossa on vahva hirsirakentamisen perinne ja meillä luotetaan massiivipuuhun. CLT:hän on moderni sovellus hirrestä, Partanen sanoo.

Hän myöntää, että ihan Suomen ensimmäistä isompaa julkista kohdetta ei olisi ehkä uskallettu ryhtyä rakentamaan uudesta materiaalista.

– Suomessa on CLT:stä hyviä kokemuksia ja että pääsuunnittelijalla, arkkitehtitoimisto Perkolla on kokemusta materiaalista. Se oli meille tärkeää.

Hankkeen pääurakoitsijaksi tuli Rakennusliike Suntio.

CLT-rakennus antaa turvalliset puitteet leikkiä. KUVA: JANI JUNTIKKA

Modulaarisuudesta monta hyötyä

Porvoossa on linjattu, että päiväkotirakentamisessa minimikoko on kuuden ryhmän yksikkö. Metsätähden 2700 neliön sisään mahtuu kaikkiaan kymmenen päiväkotiryhmää.

Kaksikerroksisen rakennuksen lähtökohtana olivat modulaarisuus, suoralinjaisuus ja isojen lasipintojen käyttäminen. Rakennus on U:n mallinen. Sen keskiössä on suojaisa atriumpiha.

– Ryhmätilat on rakennettu soluperiaatteella siten, että kaksi ryhmätilaa muodostavat yhtenäisen solun. Soluja on kaikkiaan viisi. Rakennuksen keskiosassa on yhteisiä tiloja kuten ruokala ja liikuntasali, kuvaa Matilainen.

Modulaarisuudesta on monta hyötyä. Rakennusvaiheessa samanlaiset moduulit merkitsevät kustannustehokkuutta ja nopeuttavat rakentamista. Käytössä ne ovat toimivia.

Oleellista päiväkodissa oli myös saada talotekniikka piiloon. Se toimii CLT-rakentamisessa hyvin, sillä johdotusten aukot voidaan upottaa elementtien sisään. Tämä tehdään jo tehtaalla.

U:n mallisen rakennuksen keskelle jää suojaisa atriumpiha. KUVA: JANI JUNTIKKA

 

Tyytyväisiä laatuun ja hintaan

Lopputuloksena on Partasen mukaan korkeatasoinen rakennus, jota kelpaa kaupunkikuvassa esitellä. Se on ”porvoolainen, lämminhenkinen ja mittakaavaltaan hyvä”.

Hanke pysyi kustannusarviossa, eivätkä päättäjät joutuneet käsittelemään lisämäärärahoja. Partanen ei usko materiaalivalinnalla olleen suurta vaikutusta kokonaishintaan.

–Iso merkitys loppukustannuksiin on aina sillä, miten urakoitsija onnistuu. Meillä urakoitsija onnistui oikein hyvin. Kiitosta täytyy antaa sekä rakentajille että suunnittelulle.

Merkittävänä hän pitää materiaalin laadullisia hyötyjä. Yksi niistä on yksiaineisuus. Se on turvallinen ratkaisu, joka pienentää riskiä rakennusvirheisiin ja niistä poikiviin pahempiin ongelmiin. Ulkonäköäkään ei ole moittiminen.

– Aika hemmetin hienohan siitä tuli.

Oleskelutila alakerrassa. KUVA: JANI JUNTIKKA

“CLT:n kauneus ja kodikkuus ihan huippuluokkaa”

Tyytyväisyys paistaa myös käyttäjissä. Rakennus saa henkilökunnalta määritelmiä lämmin, aito, skandinaavinen, kotoisa, utuinen.

– Kyllä me olemme täällä kuin seitsemännessä taivaassa. Tämän rakennuksen valoisuus, kauneus ja esteettisyys ovat ihan huippuluokkaa. Lapset ottivat paikan heti omakseen. Puun käyttö on yksi niistä syistä, että päiväkotimme on niin ihana. Puu ja vaaleus tuovat niin raikkaan tunnelman. Täällä tulee heti viihtyisä, kotoisa olo, sanoo päiväkodin johtaja Sinikka Vähäkangas.

