Massiivipuinen koulurakennus CLT:stä, Petolahden lukio / Gymnasiet i Petalax

Petolahden lukion pääsisäänkäynti on näyttävä. Lukioon noustaan oikealle kaareutuvaa portaikkoa, jonka päässä oranssinsävyinen, korkea, katettu sisäänkäyntialue ottaa tulijan ylväänä vastaan. Muutoin ulkoseinien pääväri on musta. Se luo rakennukselle oranssin sisäänkäynnin sekä ikkunoita ympäröivän oranssin tehostevärityksen kanssa upean kontrastin.

Lukion keskus on viihtyisä aula- ja monitoimitila, jonka CLT:stä tehtyä oleskeluportaikkoa voidaan käyttää oleskelu- ja lepohetkien lisäksi myös muun muassa esityksissä. Massiivipuiset CLT-väliseinät luovat rauhoittavan ja harmonisen tunnelman avaraan tilaan. Aulatilassa sijaitsee myös Café Agora, joka sopii täydellisesti tilan nimeksi, sillä Agora oli tori antiikin kreikkalaisessa kaupungissa. Sana tulee kreikan kielestä ja tarkoittaa avointa kokoontumis- ja markkinapaikkaa, kaupungin keskusta. Opetustilat on sijoitettu rakennuksen ulkoseinille, joten niihin tulee runsaasti luonnonvaloa.

Lukio on muotokieleltään yhdistelmä perinteitä ja modernismia. Käyttäjälähtöisyyden huomiointi oli tärkeä kriteeri heti suunnittelun alusta lähtien. Suunnitteluvaiheessa lukiolaisia pyydettiin kertomaan ideoitaan ja unelmiaan sekä antamaan vinkkejä, millaiset tilat vastaisivat heidän toiveitaan ja tarpeitaan. Tehtävässä on selkeästi onnistuttu, sillä uusi lukio on saanut tunnelmastaan ja tilojen toimivuudesta paljon myönteistä palautetta.

KUVAT:JARKKO LAINE

Toimituksen sisältö: ulkoseinät ja väliseinät sekä osa väli- ja alapohjista

Tekniset tiedot: 280-millinen HOISKO CLT ulkoseinissä ja osassa väliseinistä, 100-millinen HOISKO CLT osassa väliseinistä, 280-millinen HOISKO CLT alapohjissa ja välipohjissa.

Sijainti: Maalahti / Malax

Valmistumisvuosi: 2021

Rakentaja: WasaCon Oy

Arkkitehti: rakennusarkkitehti Johan Ångermann

Muuta: Maalahden kunta palkittiin kesällä 2022 Pohjanmaan Pro metsä -palkinnolla, jolla Pohjanmaan metsäneuvosto kiittää ja kannustaa metsien ja metsäalan hyväksi tehdystä työstä. Maalahden kunta on viime vuosina rakentanut useita kohteita puusta, joista viimeisimpänä Petolahden lukion.

Lue lisää kohteen arkkitehdin ajatuksia CLT-rakentamisesta ja kohteen rakentaja WasaConin kokemuksista.

Tarjouspyyntö dynaaminen


    Huom! Liitteiden maksimikoko yhteensä 20 MB. Suurten liitetiedostojen lähettämisessä saattaa kestää 20-30 sekuntia. Klikkaa lähetä-painiketta kerran ja odota kunnes saat ilmoituksen onnistuneesta lähetyksestä.