Uutta päiväkotia edelsivät monenlaiset välivaiheet. Nyt taloon muuttanut yksikkö toimi vuosia väliaikaisparakeissa. Odotus palkittiin paremmin kuin osattiin edes toivoa.

– Vielä päiväkodin rakennusvaiheessa henkilökuntamme ihmetteli, että onko totta, että me pääsemme noin ihanaan rakennukseen. Sain vakuutella, että kyllä on.

Uuden työpaikan valoisuus ja kauneus ovat henkilökunnan mukaan ihan omaa luokkaansa. CLT tasaa myös ääniä. KUVA: SINIKKA VÄHÄKANGAS

Tilojen suunnittelu saa kiitosta

Erityisen kiitoksen Vähäkangas antaa siitä, että vaikka kyseessä on iso yksikkö, rakennus ei ole yhtään laitosmainen.

– Solurakenne toimii hyvin. Kaikilla on lyhyt matka joka paikkaan. Saimme myös paljon sellaista, mitä meillä ei ennen ole ollut. Näitä ovat liikuntatila, verstashuone ja terapiahuoneet, joiden ansiosta monenlaiset tapaamiset voidaan järjestää päiväkotipäivän aikana.

Tiloissa on useita kiipeilyseiniä ja joka ryhmällä puolapuut. Taloon on tuotu myös digitaalisuutta.

Päiväkotiryhmät ovat saaneet nimensä marjoista, joista puolestaan jokainen ryhmätila on saanut tekstiileihinsä ja sisustukseensa sopivat sävyt. Suuret pinnat ovat CLT:tä ja vaaleita.

 

Lapsi on luotu liikkumaan ja Metsätähden päiväkoti on suunniteltu sen mukaisesti. Joka ryhmätilasta löytyy esimerkiksi puolapuut. CLT-seinään niiden asentaminen on vaivatonta. KUVA: JANI JUNTIKKA

CLT-päiväkodissa hiljaisempi äänimaailma

Henkilökunta on huomannut välittömästi suuren eron äänimaailmassa.

– Täällä on paljon vähemmän ääntä kuin aiemmissa tiloissamme, eikä kaikua tippaakaan, Vähäkangas sanoo.

Kaikumattomuuden takaavat massiivipuiset CLT-seinät, kokolattiamatot ja katto, joka on osin CLT:tä, osin äänieristelevyä.

Hyvä sisäilma on myös pantu merkille.

Entä mitä sanovat pienet käyttäjät?

– He sanovat, että parasta on hyppiminen, kiipeileminen ja kotileikit.

HOISKO CLT toivottaa Metsätähteen iloisia leikkihetkiä!

 

Lue myös artikkelimme rakennusliike Suntion kokemuksista hankkeen toteuttamisessa.

Metsätähden päiväkoti on tyylikäs lisä Porvoon katukuvassa. KUVA: Niko Laurila
Ryhmätilat on jaettavissa liukuovella tarpeen mukaan. KUVA: JANI JUNTIKKA
Päiväkoti keskellä komeaa Porvoon miljöötä. KUVA: JANI JUNTIKKA
Valoa, avaruutta ja viihtyisyyttä. Siitä on Metsätähden päiväkoti tehty. KUVA: JANI JUNTIKKA
Lapset ovat ottaneet upean talon heti omakseen. KUVA: SINIKKA VÄHÄKANGAS

Uutisarkisto

Tarjouspyyntö dynaaminen


    Huom! Liitteiden maksimikoko yhteensä 20 MB. Suurten liitetiedostojen lähettämisessä saattaa kestää 20-30 sekuntia. Klikkaa lähetä-painiketta kerran ja odota kunnes saat ilmoituksen onnistuneesta lähetyksestä.